Yaşlılarda Zatürre Tedavisi Nasıl Yapılır? Ne Kadar Sürer?
Yaşlılarda zatürre; enfeksiyon sonucu oluşan akciğer hastalığıdır. Zatürre türüne göre; tedavi ve iyileşme süresi değişkenlik gösterir. Yakalanma riskini düşürmenin yolları vardır.
Yaşlılarda zatürre (pnömoni); maruz kalınan bakteri, virüs ve bakterilerin akciğerde enfeksiyona neden olduğu ve sık görülen bir akciğer hastalıktır. Gençlerde 1000’de 1 olan zatürreye yakalanma oranı 75 yaş üzerindeki kişilerde 1000’de 12’ye çıkmaktadır. Yaşlı insanlarda pnömoninin bu kadar fazla görülmesinin nedeni bağışık sisteminin zayıflamış olması nedeniyle etrafındaki mikroplara karşı daha duyarlı olmalarıdır. Yaşlı kişilerde görülen zatürrenin tedavisi; zatürrenin türüne ve ciddiyetine göre değişiklik gösterecektir.
İçindekiler
Yaşlılarda Zatürre Belirtileri
Yaşlı insanlardaki pnömoni belirtileri; genç insanlara kıyasla farklılık gösterebilir. Genel olarak pnömoni belirtileri olarak sayılanlara ek olarak; uyuklama hali, kafa karışıklığı ve cilt yüzeyinde bozulmalar gibi farklı belirtiler de görülebilir.
Zatürrenin şiddetine ve türüne göre olmasının yanı sıra kişinin yaşı ve genel sağlık durumuna göre de değişkenlik gösterebilecek olan belirtiler genel olarak şunlardır:
- Öksürük
- Yüksek ateş
- Titreme
- Koyu renkli, kokulu balgam
- Baş ağrısı
- Nefes darlığı
- Aşırı terleme
Yaşlılarda Zatürre Tedavisi
Yaşlılarda zatürrenin ne kadar tehlikeli olduğunu, nasıl tedavi edileceğini ve ne kadar sürede tedavinin gerçekleşeceğini belirleyen çeşitli faktörler vardır. Bunlar; zatürrenin türü, hastalığın şiddeti ve enfeksiyona neden olan mikrobun ne olduğu gibi faktörlerdir. Yaşlılarda pnömoni tedavisinin detaylarını pnömoni türlerine göre ayırarak anlatmaya başlayalım.
Yaşlılarda Bakteriyel Zatürre Tedavisi
Genel olarak streptococcus isimli bakterinin neden olduğu bakteriyel zatürre tedavisinde kullanılan en etkili yol; antibiyotiklerdir. Uzman doktorun reçete ettiği antibiyotik; kullanılmaya başlanmasıyla beraber, görülen zatürre belirtilerinde azalma olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; hastalığın geçtiğini düşünüp antibiyotik kullanmayı bırakmamanız gereklidir. Doktorunuzun reçete ettiği dozda ve süre boyunca kullanmanız çok önemlidir. Yapılan araştırmalarda; antibiyotik kullanımını erken bırakan hastaların, zatürreye tekrar yakalanma riskinin diğer insanlara göre çok daha yüksek olduğu görülmüştür.
Bakteriyel pnömoni tedavisi ne kadar sürer?
Kullanılacak antibiyotikler genellikle 1 ile 3 gün arasında bir sürede yaşlılarda zatürre belirtilerinde azalmayı sağlayacaktır. Hastalığın tam olarak iyileşmesi; ilaçların düzenli kullanımı ve sağlıklı ve düzenli beslenme gibi etkenlere bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte genel olarak 7 ile 10 gün arasında gerçekleşmektedir.
Yaşlılarda Viral Zatürre Tedavisi
Viral zatürre; yaşlılarda en sık görülen ve genellikle solunum sistemindeki virüslerden kaynaklanan zatürre tipidir. Bir diğer virüs kaynaklı hastalık olan grip benzer belirtiler gösterdikleri için hastalar zatürre ile gribi karıştırabilirler. En doğru teşhis ve tedaviyi uzman doktorlar belirleyecektir.
Yaşlı insanlarda viral zatürre söz konusu olduğunda; bakteriyel olanda olduğu gibi antibiyotik kullanımı bir işe yaramaz. Antibiyotikler virüslere karşı etkili olmadığından bir tedavi seçeneği değillerdir. Grip tedavisinde de kullanılan antiviral ilaçlar enfeksiyonları temizleyerek zatürreyi iyileştirecektir.
Viral zatürre pnömoni ne kadar sürer?
Viral pnömoni; karşılaşılan vakaların büyük bir çoğunluğunda ilaca başladıktan sonra 1 ile 3 hafta arasında bir sürede iyileşir.
Yaşlılarda Zatürreyi Önleme Yolları
Zatürreyle tanışma riskinizi düşürmenin birçok yolu vardır. Grip, zatürreye de neden olabilecek virüslerin vücuda bulaştığı bir hastalıktır. Düzenli olarak grip aşısı yaptırmak gribe ve haliyle zatürreye yakalanma riskini azaltacaktır.
Pnomokok aşısı olarak da bilinen zatürre aşılarını yaptırmak bu hastalığı önlemenin en önemli yollarından biridir. Ayrıca; zatürreye neden olan virüs ve bakterilere karşı savaşan başka aşı türleri de mevcuttur. İki tipi bulunan pnömokok aşılarından hangisini yaptırmanız gerektiği konusunda doktorunuz detaylı bilgi verecektir.
Prevnar 13 ve Pneumovax 23 adlarında iki tür zatürre aşısı vardır. Doktorunuz hangisini yaptırmanız gerektiğine ve aralarındaki farklara dair detaylı bilgileri verecektir.
Yaşlılarda zatürreye yakalanma riskini arttıran en önemli nedenlerden biridir sigara içmek. Sigara içmek; akciğerlere zarar vererek enfeksiyonlara karşı mücadele edebilmesini engeller ve böylece zatürreye yakalanmamız kolaylaşır.
Güçlü bir bağışıklık sistemi yaşlılarda zatürre hastalığını önler. Daha güçlü ve sağlıklı bir vücut için; sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyin, dengeli bir beslenme programı belirleyin.
Kaynaklar
- http://www.klimikdergisi.org/sayilar/52/buyuk/51-542.pdf
- https://www.shieldmysenior.com/pneumonia-in-elderly/
- http://www.journalagent.com/eurasianjpulmonol/pdfs/EJP_16_2_94_98%5BA%5D.pdf
- https://www.medscape.com/viewarticle/722306_1
- https://articles.mercola.com/pneumonia/pneumonia-in-elderly.aspx