Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Verem Hastalığı Cinsel Yolla Bulaşır Mı? Nasıl Bulaşır?

Tüberküloz; maruz kalınan zararlı bakterilerden kaynaklanan verem hastalığı öksürük, hapşırma yoluyla havaya karışarak kişiden kişiye bulaşabilir. Cinsel ilişki durumunda bulaşıcı olup olmadığını inceleyelim.

Verem Hastalığı nasıl bulaşır

Verem; ‘dünyanın biyolojik savaşı’ olarak tanımlanan, 18 ve 19. yüzyılda Avrupa nüfusunu neredeyse yarıya indiren amansız hastalık… Verem cinsel yolla bulaşırmı? Hangi yollarla bulaşır? Tedavisi nasıl yapılır? Çağımızda veremin tedavisi mümkün olsa da, hastalığın bir zamanlar kelimenin tam anlamı ile ‘kan kusturduğunu’ söylemek mümkün.

Hastalığa neden olan “mycobacterium tuberculosis” isimli bakteri

Verem; bilimsel adı ile tüberküloz, doğrudan solunum sistemini hedef alan; akciğerlerinizde başlayan savaşın bütün organlarınıza yayılabileceği türden bir hastalıktır. Solunum yolu ile akciğerlerinize yerleşen verem mikrobunun, vücudunuzda bir enfeksiyon yaratması ve ardından meydana gelen süreç verem hastalığı olarak ifade edilmektedir.

Tedavi edilmediği durumlarda, hastanın kendi kanında boğulmasına neden olan, akciğerlerin tahrip, kimi zamanlarda tamamıyla bertaraf olmasına neden olan hastalığın tedavi süresi günümüzde 9 aya inmiş bulunmaktadır. Verem hastalığına neden olan mikrobun adı; ‘mikrobakteriyum tüberkulosis’ olarak bilinmektedir.

Tüberkülozun vücuttaki en büyük belirtisi; hiç kuşkusuz ki aşırı öksürüktür. Mikrobu vücuduna alan canlının enfekte olması durumunda yüksek ateş, ilerleyen dönemlerde göğüste hırıltı, konuşmakta güçlük çekilebilir. Verem hastalığının insanlarda meydana getirmiş olduğu ilk belirtiler diğer birçok hastalıkla benzer olduğu için başlangıç aşamasında, almış olduğunuz mikrobun verem mikrobu olduğunu anlamak bir hayli zor olacaktır.

Tüberküloz, laboratuvar ortamında yapılan balgam testleri, ya da doğrudan tıbbi görüntüleme teknikleri ile tanılanabilir hastalıklardandır.

Halsizlik, aşırı balgam, gece görülen öksürük nöbetleri hastalığınıza bir tanıya kavuşturmaz ise, oldukça can sıkıcı bir kuru öksürük bu hastalığı belirlemede en önemli etkeniniz olabilir. Zaman içerisinde kanlı ve balgamlı bir öksürük, kuru öksürüğün yerini alır. Akciğerlerde başlayan bu hastalık, zamanla vücuttaki diğer organları da hedef almaya başlar. Hormonal dengeyi  bozar, böbreklerin çalışmasını engeller. Hastalığın öldürücü olmasının en büyük nedeni akciğerlerde meydana gelen tahribatın yarattığı etkilerdir. Hasta, genellikle akciğer yetmezliği çekmek suretiyle ölür.

Verem Hastalığı Cinsel Yolla Bulaşır Mı?

Verem hastalığının hangi yollarla insana bulaştığı, günümüzde hala doğru olarak bilinememektedir. Verem hastalığı insanlarda yalnızca hava yolu ile bulaşır. Verem hastalığının cinsel yolla bulaşıp bulaşmayacağı konusunda birçok spekülasyonun olduğu bilinse de, bu sorunun cevabının, basit bir ifade ile ‘Hayır’ olduğunu söylemek mümkündür. Verem hastalığı cinsel yolla bulaşmadığı gibi kan yolu ile de bulaşmaz.

Verem hastası cinsel ilişkiye girebilir mi? sorusu da, cevabı en merak edilenlerdendir. Tüberküloz; Hepatit B, Hepatit C, Sifiliz (Frengi) ve HIV/AIDS hastalıkları gibi kan yoluyla kişiden kişiye bulaşmadığı için hastaların cinsel ilişkiye girmesi herhangi bir sorun oluşturmaz.

Hava yolu ile aldığımız tüberküloz mikrobu; hastaların kullanmış olduğu nesneleri (çatal, bardak vs) kullanmakla da bulaşmaz. Hastalığın, bir diğer insana geçebilmesi için mevcut hasta ile uzun bir süre vakit geçirmenin mümkün olduğunu da belirtelim. Bu hastalığın kolay bulaşan bir hastalık olduğu varsayımları, halk hikayesinden öteye geçmemektedir.

Hastalığın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüberküloz tedavisi, birçok hastalığa göre çok daha kolaydır. Tedavi süreci, hastanın direncine bağlı olarak 1 yılı bulabilse de, 7 ayda dahi sonuç alabilmek mümkündür. Bulaşıcı olduğu bilinen hastalığa yapılan müdahalelerle, tedavinin ilk ayında, mikrobun bulaşıcı niteliğini kaybetmesi sağlanır.

Verem, hastalık ilerlemişse hastanın hastaneye yatmasını gerektirse de, birçok verem hastası; doğrudan ayakta ve ilaçla tedavi edilmektedir. Verem hastalığında, uygulandığı bilinen 10’a yakın ilaç bulunmaktadır. Oldukça etkili olan bu ilaçlar, kalıcı bir iyileşmenin sağlanması için son derece önemlidir.

Tüberküloz Hayvanlarda Görülür mü?

Büyükbaş hayvan

Yapılan araştırmalar, özellikle büyükbaş grubunun ve bazı kuşların da tüberküloz virüsü taşıdığını göstermektedir. Büyükbaş hayvanlar, doğrudan insanların besin grupları arasında olduklarından dolayı, et tüketimine özen gösterilmelidir. Hayvanların taşıyabildiği pek çok mikroorganizma bulunmaktadır. Tüberküloz mikrobu bunlardan birisi olduğu için satışa sunulan etlerin Sağlık Bakanlığı tarafından kontrolden geçirilmesi, oldukça önemlidir.

 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...