Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Nefes Darlığı Tedavisi Ve Nedenleri

Genellikle, göğüste sıkışma ya da boğulma hissi yaşanmasına neden olan nefes darlığının etkileri kişiden kişiye değişmektedir. Nedenine bağlı olarak nefes darlığı, sadece bir defa ya da dönem dönem sürekli tekrarlayan şekilde gelişebilmektedir.

Nefes Darlığı İçin Tedavi Yöntemleri

Yeteri kadar nefes alamadığınızı hissediyorsanız mutlaka altında yatan sebeplerin araştırılması gerekiyor. Başta akciğer olmak üzere kalp, sindirim, böbrek hastalıklarının yanı sıra alerji ve şişmanlık gibi faktörler de nefes darlığı hissetmenize yol açabiliyor. Nefes darlığı, hastanın yeteri kadar nefes alamama hissine denilmekte. Bu yüzden nefes darlığı nedenleri ve tedavisi de çok geniş kapsamda değerlendirilmeli. Kişi akciğere ait bir rahatsızlıktan dolayı yeteri kadar nefes alamadığı gibi, aslında yeteri kadar nefes almasına karşı yinede nefes darlığı hissi de yaşayabiliyor. Dolayısıyla nefes darlığının sebepleri akciğere ait nedenler ve akciğer dışı nedenler olarak ayrılmaktadır.

 Akciğere ait nedenler

Akciğerin nefes alma yani yeteri kadar havayı içine alma kapasitesi azalabiliyor ve Buna neden olan birçok hastalık bulunmakta. Aralarında en belirgin olanı ise astımdır. Astım hastalığında hava yolları darlığı görülür. Bu kanaldan yeteri kadar hava, gereken zamanda geçemediği için hasta nefes darlığı hissetmektedir. Aynı şekilde sigara içenlerin hastalığı olarak adlandırılan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) da akciğerin yapısını bozuyor ve yeterli havanın girmesini engelliyor. Hava girse bile havanın içindeki oksijen kan damarlarına yeteri kadar taşınamıyor. Bu yüzden kişi oksijensiz kalıyor ve nefes darlığı hissediyor.

Akciğer dışı nedenler

Kalp kaynaklı nefes daralması da çok fazla görülmektedir. Genel olarak ta ileri yaşlardaki hasta grupları en çok kalp yetmezliği şikâyetiyle doktora başvururlar. Hastalarda kalp büyümesi olabilir. Kalp kapak hastalıkları da doğuştan, sonradan romatizmaya ya da ileriki yaşlarda kapakların kireçlenmesine bağlı olarak gelişebiliyor. Ayrıca kalp damarlarında problem olduğu zaman özellikle yaşlı hastalarda göğüs ağrısı yerine nefes darlığı şikâyetleri de olmaktadır. Yani nefes darlığı damar tıkanıklığını da işaret edebiliyor. Bir de çarpıntı yaşayan hastalar bulunmakta ve Özellikle ritim bozukluğu varsa o çarpıntının etkisiyle nefes darlığı ortaya çıkabiliyor. Ani tansiyon yükselmesi, akciğerde sıvı toplanması, akciğer damarının büyük bir pıhtıyla tıkanması ani gelişen nefes daralmasına yol açabiliyor.

Sigara: Sigaranın yanı sıra endüstrileşme, çevre kirliliği, fabrikada çalışma, akciğerin yapısını bozan partiküllere maruz kalma gibi nedenler de bulunuyor. KOAH temelde iki hastalığı barındırıyor, Kronik bronşit ve amfizem. Bronşit kronik olduğu için geri dönüşümü olmayan bir hastalık. Sigarayı bırakmayla birlikte şikâyetler düzeliyor. Bazı fonksiyonlar geri dönmese de hastanın hayatını sorunsuz bir şekilde devam ettirmesi daha kolay oluyor. Amfizem ise akciğerin yapısının bozulmasıyla beraber aşırı hava birikimini akciğerde gösteriyor; yeni metotlarla kısmen tedavi edilebiliyor. Akciğer kanserleri de nefes darlığının kesin ve en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Hatta bu nefes darlıkları hastayı boğacak seviyede olabilmektedir.

Nefes darlığının dinlenme halindeyken yaşanması, göğüs ağrısının varlığı, inatçı öksürük, nefes alırken hırıltı çıkarılması, ayak ve el bileklerinde şişmenin yaşanması tıbbi bir sorun olabileceğinden şüphelenmek için yeterli sebeplerdir.

Nefes Darlığına Evde Uygulanabilecek Öneriler 

Nefes darlığından şikâyet eden kişilerin sigara içiyorlarsa mutlaka sigarayı bırakmaları ve ağır yemekler yemekten kaçınmaları gerekir.Nefes darlığı nasıl tedavi edilir sorusuna cevap olarak Sigara içmeyen kişilerin de sigara dumanından ve kirli havadan uzak kalması önerilmektedir. Çünkü yapılan araştırmaların çoğu sigara tütününün nefes darlığı problemlerini arttırdığını hatta başlangıç esnasında tedavi edilebilir sorunları sigaranın kronikleştirdiği tespit edilmiştir.

Keçi Boynuzu: Nefes darlığı problemlerinde en yaygın çözüm olarak kullanılan bitkilerin başında gelir. Orta büyüklükteki keçi boynuzundan 6-7 adet keçiboynuzu soğuk su ile yıkanır. Daha sonra bu keçiboynuzları küçük parçalar şeklinde kırılarak yarım litre kaynayan suya atılır. 7-8 dakika kaynatıldıktan sonra suyu süzülerek bir kavanoza aktarılır. Keçiboynuzu kürü buzdolabında saklanmalı en fazla 3 gün içerisinde tüketilmelidir. Her gün sabah kahvaltıda ve akşam yemeğinden önce 1 çay bardağı tüketilmelidir. Hiç ara vermeden 20 gün boyunca bu kür uygulanmalıdır. 20 günden sonra aynı şekilde hiç ara vermeden 15 günlük bir kür daha yapılmalıdır. 15 günlük kürü uygularken bir çay bardağı içerisine bir küçük çay kaşığı bal ilave edip karıştırılabilir

Öksürük Otu: Nefes darlığına iyi gelen bir diğer çözüm de, 2 avuç öksürük otu su ile kaynatılarak kaynamaya başladığında başa bir havlu örtülerek buharı teneffüs edilir. Her sabah bir çay kaşığı hardal tohumunun kaynatılarak içilmesi de nefes almayı kolaylaştırır.

Sarımsak: Sabahları içilebilecek bir diğer çay 1,5 litre su içine 1 adet sarımsak, bir çorba kaşığı lavanta, gelincik çiçeği, kekik, maydanoz, nane ve dereotu beraber kaynatılır ve sabah 1 fincan aç karnına içilir.

Karanfil, anason, keten tohumu: nefes darlığına bir diğer karışım ve çözümü ise, yarım çay bardağı ısırgan tohumu, keten tohumu, anason tohumu ve toz karanfil karıştırılır içine bal eklenerek macun haline getirilir. İki gün sabahları 1 kaşık yenilebilir.

Anzer balı, Bal, Nane, Soğan, Limon, Rezene: Solunum yolu hastalıklarından kaynaklanan ve enfeksiyonlarından kaynaklanan nefes darlığı problemlerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda nefes darlığı hastalığıyla mücadele eden kişiler için temiz hava çok önemlidir.alerjik nefes darlığı tedavisi de doktora danışarak kontrol altına alınabilir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...