Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Boğaz Bölgesinde Ortaya Çıkan Yapışkan Balgam Neden Oluşur?

Boğazda ortaya çıkan yapışkan balgam hastalıktan kaynaklı değilse evde düzenli şekilde kullanılacak olan doğal ilaçlar ile ortadan kaldırılabilir.

Boğaz Bölgesinde Yapışkan Balgam

Balgam yüzde 95 su, yüzde 3 protein (müsin ve antikorlarda dâhil), yüzde 2 oranında tuz ve diğer maddelerden oluşur. Müköz iplikçikler çapraz bağlantılar oluşturarak yapışkan, elastik bir jel meydana getirir. Katı jel katmanı çoğu patojene karşı fiziksel bir bariyer görevi görmektedir. İnsan vücudunda balgamın özellikle de yapışkan şekilde balgamın oluşmasının birçok nedeni bulunur. Bu nedenler arasında;

Radyoterapi Tedavisi: baş ve boyun kısmından radyasyon tedavisi olunması kalın ve yapışkan mukusun meydana gelmesine neden olabilir. Yapışkan ve kalın mukus radyasyon tedavisi durduktan 2 ile 6 ay içinde gözlemlenebilir. Radyasyon sonrasında balgamın normalleşmesine katkıda bulunan etkenler arasında; yaş, radyasyon dozu ve maruz kalma oranı bulunur.

Dehidrasyon: Gün boyunca yetersiz hidrasyon oluşması kalın ve yapışkan balgamın oluşmasına katkı sağlayacaktır.

Sigara: sigara kullanımı üst solunum borusunun iç astarında tahrişe sebep olur. Bundan kaynaklı olarak boğazda yapışkan balgam üretimi artar. Ayrıca sigara kullanımı yapan kişilerde öksürükte sık şekilde meydana gelir. aşırı sigara kullanımı sonucunda üretilen balgam zaman içinde ses tellerine de zarar verir.

Mantar; mantar enfeksiyonun ağız bölgesinde ortaya çıkması sonucunda boğazda yapışık balgam ortaya çıkar ve ağız içinden beyaz lekeler tükürülür. hatta mantar enfeksiyonundan kaynaklı köpüklü balgamlar ortaya çıkar. Bu sorun uzman hekim gözetiminde giderilir.

Öksürük ve soğuk; grip, solunum yolu enfeksiyonları ve soğuk algınlıkları ile karşı karşıya kalan kişilerde balgamın üretilmesini sağlar. Ayrıca balgam üretimi kalın şekilde ortaya çıkar.

Otoimmün bozukluklar; sjögren sendromu ve bazı otoimmün tarzında hastalıklar yapışkan balgamın üretilmesine neden olur. Bu hastalıklar mutlaka uzman tarafından tedavi altına alınması lazımdır.

Mevsimsel alerjiler; insan vücudunu tetikleyen etkenler yapışkan ve kalın maddeler ortaya çıkacaktır. alerjenlerin tespit edilmesi ve ilaçların düzenli şekilde kullanması sonucunda kısa sürede sorun ortaya çıkar. Özellikle alerji mevsiminde olunması bu sorunun artmasına neden olacaktır.

İlaçlar; bazı ilaçların kullanımı sonucunda ağız bölgesinde kuruluklar, balgamda yapışkanlık ve kuruluklar ortaya çıkar. Bu durum ilaçların yan etkisi olarak meydana gelir. Sorundan kurtulmak için düzenli su tüketmesi gerekir.

Yüksek kan şekeri ve diyabet; kan şekeri seviyesi yüksek veya kontrolsüz hale geldiği zaman ağız kuruluğu ile yapışkan balgamlar ortaya çıkar.

Kistik fibroz; bu hastalık anormal düzeyde yapışkan balgam ve kalın balgam ortaya çıkacaktır.

Kullanılacak Ev İlaçları

Yapışkan balgam ciddi düzeyde bir sağlık sorunundan kaynaklı olarak meydan geliyorsa komplikasyonların önüne geçmek için uzman hekime başvurması gerekir. Bu durum ciddi bir sağlık sorunun kaynaklı olarak meydana gelmiyorsa evde kullanılacak olan ilaçlar bu konuda yardım edecektir.

  • Sigara kullanımı bırakılmalıdır.
  • Dehidrasyonun önüne geçmek için gün içinde bol bol su içilmesi gerekir.
  • Beslenmede küçük ısırıkları alınmalı ve yiyecekleri iyice çiğnemek gerekir.
  • Oda sıcaklığında bulunan yumuşak, nemli yiyeceklerin tüketilmesi gerekir.
  • Ağzın çatısına yapışan gıdalardan kesinlikle kaçınılmalıdır.
  • Gıdaların sulu olarak tüketilmesi gerekir. Özellikle çorba tercih edilmelidir.
  • Salivasyonu artırmak için doğal şeker tüketilmelidir.
  • Düzgün bir şekilde diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak gerekir. Bu kurallar ağız hijyeni açısından önemlidir.
  • Balgamın atılması için odada nemlendirici kullanılmalıdır.
  • Ananas veya papaya tüketmek gerekmektedir.
  • Tükürük bezlerinden, boğazdan ve akciğerlerden balgamı atmak için gayret gösterilmelidir.
  • Alerji konusunda önlem alınmalıdır.
  • Soğuk algınlığı ve gribin önlenmesi için kesinlikle önlemler alınmalıdır.
  • Kafein ve alkolü sınırlamak balgamın artmaması için çok önemlidir.

Salivasyona destek sağlamak ve balgamın kalınlığını ile yapışkanlığını azaltmak için tüketilecek gıdalar konusunda dikkatli olunmalıdır. Tüketilen gıdalar bu konuda fazlasıyla etkili olduğundan dolayı aşağıda bulunan ürünlerin tüketilmesi balgamın azalmasını kalınlığın azalmasını ve yapışkanlığının ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

  • Süt balgamın üretilmesini arttıracaktır. Bunun önüne geçmek için z yağlı süt ürünleri kullanılması gerekir. Ayrıca az yağlı pişmiş süt ürünleri kullanmayı denemek etkili olur. Az yağlı süt sorunun artmasına sebep olursa süt bazlı ürünler soya ile değiştirilmelidir.
  • Buzlu çay, limon, zencefilli çay, ıhlamur tarzında içecekler boğazların yumuşatılması ve balgamların atılması için faydalıdır.
  • Gazlı içeceklerden kaçınmak önemlidir.

Yapışkan ve kalın balgama neden olan, olan sorunu arttıran beslenme ürünlerinden de kaçınmak gerekir. Bu yiyecekler arasında;

  • Kuru et, kümes hayvanları, sossuz balık, aşırı yağlı balıklar
  • Kuru ekmek, makarna, simit
  • Muzlar, kuru meyveler, sebzeler ( sos içerdikleri sürece tüketilmemelidir )
  • Çerezler, pasta (sütte ıslanmamışsa)

Bunlar dışında özellikle alerji dönemlerinde hasta kişilerin dikkati olması gerekir. Alerjik etkenler yapışkan, kalın ve aşırı balgam üretimi konusundan fazlasıyla etkilidir. Bu süreçte gerekirse hasta kişi uzman hekime başvurmalıdır. Balgam ciddi bir hastalığında belirtisi olabilir. Bunun için uzun süredir devam eden ve evde yapılan doğal uygulamalar ile ortadan kalkmayan durumlarda mutlaka uzman hekime başvurulması gerekir. Uzman hekimler bu konuda gerekli testleri yaptıktan sonra tedavi sürecine kısa sürede geçecektir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...