Boğaz Ağrıları ve Öksürük İçin Hangi Bitkisel Kürler Kullanılır?
Öksürük ve boğaz ağrısında birçok bitki, çay ve bitkisel karışımlar kullanılabilir. Bunların kullanımında önerilen dozun ve kullanım şeklinin dışına çıkmamak çok ønemlidir. Bu sayede sağlıklı bir uygulama yapılır.
İçindekiler
Bitkisel Çaylar
Otlu Çay
Malzemeler;
- Kakule
- 4 karanfil
- Birkaç küçük dilim taze zencefil
- Tarçın
- 1 tatlı kaşığı bal
Suyun içinde küçük tarçın parçası ıslatılır. Ardından tüm malzemeler bu suyun içinde bir tencere içine koyulur ve kaynatılır. Ocak kaynadıktan sonra en düşük seviyelere getirilir ve 10 ila 15 dakika boyunca bu şekilde kaynatmaya devam edilir. Ardından kenara alınan karışım ılıması için bekletilir. Ilıyan karışım süzüldükten içine bal eklenerek içilir. Gün içinde 2 kez içilmesi boğazın yumuşamasını sağlar ve öksürük sorunu ortadan kaldırır.
Baharatlı Çay
Malzemeler;
- 1/2 çay kaşığı zencefil tozu
- Bir tutam tarçın
- Biraz karanfil
Baharatlı çay sıcak şekilde bir fincan içildiği zaman doğal olarak kötü bir öksürükten kurtulmanın harika bir yoludur. Bir tutam tarçın, 1/2 çay kaşığı zencefil tozu ve biraz karanfil eklenerek kaynatılır. Ardından süzülerek sıcak şekilde tüketilir. Sıcak şekilde içilecek bu çay akciğerlerde bulunan tıkanıklığı ve balgamı hafifçe azaltır ve ayrıca burun akması konusunda da yardım eder.
Meyan Kökü
Malzemeler
- 2 çorba kaşığı kurutulmuş meyan kökü
- 8 su bardağı tatlı su
Hazırlanışı;
Suyu ocağın üzerine koyun ve kaynatın. Ardından meyan kökünü içine atarak 10 ila 15 dakika boyunca kaynatmaya devam edin. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra süzülür ve sıcakken yudum yudum içilir. Gün içinde hazırlanan karışımın tüketilmesi gerekir. Öksürük ve boğaz ağrısı dışında bitkisel karışım burun akıntısı ile ses kısıklığı konusunda çözümler sunar. Sorun ortadan kalkıncaya kadar uygulamaya devam edilmelidir.
Zerdeçal ve Bal Karışımı
Özellikle kuru öksürük ve bu öksürükten kaynaklı olarak meydana gelen boğaz ağrısı için günde 3 ila 4 kez bir tatlı kaşığı balla karıştırılan zerdeçal tozu tüketildiğinde etkili çözümler sunar. Ayrıca 1 yemek kaşığı zerdeçal tozu 4 fincan kaynar suyun içine eklenerek gün içinde tüketilebilir. Bu karışıma isteğe bağlı olarak bal ya da limon eklemesi yapılabilir.
Çiğ sarımsak
Sarımsak antiseptik özelliklere sahiptir. Boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı ve ses kısıklığı sorunlarını gidermeye yardımcı olabilir. Ezildiği zaman çiğ sarımsak antifungal, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip allisin ismi verilen bir bileşimi serbest bırakır. Boğaz ağrısı için sarımsak kullanmanın en iyi yolu çiğ şekilde çiğnemektir. Ayrıca çiğ sarımsak gün içinde birkaç kez tüketildiği zaman faydalıdır. Çiğ tüketemeyen kişiler yemeklerin ve salataların içinde tüketmeyi denemelidir. Salataların içinde ezilerek kullanılması gerekir.
Buhar ve Gargaralar
Elma Sirkesi
Sirke asidik özelliklere sahiptir ve boğazda bulunan bakterileri öldürebilir. Ayrıca boğaz ağrısı bastırır, balgamı gevşetir ve yatıştırma konusunda fayda sağlar. Gargara olarak kullanılabilir. Bunun için;
Malzemeler
- 1 çay kaşığı elma sirkesi
- 8 gram su
Bu malzemeler bir kabın içinde karıştırılır. Ağız içine alınarak gün içinde boğazların rahatlaması için kullanılır.
Tuzlu Su Gargarası
Boğaz ağrılarının en popüler ilacı tuzlu su gargarasıdır. Özellikle bir öksürüğün sebep olduğu rahatsızlığı hafifletebilir.
Malzemeler
- 1 çay kaşığı tuz
- 8 bardak sıcak su
Hazırlanışı
Suyun içinde tuz iyice eriyene kadar ara verilmeden karıştırılır. Eridikten sonra ağız içine alınarak boğazda gargara yapılarak tüketilir. Gargara işlemi bittikten sonra ağız içi duru su ile durulanmalıdır.
Buhar
Burun akıntısı, öksürük ve tıkanıklar için buhar alımı harika iyileştirici faydalar sağlar. Sayısız uçucu yağda buhar uygulamasına eklenebilir. İçine katılacak uçucu yağlar sayesinde solunum yollarında rahatlatma ve yatıştırma meydana gelir. Ayrıca yağlar bakteriler veya bir virüsü savuşturma konusunda yardımcı olabilir.
Malzemeler
- 3 damla çay ağacı yağı
- 1-2 damla okaliptüs yağı
- Bir kap içme suyu
- Yumuşak, temiz, havlu
Hazırlanışı
Yüksek ateş üzerinde kaynatılan su cam derin bir kabın içine alınır. Ardından sıcaklığı gitmemesi için önceden hazırlanan yağlar içine eklenir. Baş bölgesine havlu örtülür ve cam kâsenin üzerine baş bölgesi eğilir. Bu şekilde derin derin nefes alınmalıdır. Bu uygulama önemli olan buharın yakıcılığına dikkat etmektir. İdeal olarak bunu günde 2-3 defa 5-10 dakika yapmak gerekir.
Zencefil Nane Şurubu
Baharatlı zencefil, balgam söktürücü olarak çalışır, balgamı gevşetmeye yardımcı olur ve akciğerlerden mukus atmaya destek sağlar. Nane öksürüğün rahatsız edici durumunu ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.
Malzemeler
- 3 çorba kaşığı kıyılmış zencefil
- 1 çorba kaşığı kurutulmuş nane
- 4 bardak su
- 1 bardak bal
Hazırlanışı
Zencefil doğranır ve nane ve 4 su bardağı su ilave edilir. Kaynamış için ocağın üzerine koyulur, su yarım yarıya azalana kadar kaynatılır. Ardından soğuması için kenara bırakılır ve ılıdıktan sonra süzülür. Bardağa alınan karışımın içine bal ilave edilir. Bu karışım sorun ortadan kalkıncaya kadar 4 saatte bir 1 yemek kaşığı tüketilmesi gerekir.
Zerdeçal Gargarası
Zerdeçal bir gargara olarak kullanıldığı zaman iyi sonuçlar verir. Bir kahve fincanı sıcak suyun içine yarım çay kaşığı zerdeçal toz ile yarım çay kaşığı yemek tuzu ilave edilir. Hazırlanacak bu sıvıyı boğaz gargarası olarak kullanmak gerekir. Düzenli olarak kullanıldığı zaman öksürüğün rahatlamasına fayda sağlar. Zerdeçal gargarası düzenli kullanıldığı zaman bu sorunlar konusunda fayda sağlayacağından dolayı bu detaya dikkat edilmelidir.
Kaynaklar
- https://allayurveda.com/blog/instant-relief-with-simple-remedies-for-dry-cough/
- https://food.ndtv.com/health/6-best-home-remedies-for-cough-to-give-you-instant-relief-1445513
- http://www.health.com/bronchitis/home-remedies-for-bronchitis#herbal-natural-bronchitis-remedies
- https://commonsensehome.com/12-home-remedies-coughs/
- http://www.organicauthority.com/health/4-ways-to-cure-your-cough-naturally.html
- https://www.medicinenet.com/sore_throat_home_remedies_and_treatment/article.htm