Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Kalp Sıkışması Ve Nefes Darlığı Nedenleri

Kalp sıkışması ve nefes darlığı ciddi hastalıklara ve ölümlere kadar giden önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkar. bunun nedenleri araştırılmalı ve uygun tedavi yöntemine başlanmalıdır.

Nefes Darlığı Ve Kalp Sıkışması Nedenleri

Kalp sıkışması nefes darlığı sorunu 45 yaş ve üzeri kimselerde daha çok görülen bir sorundur. Özellikle uzun süre boyunca sigara kullanan kimselerde bu sorun kendisini çok daha fazla göstermektedir. Aynı zamanda bu durum kişinin kendisini aşırı sıkması, stresli bir ruh haline sahip olması gibi etkenler kalp sıkışması nefes alamama sorunu ile karşılaşmasına sebep olmaktadır. Kişi aşırı stresli bir iş ortamında çalışması kendisini bunaltıcı aşırı yorgun hissetmesine neden olmaktadır. Bu durum sinirsel nöronların uyarılmasına neden olup kişide kalp sıkışması sorununa neden olmaktadır. Bu durum beraberinde nefes alamama, daralma ve baş dönmesi gibi durumlar ile kendisini hissettirmektedir. Tüm bu şikâyetlere karşı hastaların daha dikkatli olması ve erkenden önlem alması şarttır. Özellikle de yediklerine ve içtiklerine mutlaka dikkat etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kalp sıkışması nefes alamama sorunu kişinin hayatını yaşanmaz hale getirebilir. Kalp krizi yani kalp sıkışması diye de bilinen durum kalbi besleyen damarların tıkanması veya spazmı sonucu oluşur. Bu damar tıkanıklığının neden olduğu kan akımının bozulması kalp kaslarına oksijen ve besleyici maddelerin ulaştırılmadığı durumlar neden olur. Bu da kalp kaslarının ölümüne neden olur. Göğüs ağrısı (baskı, sıkıştırma, ağırlık) şeklinde olup daha çok göğüsün ortasında hissedilir. Çeneye, omuza, kola, sırta ve bazen mideye doğru da yayılabilir. Çoğunlukla 20 dakikadan uzun sürer ve artıp azalabilir.

Göğüste Kuvvetli Ağrı Göğüste kuvvetli ağrı nedenleri arasında en sık, kalp spazmı ve kalp krizi görülür. Her ikisi de kalp kasının belli bir yerine gönderilen kanın azalması sonucu oluşur. Ağrı hissi genelde göğüs ortasından başlar. Kollara, boyuna, sırta ve çeneye doğru ilerler. Göğüste Kuvvetli Ağrı Sıklıkla fiziksel hareket, zorlama, heyecan, üzüntü veya fazla yemek sonucu ortaya çıkar. Kısa sürelidir. Yaklaşık 5-10 dk sürer. Ağrı dinlenme ile durur. Dinlenme sırasında bu ağrının görülmesi ciddi bir tehlikeye işarettir. Göğüste Kuvvetli Ağrı Kalp Krizi Belirtileri de olabilir.

Hasta ciddi bir ölüm korkusu ve yoğun bir sıkıntı hisseder. Terleme, mide bulantısı, kusma görülür. Ağrı, göğüs veya mide boşluğunun herhangi bir yerinde, sıklıkla kravat bölgesinde görülür. Omuzlara, çeneye ve sol kola yayılır. Süre ve yoğunluk olarak kalp spazmından daha şiddetli ve uzun sürelidir. Astım atağı nefes darlığı, hışıltılı solunum, göğüste sıkışma ve baskı hissi, öksürük gibi durumlarla kendini gösterebilir. Alerjen maddeler, hava kirliliği, solunum yolu enfeksiyonları, egzersiz ve spor, duygusal stres, hava değişikliği, reflü, hormonal değişiklikler, bazı besinler, katkı maddeleri ve ilaçlar da kalp sıkışmasına ve nefes darlığına neden olabilmektedir.

Kalp sıkışmasının diğer etmenleri ise;

  • Kalpteki ani bozukluklar
  • Anemi, hipertroidi, gebelik, şişmanlık 
  • Psikolojik nedenler
  • Akciğer kökenli sıkışma 
  • Havayolu hastalığı
  • Parankim hastalığı
  • Damarsal hastalık
  • Plevra hastalıkları

Göğüs ağrısı çeşitleri

  • Bıçak saplanır tarzda
  • Sıkışma tarzında
  • Yanma tarzında
  • Acıma tarzında
  • İğne batması tarzında
  • Devamlı tarzda

Kalp sıkışması ve nefes darlığı stres durumunda sinirlerde meydana gelen sıkışmadan kaynaklanabileceği gibi bazı kalp hastalıklarının da habercisi olabilir. Başta akciğerler olmak üzere, kalp, sindirim, böbrek hastalıkları, tiroid hormonunun fazla salgılanıyor olması gibi hastalıklar kalp ve damar sağlığını olumsuz etkiler. Burada dikkat etmemiz ayırıcı unsurlardan biri, nefes darlığının ve kalp sıkışmasının sıklığı ve ne zamanlarda ortaya çıktığıdır. Bazen endişe, stres, korku, üzüntülü bir haber sinir sistemini baskılayarak nefes darlığı ve kalp sıkışmasına neden olur. Bu tarz durumlarda nefes egzersizleri ve açık havada sakinleşmeye çalışmak olumlu etkiler yaratır. Fakat gece uykudayken kalp sıkışması ile uyanıp nefes alamamak, gün içinde stresli bir durum yokken ortaya çıkan kalp sıkışmaları, kısa mesafe yürüyüşlerde nefes alamamak, tıkanmak muhtemel olarak metabolik bir hastalığın habercisidir. Gerekli tahliller yapılarak tanı konulması gerekmektedir. 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...