Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Zatürre Tedavisi İçin Doğal ve Bitkisel Çözümler

Akciğerlerde oluşan enfeksiyonlardan kaynaklanan zatürrenin; türlerine göre çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Bunlara ek olarak doğal ve bitkisel çözümler de vardır.

Zatürre için bitkisel çözümleri anlatmaya başlamadan önce zatürre nedenleri ve belirtileri hakkında kısa bir açıklama yapmak uygun olacaktır. Pnömoni adıyla da bilinen zatürre; mantar, bakteri veya virüs kaynaklı akciğer enfeksiyonları sonucu oluşur. Normal şartlarda vücudunuz bu zararlı maddelerin akciğerlere ulaşmasını engeller ancak maruz kalınan maddenin yüksek dozda olması veya bağışıklık sisteminizin zayıf olması gibi nedenlerle zatürre ile karşılaşma ihtimaliniz vardır.

Pnömoninin en yaygın belirtileri; öksürük, ateş, titreme, üşüme hissi ve nefes darlığıdır. Aynı zamanda nadir de olsa yorgunluk, iştah kaybı, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler ile de karşılaşılabilir.

Çoğu durumda; hastaneye gitmeye gerek kalmadan zatürre için bitkisel çözümler kullanılarak 2-3 hafta içerisinde iyileşme sağlanır ancak tedavi sağlanmazsa ölüm tehlikesi bile barındırabileceğinden çok ciddi bir hastalıktır. Özellikle bebekler, küçük çocuklar, 65 yaş ve üstü yetişkinler ile zayıf bağışıklık sistemine sahip kişiler; zatürre belirtileri ile karşılaşmaları durumunda derhal tıbbi destek almalıdırlar. Bu durumda uygulanacak tedavi; sahip olunan zatürre türüne ve belirtilerin şiddetine göre değişkenlik gösterecektir. Tedavisine başlanan zatürre şifalı bitkilerin kullanımıyla daha hızlı iyileşme gösterecektir.

Zatürre İçin Bitkisel Çözümler

sarımsakSarımsak

Bakteri, virüs ve mantarlarla savaşan antimikrobiyal etkenlere sahip olan sarımsak; solunum yollarını rahatlatmak için balgam attırmaya ve vücut ısısının düşürülmesine yardımcı olur.

2 ya da 3 kaşığı sarımsağı ezerek veya bütün olarak yutmak çok yardımcı olacaktır. Sarımsağın sert tadı ve kokusundan rahatsız olursanız limon suyu ve bal ile karıştırıp her seferinde 2-3 çay kaşığı olmak üzere günde 2-3 defa tüketebilirsiniz.

HavuçHavuç

Havuç; A ve B vitaminleri, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve demir bakımından zengin mucizevi bir gıdadır. Antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri sebebiyle akciğerlerin enfeksiyondan arınmasına yardımcı olur. Hazırladığınız havuç suyuna ekleyeceğiniz bir tutam acı kırmızı biber veya karabiber daha etkili olmasını sağlayacaktır. Zatürre tedavisini hızlandırabilmesi için günde en az 2 bardak havuç suyu içilmesi tavsiye edilir.

çemen otu tohumuÇemen Otu Tohumu

Çemen otu göğüs tıkanıklığını gidermeye yardımcı olacak mukolitik özelliklere sahiptir. Bunun yanında terlemeyi sağlayarak vücuttan toksinlerin çıkarılmasına ve ateşin düşürülmesine yardımcı olur.

1 çay kaşığı çemen otu tohumunu yarım litre kaynamış suya ekleyip demlenmesini bekleyin. Bu çaydan günde 3-4 fincan içmeniz zatürre tedavisini hızlandıracaktır. Tadı sert gelirse birkaç damla limon suyu ekleyebilirsiniz.

Zerdeçal

Çemen otu gibi zerdeçal da solunum yollarını rahatlatmak ve balgam attırmak konusunda çok başarılıdır. Bunun yanında enfeksiyonla mücadelede etkili olan antiviral ve antimokribiyal etkilere sahiptir. Günde 2-3 defa bir çay kaşığı zerdeçal ile karıştırılmış bir bardak sıcak süt iyi gelecektir.

Susam Tohumu

Susam içerisinde bulunan magnezyum; pnömoni belirtisi olarak görülen göğüs ve bronşlardaki ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. 2 çorba kaşığı susam tohumu ve 1 çorba kaşığı keten tohum kaynamış suya ekleyerek demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra bal ile karıştırıp tüketebilirsiniz. Zatürre tedavisini hızlandırmak için; bu bitkisel karışımı günde 2 kez tüketin.

zencefil çayıZencefil

Zatürre için şifalı bitkilerden bir diğeri zencefildir. Solunum yollarına olan olumlu etkilerinin yanı sıra zatürre belirtisi olan kas ve baş ağrılarının da hafiflemesine yardımcı olur. Kuru veya taze zencefil kullanarak yapacağınız çayları tüketmeniz tedaviyi hızlandıracaktır. Ayrıca rendelediğiniz zencefili 1 bardak limon veya portakal suyuna ekleyerek de tüketebilirsiniz. Hiç olmazsa marketlerde satılan zencefilli paket çaylarından tüketin.

Sebze Suları

Havuç, ıspanak, şeker pancarı ve salatalık gibi sebzelerin suları zatürre hastalığı tedavisinde mükemmel yardımcılardır. Antioksidan etkisiyle vücudu zararlı maddelerden arındırıp bağışıklığı arttırırlar. Aynı zamanda fosfat ve klor bakımından zengin olan bu sebzeler akciğerler ve bronşlar (hava kanalları) için oldukça yararlıdır.

Zatürre Tedavisi için Bitkisel Yağ

keklikotu yağıKeklikotu Yağı

Keklikotu yağı; içerdiği antifungal, antibakteriyel ve antiviral etkiler sebebiyle pnömoniye neden olan mikropların ortadan kaldırılmasını sağlayan mükemmel bir kaynaktır. Ayrıca tıkanıklığa neden olan balgamın sökülmesine de yardımcı olur.

Taze sıkılmış limon veya portakal suyuna 2-3 damla keklikotu yağı ekleyerek günde 3  kere içebilirsiniz. Ayrıca bir peçeteye damlatacağınız keklikotunun kokusunu solumak bronşları (hava kanallarını) rahatlatarak nefes darlığını hafifletir.

Bahsettiğimiz bütün zatürre tedavisi için şifalı bitki ve tedavi yöntemlerine ek olarak daha hızlı iyileşmek için;

Yapılması Gerekenler

  • Dinlenme
  • Bakteri ve mikropların yayılmasını önlemek için temizlik
  • A ve C vitamini bakımından zengin gıdaları tüketmek
  • Başkalarına bulaştırmamak için kalabalık ortamlarda bulunmamak

Yapılmaması Gerekenler

  • Alkol tüketimi
  • Sigara tüketimi
  • Doktorunuzun tavsiye etmediği ilaçları kullanmak

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 2,00 puan
Loading...