Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Yemek Sonrası Oluşan Nefes Darlığı ve Tedavi Yöntemleri

Vücudun doğal metabolizması yediğimiz şeyleri sindirmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerji ihtiyacı ise daha fazla oksijen ihtiyacını doğurur. Yeterli oksijenin sağlanamadığı durumlarda yemekten sonra nefes darlığı oluşabilir.

Yemek Yerken Nefes Darlığı Neden Olur? 

Yemek Sonrası Nefes Darlığı Nedenleri

 Yemek sırasında ve sonrasında oluşan nefes darlığının birçok farklı nedeni olabilir. En basit açıklamalardan biri metabolizmamızın çalışma prensibidir. Bu durumu daha iyi anlamak için önce akciğerlerimizin nasıl çalıştığına bakalım. Akciğerlerimiz nefes alırken daha geniş bir alana ihtiyaç duyar.  Akciğerlerin de içinde olduğu karın bölgesi; bağırsaklar, karaciğer, pankreas ve dalak gibi diğer hayati organlarla doludur. Mide ile akciğerlerin arasında ise diyafram yer alır. Derin bir nefes aldığınızda akciğerleriniz diyaframa doğru genişler. Böylelikle diyafram karın organlarını aşağı iter. Büyük bir yemek yedikten sonra, mideniz de daha geniş bir alana ihtiyaç duyacaktır. Her iki organ aynı anda genişleyip diyaframa baskı uyguladığı anda ise nefes darlığı ortaya çıkar. Bu durum sindirim işlemi tamamlanana ve mide boşalana kadar devam edebilir. Geçici bir süreçtir. Herhangi bir hastalık belirtisi sayılmaz.

Fakat bu durum sürekli tekrar ediyorsa, her yemek sonrasında görülüyorsa, nefes darlığı yanında bulantı, kusma, mide gazı, kabızlık, geçmeyen şişkinlik, karın ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, cilt renginde değişme gibi semptomlarla birlikte görünüyorsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir. Sayılan semptomlar ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir.

Yemek yerken nefes darlığına neden olan bazı hastalıklar ve diğer belirtileri şöyle sınıflanmaktadır;

  Hastalık Adı Diğer Belirtiler
Enfeksiyonlar Giardia, H. pylori, Tetanos, Boğmaca, Veba, Dizanteri Ağrı, Mide bulantısı, Tuvalet alışkanlığında değişiklik (ishal ya da kabızlık)
Mide- Bağırsak Problemleri

Gastrit, Reflü, Sindirim sistemi kanaması, İrritabl bağırsak sendromu, Gastroenterit,İnce bağırsak kanseri, Kolon kanseri

Ağrı, Kusma, Şişkinlik, Tuvalet alışkanlığında değişiklik 
Kalp Hastalıkları Atriyal çarpıntı, Kalp ritim bozukluğu, Fallot tetralojisi, Aortik yetersizlik, Aort darlığı, Konjestif kalp yetmezliği, Ventriküler septal kusur, Supraventriküler taşikardi Kalp çarpıntısı, Kalpte sıkışma hissi
Solunum Yolu Hastalıkları Astım, KOAH,SARS, Amfizem, Tüberküloz, Epiglottitis, Akciğer kanseri, Asbestozis, İnterstisyel akciğer hastalığı, Zatürre,  Göğüs bölgesinde ağrı, yanma, tıkanma hissi
Strese Bağlı Olanlar Patik Atak, Anksiyete  Bulantı, baş dönmesi
Hormonlal Bozukluklar Guatr, Tiroid nodülü  Genel şişkinlik hali
Zehirlenmeler

Gıda Zehirlenmesi, Risin(Bakla) Zehirlenmesi

 Kusma, Mide bulantısı
Sistemik Problemler

Anemi, Myelodisplastik sendrom, Orak hücre anemisi, Nefriti, Vaskülit 

 Kusma, Mide bulantısı, Tuvalet alışkanlığında değişiklik, Cilt renginde değişiklik

 

Yemekten Sonra Görülen Nefes Darlığı Nasıl Geçer?

Ciddi bir rahatsızlığın olmadığı durumlarda sindirim işlemi tamamlanıp mide boşaldığında nefes darlığı şikayeti ortadan kalkar. Sindirimi kolaylaştıran maden suyu, soda ve bitki çayları bu sürecin daha rahat atlatılmasına yardımcı olur.

Uzmanlar yemekten sonra yapılacak yarım saatlik bir yürüyüşün  oksijen alımını arttırarak sindirimi hızlandıracağını belirtmişlerdir. Yürüyüş hafif tempoda olmalıdır. 

Yemek yerken yaşanan nefes darlığı alerjik reaksiyonla gelişebileceği gibi büyük lokmalar ve hızlı yemekten kaynaklanabilir. Yemek yerken alerjiniz olan bir gıda almadığınıza emin olun. Hızlı ve büyük lokmalarla yemek yerine küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş öğünlerinizi tüketin. Az az ve sık sık yemek sindirim şikayetlerinizi azaltacaktır.

Alışkanlıklarınızda yapacağınız küçük değişiklikler sorunlarınızın ortadan kalkmasına yardımcı olur. 

  • Zeytinyağı hazmı kolaylaştırır. Sofranızdan zeytinyağlı salataları eksik etmeyin.
  • Prebiyotikler açısından zengin olan yoğurt, bağırsaklarınızı düzenler. Her gün bir kase yoğurt tüketmeye özen gösterin.
  • Meyve ve sebze tüketimini arttırın. 
  • İdeal kilonuzu koruyun.

Fakat yemek yerken ya da yemekten sonra ortaya çıkan nefes darlığı şikayeti bir hastalık nedeniyle gelişiyorsa tıbbi müdahale gerekebilir. Nefes darlığına yol açan alttaki nedenler araştırılmalıdır. 

Yemekle birlikte sürekli tekrar eden nefes darlığı ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Nefes darlığı, midede şişkinlik, gaz, kusma, mide bulantısı gibi belirtiler birlikte ortaya çıkıyor ve sürekli tekrar ediyorsa en yakın sağlık kuruluşuna gidin. Altta yatan hastalık belirlendikten sonra doktorunuz uygun tedavi yöntemlerini anlatacaktır. 

 

 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...