Bebeklerde Geniz Akıntısı ve Öksürük Tedavisinde Kullanılabilecek Bitkisel Yöntemler
Bebeklerde görülen öksürük, akciğer gelişiminden kaynaklı doğal bir süreç olabileceği gibi soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyona bağlı durumlarda ortaya çıkar. Uluslararası bir sağlık kuruluşu olan FDA, bebeklerde zorunlu kalmadıkça antibiyotik tedavi uygulanmasını önermemektedir.
İçindekiler
Bebeklerde Geniz Akıntısı ve Öksürük Nasıl Geçer?
Bebeklerde geniz akıntısı ve öksürük akciğer gelişimi ve diş çıkarma dönemlerine bağlı olarak görülebilir. Diş çıkarma dönemlerinde ağız içi artan salgılar geniz akıntısı ile birlikte öksürüğe neden olmaktadır. Korkulacak bir durum değildir. Bebeklerde öksürük ve geniz akıntısı görüldüğünde ebeveynler sakin olmalı ve çocuğu daha yakından takip etmelidir. Alerjen varlığı geniz akıntısı ile birlikte öksürüğe neden olabilir, bebeği takip etmek alerjenleri tespit etmekte işe yarar. Alerjen varlığına bağlı geniz akıntısı ve öksürük alerjen ortadan kaldırılınca kısa süre içinde geçer. 1 yaşına kadar sabahları ve gün içinde ara sıra öksürük görülebilir. Bebeğin göğüs ve sırt bölgesine yapılan masajlar bebeğinizin rahatlamasına yardım eder. Odanın nem dengesinin ve sıcaklık şartlarının iyi olması gerekir. İdeal oda sıcaklığı 25 derecedir. Ilık bir banyo ve göğüs bölgesine yapılacak sıcak kompres bronşlarını açmaya yardımcı olur.
Konuyla ilgili olarak FDA doktoru Amy M. Taylor, ”Soğuk algınlığına bağlı durumlarda öksürük, hiçbir ilaca ihtiyaç duymadan 2 hafta içinde kendiliğinden geçer. Bu süreçte bebek bol miktarda sıvı verilerek tedavi edilmelidir.” açıklamasında bulunmuştur.
Bununla birlikte bebeğinizin ateşi 38 derecenin üzerine çıkarsa, bebeğiniz yemeyi reddediyor, her zamankinden daha halsiz ve kusuyorsa doktorunuza haber veriniz.
Bebeklerde Geniz Akıntısı ve Öksürük için Bitkisel Tedavi Yöntemleri
- Sıcak tavuk çorbası; 7 aydan büyük çocuklarda tavuk çorbası soğuk algınlığının doğal tedavisidir. Hafif ve besleyici olan bu çorba üst solunum yollarını rahatlatır ve çocuğunuzun bağışıklığını yükseltir. Çorbanın içeriğinde patates, havuç ya da ıspanak gibi sebzeler olabilir. Çorbayı süzgeçten geçirerek bebeğinize günde 2 defa verebilirsiniz.
- Elma püresi ve elma çayı; Elma tam bir vitamin ve mineral deposudur. Bebeğinizin damar gelişimine yardım eder. Mukusu inceltir. Viral enfeksiyonlarda virüsleri temizler ve vücuttan atılmasına yardım eder. Çayı için kaynatılmış bir bardak su içine 1 elma dilimleyip süzdükten sonra 1 fincan kadar verebilirsiniz. Ya da püre haline getirerek yedirebilirsiniz.
- Havuç püresi ve havuç suyu; A, B, D ve E vitaminleri açısından zengin olan havuç özellikle solunum yollarını besleyen damarları geliştirir. Enfeksiyonla mücadeleye yardım eder.
- Yoğurt; Toksinlerin vücuttan atılmasına yardım ederken bebeğinizin bağışıklık sistemini ve kemik yapısını güçlendirir.
- Pekmez; Üzüm, keçiboynuzu, dut gibi meyvelerden yapılan pekmezler vitamin ve mineral açısından çok zengindir. Meyve pürelerinin içine bir kaşık katabileceğiniz gibi sabahları 1 tatlı kaşığı pekmezi sade olarak da verebilirsiniz.
- Nane çayı; Üst solunum yolu enfeksiyonlarında en sık kullanılan bitkilerden biri nanedir. Bebeğinize yarım çay fincanı nane çayını günde 1 defa verebilirsiniz.
- Balık çorbası; Omega 3 ve 6 yağları açısından zengin olan somon ve uskumru gibi balıklar bebeğinizin üst solunum yollarını korur, katı olan mukusun incelmesine yardım eder. Öksürüğü giderir. Tavuk çorbasında olduğu gibi patates, havuç ve ıspanakla birlikte pişirip, süzebilirsiniz. Günde 2 defa verebilirsiniz.
- Kimyon ve karabiber; Çorbalarınızın içine kaşığın ucuyla az bir miktarda kimyon ve karabiber ekleyebilirsiniz. Kimyon ve karabiber öksürük ve geniz akıntının giderilmesine yardım eder. 1 yaşından küçük bebeklere günde 1 defadan fazla vermeyiniz.
Evde Uygulayabileceğiniz Diğer Yöntemler
- Hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı ile göğüs, sırt ve ayakaltına masaj yapmak bebeğinizin fazla mukusu dışarı atmasına yardım eder, solunum fonksiyonlarını düzenler.
- Buharı yoğun olan bir banyoda duş aldırmak, bebeğinizin nefes yollarını açar, öksürüğü giderir.
- Uyurken bebeğinizin başını yükseltmek, özellikle geniz akıntısında solunum yollarının tıkanmasını engeller, geniz akıntısına bağlı gelişen öksürüğü önler.
- Tek taraflı uyumasına izin vermemek, uyuma yönünü sürekli değiştirmek; özellikle geniz akıntısı olduğu zamanlarda bebeğin yatış yönünü değiştirmek akıntının tek kanalda toplanmasını engeller.
- Güneşli günlerde odayı güneşlendirmek; güneş mikropları öldürür, küf oluşumunu engeller, odanın hava kalitesini yükseltir. Güneşli günlerde bebeğinize de güneş banyosu yaptırabilirsiniz.
- Burun akıntısı ve burun tıkanıklığının önüne geçmek için düzenli olarak minik enjektörler ya da burun aspiratörleri ile burun temizliği yapılmalıdır.
Kaynaklar
- https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm422465.htm
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/expert-answers/honey/faq-20058031
- https://www.bumpsnbaby.com/21-home-remedies-cold-cough-babies/
- https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/chest-lungs/Pages/Coughs-and-Colds-Medicines-or-Home-Remedies.aspx
- http://www.organicmamacafe.com/home/2012/09/10-natural-remedies-for-a-coughing-baby/