Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Nefes Darlığı Neden Olur

Nefesi zor alma gibi durumlarda fazla bir efor sar edilmediği taktirde farklı hastalıkların olmasıda mümkündür. Bir aydan fazla nefes darlığı şikayeti olanlar kronik nefes darlığı sınıfında yer almaktadır.

Nefes Darlığı Nedenleri

Geçirilen zatürre ve diğer akciğerler ile ilgisi bulunan rahatsızlıkların sonucunda nefes darlığı ile karşılaşılabilir. Aniden hiç beklenmedik bir şekilde gelişen akciğer iltihaplarında da nefes darlığı meydana gelmesine sebep olabilirler. Genellikle yorucu ve sıkıntılı ortamlarda yaşayan kişilerde de oluşan telaş ve heyecanda nefes darlığını da görülebilir. Bunun bir meslek hastalığı sonucunda oluşması ihtimali de bulunmaktadır. Bunun neticesi olarak izlenen nefes darlığının herhangi bir hastalığın oluşmasına neden olmamaktadır. Esas önemli olan koşuşturmanın ve yorgunluğun sonucunda oluşan nefes darlığı değil oturarak rahat bir ortamda oluşan nefes daralmasıdır.

Çeşitli çevresel faktörlerin yanı sıra geçirilen bir hastalık neticesi sonucunda da görülebilen nefes darlıkları gözlenmektedir. Bunların arasında gösterebileceğimiz astım nöbeti krizinin neticesinde hastanın nefes darlığı şikâyetinde bulunmasıdır. Yine alerjen bünyeli kişilerde bulunan çeşitli tozlara, kokulara karşı oluşabilen ve nefes almakta güçlük çekilen nefes darlığı şikâyetinin de bulunabilmesidir. Nefes darlığı şikâyetleri aniden başlasa da bazı durumlarda aralıklarla kendini hissettirek kaybolmaktadır. Böyle nefes darlığı görüldüğünde kişilerin hiçbir şekilde zaman kaybetmeden doktor kontrolünde belirli tetkiklerden geçirilmesi ve tanının konulmasıdır.

Burundan nefes almakta güçlük çekilmesi genel olarak burun tıkanıklığı olarak tanımlanır. Bu durum dinlenme halinde iken mevcut ise daha fazla önem ve öncelik taşır. Günlük hayat sırasında örneğin yol yürüme, merdiven çıkma gibi olağan fiziksel hareketleri güçleştiren bir burun tıkanıklığı ve nefes daralması da  mutlaka araştırılmalıdır. Spor yaparken yani ağır fiziksel etkinlikleri güçleştiren burun tıkanıklıkları da söz konusu olabilir. Bu durum özellikle profesyonel sporcularda önemlidir ve kontrol yapılmalıdır. Burun tıkanıklıkları tek taraflı, iki taraflı, bir tarafta daha fazla ya da bazen bir tarafta bazen de diğer tarafta olmak üzere değişken bir nefes darlığı durumu olabilir. Bütün bir yıl sürebileceği gibi mevsimsel şiddetlenmeler ya da ay içerisinde dönemsel değişmeler gösterebilir.

Gaz Sancısı Ve Nefes Darlığı

Gaz sancısı nefes darlığı yapar mı sorusu da en çok sorulan ve merak edilen konular arasındadırkişilerin aşırı havaya maruz kalmasına ve tükettikleri besinlere bağlı olarak vücut içinde gaz oluşumu meydana gelir. Bu rahatsızlık ortak bir sorun halinde görülmektedir. Çoğu kişiler için geçici bir durum olabilir bu. Gazını çıkaran vücutlarda rahatlama ve gevşeme hissi oluşur. Fakat gazını çıkaramayan kişilerde ciddi rahatsızlıklar meydana gelebilir bunlardan biri de nefes darlığıdır. Bu sorun beraberinde birçok ağrılara neden olabilmektedir. Gaz çıkarması sürekli zor olan kişiler yemeklerden hemen sonra gaz sancısı rahatsızlanması yaşarlar. İlk gün ve sonraki günler derken vücudun içinde kalan gazlar zaman geçtikçe içerde birikerek sıkışmaya neden olur ve nefes almakta zorlanılabilir.

Başta akciğer olmak üzere kalp, sindirim, böbrek yetmezliği, stres, troid büyümesi tansiyon ve tansiyon rahatsızlıkları, skolyoz, ritim bozukluğu, kalp ağrısı, damar tıkanıklığı, rinit, soğuk algınlığı, geniz akıntısı, bahar alerjisi, depresyon, karaciğer yağlanması, safra kesesi problemleri, ülser, fıtık, boyun ve burun düzleşmesi, böbrek hastalıklarının yanı sıra alerji ve şişmanlık gibi faktörler de nefes darlığı hissetmenize yol açabiliyor. Nefes darlığı, hastanın yeteri kadar nefes alamama hissidir, Bu yüzden nedenleri de çok geniş kapsamda değerlendirilir. Kişi akciğere ait bir patolojiden dolayı yeteri kadar nefes alamadığı gibi, aslında yeteri kadar nefes almasına karşın nefes darlığı hissi de yaşayabiliyor. 

Uzun süren ve bir türlü geçmeyen nefes darlığı şikâyeti büyük olasılıkla tıbbi bir sorunla ilgilidir. Aniden ve yoğun bir şekilde ortaya çıkan nefes darlığı da, kısa süre bile olsa bir sağlık sorunun belirtisi olabilir.

Farenjit Ve Nefes Darlığı

Farenjit Nefes darlığı yapar mı sorusuna da cevap olarak ta Boğazda, küçük dil arkasında ve bademciklerin olduğu kısmın iltihaplanmasına nedeniyle olşan bir durum olan Farenjiti oluşturan sebepler başında virüsler ve bakteriler gelir. Çocuklarda farenjitlerin yüzde 95’i ni virüsler oluşturur. Yetişkinlerde ise yüzde 4-5 oranında bakterilerdir. Burnun fiziki olarak tıkanıklığı, kemik eğrilikleri ve burundaki etlerin kocaman olması, alkol, alerji, sigara beslenme bozuklukları, iklim değişiklikleri genellikle üst solunum yollarının ve nefes darlığı gibi diğer hastalıklara da neden olan farenjitin gelişmesini kolaylaştırır. Hastalık, vücutta lokal ve genel anlamda belirtiler gösterir. Lokal belirtiler; boğazda aşırı ağrı, yanma, batma hissi, öksürük, yutma zorluğu nefes alamama ve boğazın o bölümünde şişlik ve kızarıklık ile kendini belli eder. 

Tıbbi bir sorundan şüphelenilecek durumlardan bazıları;

  • Dinlenme halindeyken nefes darlığı
  • Aktivite ve egzersiz sonrası nefesin kesilmesi
  • Uzanırken görülen nefes darlığı
  • Alerjen gibi çeşitli tetikleyicilerle ortaya çıkan nefes kesilmesi
  • Göğüs ağrısının eşlik ettiği nefes darlığı
  • Kol, çene ya da boyun ağrısıyla birlikte nefes alamama
  • Ayak ve el bileklerinde şişmeyle birlikte nefes darlığı
  • İştah kaybı, istem dışı kilo kaybı veya kilo alma ile birlikte nefes darlığı
  • Alışılmadık halsizlik hissi ile birlikte nefesin kesilmesi
  • Terleme ile birlikte nefes darlığı
  • Ateş ile birlikte nefes darlığı
  • Nefes alırken ıslık veya hırıltı benzeri seslerin olması ve nefes darlığı
  • Nefes darlığı şikâyetinin yanı sıra inatçı öksürük
  • Sersemlik, bayılma hissi ile birlikte nefes darlığı
  • Obozite tek başına nefes darlığının sebebi olabilir.
  • Akciğer kanserleri
  • Verem (tüberküloz)
  • Travma sonrası kaburga kırıkları da nefes alamamaya neden olur.

 Fiziksel olarak koşma, hızlı yürüme, yokuş tırmanma gibi aktivetiler sonrası nefesin kesildiğini hissedebilirsiniz. Bir müddet dinlendikten sonra nefesinizin tekrar düzene gördüğünü görebilirsiniz. Hazır gıdaların fazla tüketilmesi ile birlikte kilo almanın kaçınılmaz olması beraberinde göbek ortaya çıkarak nefes alma konusunda sıkıntılar yaşanabilir. Çok kilolu kişiler eğilme ve yürüme gibi durumlarda çabuk yorulacakları için nefes nefese kalabilirler. 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...