Yetişkin Kişilerde Öksürük Bitkisel Tedaviler İle Nasıl Ortadan Kaldırılır?
Yetişkinlerde öksürük sorunlarından kurtulmak adına kullanılacak tüm ev ilaçları mutlaka düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Aksi takdirde öksürük sorunundan kurtulmak mümkün hale gelmez.
İçindekiler
Yetişkinlerde Öksürük Nedenleri
Öksürük refleksif olarak veya kasıtlı olarak solunum yollarını temizlemeyi amaçlayan patlayıcı bir ekspiratuvar manevradır. Yetişkinlerde öksürük sorunu belli başlı nedenlerden kaynaklı olarak meydana gelir. Öksürüğün nedenleri arasında;
Öksürük nedenleri kronik ve akut olmasına göre değişkenlik gösterir. Akut öksürük nedenleri arasında;
Akut öksürükte en sık görülen nedenler şunlardır:
- URI (akut bronşit dahil)
- Postnazal damla
- KOAH alevlenmesi
- zatürree
Kronik öksürükte en sık görülen nedenler şunlardır:
- Kronik bronşit
- Postnazal damla
- Viral veya bakteriyel solunum yolu enfeksiyonunun çözülmesinden sonra hava yolu aşırı duyarlılığı (yani, enfeksiyöz öksürük)
- Gastroözofageal reflü
Bunlar dışında öksürüğe hatta yetişkinlerde gece öksürüğe neden olan etkenler arasında;
- Soğuktan veya gripten sonra tahriş olmuş hava yolları
- Temel sağlık sorunu
- Stres
- Yeterli Suyu Almamak
- OTC Burun Dekonjestan Spreyi Çok Fazla Kullanma; Tezgah üstü (OTC) burun tıkanıklığı önleyici spreyler burunun tıkanması konusunda yardımcı olur. Yalnız 3 günden daha çok kullanıldığında öksürükler ile alakalı sorunlar ortaya çıkar.
- Çok Kuru veya Çok Nemli Hava, kuru hava özellikle kışın öksürüklere neden olur.
- Bakteriyel Enfeksiyon
- Kan Basıncı Tedavisi
Bitkisel Tedavi Destekleri
Buhar inhalasyonu
Buharı hastanın teneffüs etmesi alerjiye bağlı kuru öksürüğü, bronşiti ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ıslak öksürüğü tedavi etmek adına kullanılan oldukça basit ama etkili bir yoldur. Sıcak buharı teneffüs etmek kuru, tahriş olmuş hava yollarının nemlenmesine olanak sağlar. İltihaplanmayı hafifletmeye de destek sağlar. Aynı zamanda öksürmeyi kolaylaştıran solunum borusunda biriken balgam hafifletir. Yatmadan önce buharın teneffüs edilmesi, burun ve göğüs tıkanıklığını giderecektir. Özellikle uyku esnasında rahatsız edici öksürük nöbetleri olmadan iyi bir uyku sağlar. Buhar inhalasyonu uygulamasını yapmak için;
Bir tencere içinde su alınır ve iyice kaynatılır. Kaynayan suyun içine okaliptüs yağı ya da mentol eklemesi yapılmalıdır. Ardından ocağın altı kapatılır. Baş bölgesine bir havlu örtülerek buhar derin derin içe çekilir. Yalnız buhar sıcak olduğu için yanık sorunun önüne geçek adına dikkatli olunmalıdır.
Zencefil
Zencefil güçlü anti-inflamatuar etkileri ile boğaz ağrısı, hava yolu inflamasyonunu, alerjen veya enfeksiyonlardan kaynaklı sorunlara karşı rahatlatma sağlar. Yetişkinlerde öksürük nasıl kesilir kapsamında zencefil suyu kullanımı yapılmalıdır. Zencefil suyu ve 1 tatlı kaşığı bal iyice karıştırılır. Bu karışım her sabah düzenli olarak tüketildiğinde geçmeyen öksürük için en iyi çözüm olanağı sunar. Ayrıca bu uygulama öksürük şurubu kadar etkilidir.
Öksürükler için zencefil çayı kullanımı yapmak da farklı bir seçenektir. Birkaç dilim taze zencefil ezilir ve iki üç dakika boyunca suyun içinde kaynatılır. Bu çay sıcak yudumlandığı zaman geçmeyen ve uzun süreli öksürük nöbetleri durdurabilir. Zencefil çayı her gün 1 su bardağı tüketildiğinde öksürükler ile alakalı sıkıntıları öksürük şurubu gibi kesin geçirir.
Limon ve Bal
Özellikle gece öksürükleri uyuma konusunda fazlasıyla zorluklar çıkartır. Limon suyu ile bal bu konusunda oldukça etkilidir ve sorunlara iyi gelir. Bu karışı boğazı rahatlatmak ve gece boyunca solunum yollarını iyi şekilde sindirmek için yatmadan hemen önce alınabilir. Ilık suyun içine bir limon karıştırılır ve ardından 1 tatlı kaşığı bal eklenir. Her gece yatmadan önce içilmesi gerekir.
Kuru Zencefil ve Karabiber
Bu ikili öksürük için kullanılan en etkili geleneksel çözümlerden bir tanesidir. Sorunu anında iyi gelir ve nedenleri ortadan kaldırır. Birer tutam zencefil ve karışım 1 yemek kaşığının üzerine koyularak ağza alınır. Bu şekilde dilin üzerinde belli bir süre tutulduktan sonra su ile yutulması gerekir.
Sarımsak
Çiğ sarımsak yemek boğaz rahatsızlığı veya solunum yolu enfeksiyonlarından ötürü öksürüğün atılmasının en kolay yoludur. Pnömoniden solunum hastalıklarına boğmaca tedavisinde kullanılan uzun bir geçmişe sahiptir. Sarımsak anti bakteriyel etkiye sahiptir. Çiğ şekilde çiğneyerek yemekte zorlanan kişiler ezerek tüketebilir. Gün içinde 1 kez tüketilmesi sorunlara iyi gelir. Ayrıca sarımsak yemeklerde ve salatalarda da çiğ şekilde kullanılmalıdır.
Soğan Suyu
Soğan suyu birçok anti bakteriyel ve anti-inflamatuar özellik veren birçok organosülfür bileşiği ve flavonoid polifenol içermektedir. Su özellikle bronşit tedavisinde fayda sağlar ve mukusun aydınlatılması ile verimli bir öksürüğe yardımcı olur. Boğazdaki bakteriyel büyümeyi de engelleyerek ağrılı öksürmelerin kolaylaşmasına olanak sağlar. Kırmızı soğan rendelenir ve suyu iyice sıkılır. Her kullanımda yarım çay bardağı soğan suyu alınmalıdır. İçmekte zorlanan kişiler içine bal karıştırabilir. Soğan suyu içilirken biraz boğaz bölgesinde tutulması gerekir. Hatta tatlandırmak için içine biraz bal bile katılabilir.
Kaynaklar
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3024161/
- https://www.merckmanuals.com/professional/pulmonary-disorders/symptoms-of-pulmonary-disorders/cough-in-adults
- https://www.uptodate.com/contents/chronic-cough-in-adults-beyond-the-basics
- https://www.uptodate.com/contents/acute-bronchitis-in-adults-beyond-the-basics