Öksürüklerin Aşırı Düzeyde Oluşması Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir.
Aşırı düzeyde öksürme sorunları birçok etkenden kaynaklı olarak meydana gelebilir. Bunun belirlenmesi adına hastanın uzman hekime başvurması gerekmektedir. Bu aşamada uzman gerekli olan belirlemeleri yapmak adına işlem yapar.
Aşırı Öksürük Nedenleri
Öksürük nedenleri içinde birçok faktör sayılabilir ama aşırı öksürük aşağıdaki etkenlerden kaynaklı olarak meydana gelir.
Bronşit; Bronşit (akut form) gelişiminin başlangıcı ile hastada öncelikli olarak sulu (renksiz) mukus (hafif) balgamla nemli bir öksürük tezahür eder. Bu durumda öksürük derinliği ve sesiyle karakterizedir. Nefes almak oldukça zordur. Kronik bronşit ile beraber boğuk öksürük, sabahları daha çok şiddetlenir. Ayriyeten soğuk veya tozlu havanın teneffüs edilmesi ile de aşırı öksürük meydana gelir.
Trakeit ile öksürük; trakeit spontan zaman içinde ağrılı öksürükler ile karakterizedir. Soğuk veya kirli havanın teneffüs edilmesi ile şiddetli hale gelir.
Larenjit ile öksürük; larenjitli öksürük, kuruluk ve ağrılı öksürükler ile karakterizedir.
Zatürre ile öksürük; ilk aşamada pnömoni ile öksürükler meydana gelir. Ardından hastalık geliştikçe balgam çıkmaya başlar. Pnömonide komplikasyonla birlikte balgam kırmızımsı bir renk alır. Aynı zamanda öksürme esnasında iltihaplı akciğer alanında keskin bir ağrı var.
Plörezi ile öksürük; ağrı ve balgam eksikliği ile beraber karakterizedir.
Bronş astımı ile öksürük; bronşiyal astım boğulma, mevsimsellik ve az balgam ile beraber karakterizedir.
Kızamık; ilk günden itibaren kuru, acı ve aşırı düzeyde öksürükler meydana getirir.
Boğmaca; Konvülsif ve paroksismal niteliktedir. Aşırı öksürükler ataklar halinde gelebilir.
Kalp yetmezliği; aşırı düzeyde öksürmeler özellikle geceleri meydana gelir. Hasta kişi sık sık, az fiziksel hareketler ile yorulur.
Tüberküloz; hastalığın ilk başlangıcında rahatsızlık verici bir kuru, aşırı, nemli, ağrılı bir öksürükler başlar.
Akciğer kanseri; hastalığın başında kuru bir öksürük bulunur.
Öksürüğün Tedavisi
Aşırı düzeyde meydana gelen öksürüklerin tedavisi konusunda altta yatan nedenin belirlenmesi gerekir. Sorun için zamanında uzman hekime danışmak çok önemlidir. Uzman hekimler sorun ile beraber nüks eden hastalığa en doğru teşhisi koyduktan sonra gerekli tedavi planı hazırlamasına geçir. Öksürükler için halk arasında genelde ev ilaçlar kullanılır. Ciddi bir sağlık sorunun kaynaklanmıyorsa evde kullanılacak doğal ilaçlar ile sorun kısa sürede ortadan kalkar. Uzman hekimler öksürükleri antibiyotikler ile tedavi etmez. Antibiyotikler sadece bir enfeksiyonu tedavi eder. Eğer öksürüğe karşı anti bakteriyel ilaçlar almaya başlanırsa sebep olan etkenlerin klinik tablosunda güçlendirme sağlanabilir. Bunun için uzman hekime danışmadan kesinlikle antibiyotik kullanımı yapılmamalıdır. Antibiyotiğin bilir bilmez şekilde kullanılması sonucunda uzmanların teşhis koyması da zorlanır. Ayrıca yanlış kullanımdan kaynaklı olarak bağışıklık sisteminin işlevi bozulur, tüm organizmayı, hastanın durumunu kötüleştir ve diğer hastalıkların riskine maruz bırakır. Öksürüklerin ilaç ile tedavisi konusunda önemli altta yatan nedenin belirlenmesidir. Bu neden dâhilinde gerekli olan tedavi planı hazırlanır ve hasta bu plan dâhilinde hareket eder.
Bitkisel Tedavi
Meyan Kökü
Bitkisel destekler içinde yer alan meyan kökü çayı boğazda ve bronşlarda aşırı kaşınma ve gıdıklanma ile beraber başlamış olan öksürüğü hafifletir. Bu bitkisel destek insan vücudunda bulunan hassas hücrelerin zarlarını koruyan ince bir mukus filmi oluşturmak için vücudu harekete geçirir. Meyan kökleri ile hazırlanacak olacak çay düzenli olarak her gün 2 kez tüketilmelidir. Özellikle aktarlarda poşet çay olarak da satılmaktadır. Meyan kökü şekerden 50 kat daha fazla olan bileşikler içerdiğinden ek tatlandırıcılara ihtiyaç duyulmaz. Bu bitkinin aşırı düzeyde tüketilmesi kan basıncının artmasına neden olabilir. Bundan dolayı günlük demlenecek meyan kökü miktarı 20 gramı geçmemelidir.
Bal
Aşırı ve kuru öksürüklerin önüne geçmek adına kullanılan bal insanın bağışıklık sisteminin de kuvvetlenmesine olanak sağlar. Bal kullanımı halk ilaçları arasında en yaygın ve eski bir çözüm yoludur. Öksürüklerin ortadan kaldırılması konusunda destek sağlar. Çünkü bal analjezik etkilere sahip bir üründür. Bu etki sayesinde kişi vücudunda bulunan ağrılar ortadan kalkar, balgam sökülür ve rahatlama sağlanır. Ayriyeten bal antioksidan ve antimikrobiyal bileşenleri ile boğazda bulunan sorunlarında önüne geçer. Aşırı öksürük sorunundan kurtulmak için akşam yatmadan önce 1 su bardağı sıcak suyun içine katılacak olan 1 yemek kaşığı bal iyi gelir. Her gece düzenli içilmelidir. Bunun haricinde alternatif olarak her sabah aç karına 1 tatlı kaşığı bal tüketimi de yapılabilir.
Nane Çayı
Nane, bronşit semptomlarının hafifletilmesi konusunda yardımcı olur. tonsillit esnasında meydana gelen boğaz ağrılarını hafifletir. Yapılan araştırmalara göre etkin maddesi olan mentol, bir dekonjestan ve balgam bırakıcı gibi davranmaktadır. Nane çayının uygulanması için;
1 su bardağı suyun içine 1 tatlı kaşığı kuru nane yaprakları atılır. Ağzı kapatılan bardak bu şekilde 5 dakika boyunca demlenmesi için bekletildikten sonra süzülür. Gün içinde en az 3 defa tüketilmesi gerekir. Nane bağışıklık sistemine destek sağlar, boğaz bölgesinde pastil görevi görerek rahatlama yaratır ve mukusun kısa sürede incelmesine olanak sağlar. Mukus inceldiği için vücuttan atılması daha kolay hale gelir. Bu etkilerin kısa sürede ortaya çıkması adına nane çayı her gün düzenli şekilde tüketilmelidir.