Akciğer Grafisinin Çekilme Şekli Ve Sonuç Örnekleri
Akciğer grafisi günümüzde bize birçok hastalıkların olup olmadığını sonrasında hangi tedavi şekillerinin yapılacağı hakkında bilgi ve ipucu vermeye yarayan bir görüntüleme metodudur.
Akciğer Grafisi (Röntgeni)
Akciğer hastalıklarının, göğüs bölgesinin problemlerinde, kimi kalp rahatsızlıklarında tanı aşamasında önemli bir yer tutan akciğer radyografisi olarak ta bilinen akciğer grafisi maliyetinin düşük olması, hemen hemen her sağlık kurumlarında yapılabilir olması ve sonucunun hemen alınabilmesi nedeniyle ilk basamak tanı yöntemleri arasında ilk sıralar da yer alır. Göğüs röntgeni kalbin, akciğerlerin, kan damarlarının, kaburgaların ve omurgadaki kemiklerin görüntülerini sunar. Akciğer grafisi ayrıca kalp yetmezliği, zatürre ya da kaburga kırığı olup olmadığının da öğrenilebilmesi için yardımcı olmaktadır.aşırı sigara içen kişilerinde çeşitli aralıklarla akciğer grafisi çektirmeleride oldukça önemlidir.
Akciğer Grafisinin Çekilmesi
Akciğer röntgeni nasıl çekilir sorusuna cevap olarak hastanın ayakta, oturur, yatar pozisyonda bulunduğu durumda da çekilebilir. Akciğer filmi iki yönlü olarak çekilir, akciğerler önden ve yandan çekilerek çevre organlarda ve göğüs boşluğunda oluşabilecek hastalıklara da tanı koymaya çalışılır. İşlem sırasında hastanın vücudunun röntgen kamerasıyla dijital röntgen kaydedici makinası arasına yerleştirilir. Göğsün önden ve yandan görüntülerinin alınabilmesi için, farklı pozisyonlar da olmak ta istenebilir. Önden çekim istendiğinde röntgen filmini ya da dijital kaydediciyi içeren plakanın önünde durmak gerekir. Kollar iki yanda tutulur ve omuzlar ileri çıkarılır. Derin bir nefes alınır ve röntgen çekilirken birkaç saniye nefes tutulur. Derin nefes aldıktan sonra nefesinizi tutmak, akciğer görüntüsündeki kalbin ve akciğerlerin daha net görünmesini sağlar. Yandan çekimler de ise yan dönerek, istenen omuz tabakaya yerleştirilir ve kollar başın üstüne kaldırılır. Tekrar, derin bir nefes alınması istenir ve görüntüleme ve çekim sırasında nefesin tutulması gerekir. Röntgen çekimi genellikle ağrısız bir işlemdir. X- ışınları vücut tan geçerken hiçbir şey hissedilmez. Eğer ayakta durmakta zorlanılıyorsa röntgen oturarak ya da yatarak ta çekilebilir.
Akciğer filmi çekilebilmesi için hastanın ayakta durması ve derin nefes alarak ciğerlerini şişirmesi ve göğüs boşluğunu doldurması gerekmektedir. Akciğer filmi çekilirken hastanın önlük giymesi, ellerinin film çekilen bölgede olmaması ve üzerindeki metal eşyaları da çıkarması gerekmektedir. Sadece akciğer filmine bakarak zatürre, bronşit, verem gibi birçok akciğer hastalığının tanısı bunun yanı sıra akciğerin yapısal problemleri, kanserler, kalp ile ilgili sorunlar ve omurga anomalisi ile ilgili olarak ta ilk basamaktır. Yalnız ikinci ve daha ciddi gruplardaki rahatsızlıkların kesin tanıları için daha da ileri tetkikler yapılmalıdır.
Akciğer filmi verem savaş dispanserlerinde, hastanelerde ve gerekli ekipmanın bulunduğu sağlık ocaklarında akciğer filmi çekilebilir. Akciğer filmi radyoloji teknisyenleri tarafında çekilir ve akciğer filmini çekebilmek için radyoloji teknikerinin işinde uzman olması gerekmektedir. Akciğer filmi sayesinde birçok hastalığa tanı koymak ve erken teşhis etmek te mümkün olmaktadır. Hamilelik durumu söz konusu olan hastalar uyarılarak radyografi çekimi yapılmaz. Çalışanların, mesleki akciğer hastalıklarından korunmasının yanında aynı zamanda olası etkileri takip edebilmek ve erken dönemde yakalamak da çok önemlidir. Bu amaçla yapılması gerekli en önemli laboratuvar çalışması akciğer filmleridir. Gerek işe girişte, gerekse periyodik olarak hem tıbbi hem de yasal önemi olan bir uygulamadır. Özellikle mesleksel akciğer hastalıkları açısından çok önemlidir. Bu yüzden bu amaçlara hizmet edebilmesi için gerek filmin çekimi, gerek banyosu ve gerekse de bir uzman tarafından değerlendirilmesi çok önem taşımaktadır.
Devlet hastanelerinde akciğer grafisi yani akciğer çekimi yapılmaktadır ve bu çekimler ücretsizdir. Hastanın Sağlık güvencesi mevcut ise para ödemeden herhangi bir devlet hastanesinde veya devlet kurumunda akciğer grafisi çektirilebilir. Özel hastanelerde veya özel kurumlarda ise film fiyatları kurumlar tarafından belirlenmektedir. Bundan dolayı fiyat alınıp daha sonra işlem yaptırmak daha yararlıdır. Özel hastanelerde ve kurumlarda fiyatlar farklılık gösterebilir. Akciğer röntgenleri normal bulunmuş bile olsa, atılmamalı, saklanmalıdır. Sonraki yıllarda ortaya çıkabilecek hastalıkların değerlendirilmesinde, kıyaslama imkânı sağlaması açısından çok değerli oldukları unutulmamalıdır.
Hamile olan ve hamile olma ihtimali olan kadınlar, doktorlarını ve röntgen teknisyenlerini mutlaka bilgilendirmelidirler. Her ne kadar gebeliğiniz esnasında genel olarak zararlı X-ışınlarından uzak durmanız gerekse de, pelvis ya da karın bölgenizi örten kurşun bir önlük bebeğin maruz kalacağı radyasyon miktarını azaltabilir.
Kaynaklar
- http://www.baskent-adn.edu.tr/dokumanlar/direk_grafiler.pdf
- http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Akci%C4%9Fer%20Ve%20Kalp%20Radyografileri.pdf
- https://www.radiologymasterclass.co.uk/tutorials/chest/chest_pathology/ch
- http://est_pathology_page3
- https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=chestrad