Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Mide Rahatsızlıkları Neden Nefes Darlığı Yapar, Nasıl Tedavi Edilir?

Mide rahatsızlıkarından kaynaklı olarak meydana gelen nefes darlığı konusunda öncelikli olarak altta yatan neden belirlenir. Bu neden kapsamında gerekli olan tedavi planlaması yapılacaktır.

Mide Rahatsızlığı ve Nefesin Daralması

Mide rahatsızlıklarının birçok nedeni vardır. İrritabl bağırsak sendromu veya gastroparezi gibi fonksiyonel gastrointestinal bozukluklar yaşayan insanlarda daha sık görülür. Şişme mide içinde bulunan gaz, sıvılar veya yiyeceklerin birikmesine bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Aşırı yemek yemek, lahana, fasulye ve mercimek gibi şişkinlik ve gaza katkıda bulunan yiyecekler tüketmek midenin rahatsızlık yaşaması konusunda etkilidir. Karın şişkinlikleri, göğüs ve karın arasındaki kas bölümü olan diyaframı etkileyebilir. Diyafram insanların nefes almasına yardımcı olur. Midede yaşamamak belli başlı rahatsızlıklar ve şişkinlik nefes darlığına sebep olabilir. Karın içinde bulunan basınç diyaframın hareketini sınırladığı için nefes alma konusunda sorunlar yaşamaktadır. Nefes darlığı insanların kısa, kısa soluk almasına neden olabilir. Bu durumda aerophagia olarak adlandırılan havayı yutabilir. Solunum zorluğu, anksiyete, panik atak, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, pnömoni ve astım ataklarında kaynaklı olarak da ortaya çıkabilir. Mide sorunları, abdominal şişkinliklerin nefes darlığı ile sonuçlanabilecek durumları vardır. Havanın ya da gıda maddesinin oluşmasına sebep olan herhangi bir hal şişkinlik ile nefesin darlığına neden olabilmektedir. Ayriyeten  bağırsakların içinde her alan dışkı, irritabl bağırsak sendromları, çölyak hastalığı, laktoz intoleransı, kabızlık, ileus, bağırsak tıkanıklığı ve gastroparezi şişkinliklere nefesin darlığına sebep olabilir. Midede bulunan sorunlar veya nefesin daralması şiddetliyse derhal tıbbi yardım istemem gerekir. Yukarıdaki listelenen mide rahatsızlıklarından kaynaklı nefes darlığı nedenleri kapsamlı değildir. Nefesin daralması ve mide sorunları karın oluşturabilecek daha birçok neden bulunur.  En yaygın olan durumlar bunlardır. 

 Tedavi Süreci

 Mide rahatsızlıklarından kaynaklı ortaya çıkan nefesin daralması sorunlarının çoğunluğu aşırı gazlar, sıvılar veya gıdalardan kaynaklanır. Bu sorunlarda mide ve bağırsaklarda kendiliğinden kısa süre içinde çözüme ulaşır. Mide sorunu  ve nefes darlığı bir günden daha uzun sürüyorsa tıbbi yardım istemek gerekir. Ayriyeten nefes darlığı, abdominal şişkinlik ve mide rahatsızlıklarından ile beraber aşağıdaki belirtiler de ortaya çıkarsa kişilerin derhal tıbbi yardım istemesi gerekir. Bu belirtiler içinde;

  • Dışkıda kan
  • Göğüs bölgesinde ağrı ve sıkıntı 
  • Boğucu bir his
  • Karışıklık durumları
  • Karanlık, kanlı bir görünüme sahip dışkı
  • Kontrolsüz şekilde kusma
  • Mesane veya bağırsak hareketleri üstünde meydana gelen kontrol kaybı
  • Şiddetli şekilde oluşan karın ağrısı
  • Bir gün sonra bile durmayan kusma
  • Kötüleşme gösteren herhangi bir semptom

Tedavi süreci kesinlikle uzman hekim tarafından yapılması gerekir. Tedavi kapsamında;

Mide sorunları karın şişkinliği ve nefes darlığı için tıbbi tedaviler altta yatan soruna göre değişkenlik gösterir. Örneğin; reçetesiz şekilde kullanılacak ilaçlar karın şişkinliği sorununa çözüm olarak yardımcı olabilir. Bronkodilatörler solunum yollarının açılmasına ve nefes almayı artırmaya yardımcı olacaktır. Karın şişkinliği yaşanıyorsa daha fazla su içilmesi semptomları azaltmaya yardımcı olacaktır. Yürüyüş yapma aynı zamanda gazın rahatlaması konusunda yardımcı olur ama nefes darlığı yaşanıyorsa bu mümkün olmayabilir. Nefesin daralmasında kaygı belirtileri neden oluyorsa yavaş, derin nefes almak ve sakin düşünceler düşünmek belirtilerin hafifletmesine yardımcı olabilir. Simetikon damlaları, sindirim enzimleri gaz azaltmak adına ve reçetesiz ilaçlar almak  karın şişmesine yardımcı olabilir. Karın şişkinliklerine ve mide rahatsızlıklarına sebep olan gıdalardan kaçınmak semptomların görülme riskinizi azaltmanıza yardımcı olur. Ayrıca karbonatlı içeceklerden kaçınmak da yardımcı olabilir. Bu konuda kişilerin gıdaları yedikten ve içecekleri içtikten sonra kendini takip etmesi gerekir. Oluşan sorunlara göre beslenme konusunda ayarlama yapılmalıdır. Sigara içmekten kesinlikle uzak durmak aynı zamanda nefes darlığını azaltmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra potansiyel olarak ölümcül akciğer rahatsızlıklarının riskini azaltmasına da yardımcı olacaktır. Tedavi sürecinin tamamında rahatsızlıkları olan kişiler uzman hekimin tüm söylediklerini dikkate almalıdır. Aksi olan durumlarda hasta kişiler olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalabilmektir. Ayriyeten uzman hekimin verdiği ilaçlar önerilen dozda ve önerilen saatlerde düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...