Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bebeklerde Zatürre Tedavisi Nasıl Yapılır veTedavi Uygulaması Kaç Gün Sürer

Zatürre hastalığı sık rastlanan belirtileri ve tedavi sürecinde oluşan zorlukları ile bebeğinizin hayatını riske atacak ve göz ardı edilmeyecek kadar ciddi bir sağlık problemidir.

Özellikle kış mevsiminde sık sık karşılaşmakta olduğumuz sağlık problemlerinden bir tanesi de zatürre hastalığı olmaktadır. Oldukça temkinli yaklaşım sağlanması gereken bu hastalık tedavi edilmediği takdirde ölümcül bir hastalığın başlangıcı olmaktadır. Sık rastlanan belirtileri;

  • Ateş
  • Titreme
  • Göğüs ağrısı
  • Nefes alma sırasında hırıltı
  • iştahsızlık
  • Baş dönmeleri
  • Balgam gibi belirtiler olmakta. Bu tarz belirtiler özellikle de çocuklarda ve bebeklerde gözlemlendiğinde hiç vakit kaybetmeden mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Zatürre hastalığının en sık belirtilerinin gözlemlendiği zaman dilimi 24-48 saat arasında olmakta. Bu gibi belirtileri bebeğinizde gözlemlediğinizde vakit kaybetmeden doktorunuza başvurunuz.

Zatürre Tedavisi Nasıl Yapılır

Bebeklerde uygulanmakta olan zatürre tedavisi hastalığın oluşum nedenleri göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Oksijen düzeyi düşük bebeklerde bu doğrultuda bebeğin daha rahat nefes alabilmesi adına oksijen verilmesi sağlanmaktadır.

Sağlık problemi başlangıcı ile ilgili süreçte tedavi aksatılmamalıdır. Doktor kontrolü esnasında tanının erken koyulması hastalığın başlangıcı ve tedavi süreci adına kan muayenesi yapılmakta ve bununla birlikte akciğer filmi çekilmektedir. Zatürre hastalığı çeşitli bakterilerin ve virüslerin yol açtığı bir hastalık türüdür. Hastalığın giderilmesi adına antibiyotik ilaç kullanımı ön görülür. Hastalığın ilerleme durumuna göre farklı ilaçlar ve tedaviye ek olarak farklı uygulamalarda bulunulmaktadır. Hastalık bakımından akciğere nüfus ettiği belirtilen hastalıkta çocuğun nefes alış verişi daha da zorlanacağından oksijen tedavisi uygulanması ön görülür. Eğer zatürre hastalığına bağlı olarak kişinin kanına iltihap karışmış ise o vakit çocuğun hastaneye yatırılarak tedavi görmesi söz konusudur.

Bebeklerde zatürre hastalığında erken tanı son derece önemlidir. Bu sağlık problemi karşısında akciğerlerin su toplanma riski ve hastalığın tüm vücudu etkilemesi söz konusudur. Bebeklerde zatürre tedavisi sürecinde bebeğiniz uyurken başının altına yastık koymalı ve başı dik bir şekilde uyumasına özen gösterilmeli bu sayede bebeklerde solunum açısından yaşanan problemler indirgenecektir. Ateş düşürme için kullanılan ilaçların yanı sıra bu süreçte birde sık sık su tüketiminde bulunmak oldukça önemlidir.

Bebeklerde Zatürre

Zatürre Tedavisi Ne Kadar Sürer

Bebeklerde zatürre hastalığının tedavi edilmesi hafif dereceli bir süreçte iseniz tedaviden sonuç alınması 2-3 gün sonucunda gözlemlenmektedir. Bu süre zarfı içerisinde eğer tam tersi hastalığı atlatamamaktaysanız o vakit hemen durumu doktorunuza bildirmeli ve bu süreç içerisinde izlediğiniz tedavi şeklini değiştirmelisiniz. Şunu belirtmek isteriz ki zatürre tedavisinde en önemli durum gözlemdir. Belirtilerin ne denli ilerleme kaydettiğinin bilincinde olarak hareket edilmeli.

Zatürre hastalığına yakalanan kişi için yapılan kültür ve hassaslık testi hastalığa sebep olan mikroorganizmanın türünü belirlemek adına uygulanmaktadır. Bu test uygulamaları sonrasında vücudunuzun aynı zamanda antibiyotiğe karşı dirençli olup olmadığı araştırılmaktadır. Antibiyotik kullanımının test sonucuna göre verilmesi hastalığın üzerinde daha hızlı sonuca ulaşılmayı sağlamaktadır. 3 aylık ve risk grubunda olan bebekler için tedavi süreci ortalama olarak 7 ila 10 gün arasındadır.

Zatürre Tedavisi Sürecinde Hastanede Kalması Gereken Kişiler

Astım, doğuştan kalp hastalığı bulunan kişiler, kronik böbrek hastalığı olan kişiler, kronik karaciğer hastalığı olanlar, diyabet hastalarının yanı sıra;

  • Pramatüre bebekler
  • Dokularına oksijen iletilmeyen kişiler
  • Akciğerinde iltihap bulunan kişiler
  • Göğüs ağrısı bulunan kişiler
  • Mukusu öksürük ile atamayan kişiler
  • Uzun zamandır iyileşme kaydedilmeyen zatürre hastaları
  • Nefes darlığında artış olan kişiler
  • Yemek yeme bozukluğu olanlar ve yemek yediği zaman istifra edenler

Zatürre tedavisi İçin Kullanılan İlaçlar

Biaxin

(Clarithromycin içermektedir)

Zihtromax ve Zmax

(Azitromycin içermektedir)

Eryc

(Erytromcin içermektedir)

Doryx

(Doxycycline içermektedir)

Factive

(Gemifloxacin içermektedir)

Levaquin

(Levofloxacin içermektedir)

Avelox

(Moxiflacin içermektedir.)

Tedavi esnasında çocuğunuzun gün içerisinde öksürük ve halsizlik gibi şikayetlerine karşılık oldukça dikkatli davranmanız gerekmektedir. Bebeklerin yaşına, boyuna ve kilosuna göre ilaç tedavisi bu kavramlar değerlendirilerek uygun görüldüğünden dolayı sizler kendi kafanıza göre eksik yada fazla ilaç vererek veyahut bu tür ilaçları reçetesiz eczanenizden alarak çocuğunuza vermeyiniz. Aksi bir durum söz konusu olabilir ve çocuğunuza verdiğiniz ilaç çocuğunuzda yan etki oluşturabilir. Bunun için her zaman çocuğunuzun sağlığı ile ilgili bir karar vermeden önce muhakkak doktorunuza danışmanızı öneririz. Kimi zaman bitkisel tedaviler daha hafif düzeyli öksürük ve benzeri etkileri giderse de bitkisel öneriler her zaman işe yaramayabilir. Özellikler bebeklerde bitkisel ürün kullanımı ilaç kullanımı kadar etki yaratacak düzeyli bir maddedir. Bazen kullanım alanının bilmediğiniz bitkiler de çocuğunuzun alerji ve benzeri reaksiyonlarla karşılaşmasına sebep olabilir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...