Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Yetmezliği Neden Kaynalı Meydana Gelir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Akciğer yetmezliği sorunu meydana geldiğinde kişilerde en net belirti nefes alma konusunda yaşanan sıkıntılardır. Bu tarz bir sorun ile karşı karşıya kalan kişilerin mutlaka uzmana başvurması gerekir.

Akciğer Yetmezliği

Akciğer yetmezliği yani solunum yetmezliği kan içinde bulunan oksijen düzeylerinin ciddi düzeyde düşük ya da karbon dioksit düzeylerinin ciddi şekilde yükseldiği bir durumdur. Solunum durumunda olumsuz şekilde etki gösteren hastalıklar ve yaşam koşulları da akciğer yetmezliğine neden olur. Bu tarz bozukluklar solunum yapılmasını sağlayan kasları, kemikleri, sinirleri ve ciğerleri doğrudan etkileyebilmektedir. Nefes alma sorunları yaşanmaya başlandığında oksijen kan içine kolay şekilde taşınmaz ve kan içindeki karbondioksit uzaklaşmaz. Bundan dolayı kan içinde yüksek düzeyde karbondioksit, düşük düzeyde oksijen ya da ikisinin birden fazlasına neden olabilir.

Akciğer yetmezliği neden olur kapsamında aşağıda bulunan durumlar etkilidir;

  • Solunumu kontrol altına alan sinirleri ve kasları etkileyen sorunlar- Örneğin; kas distrofisi, ALS, omurilik yaralanmaları ile felç
  • Akciğerin çevre dokularında ve kaburgalarında oluşan hasar,  Göğüste yaralanmalar
  • Omurga ile alakalı sorunlar, örneğin; omurgada eğri, omurgada oluşan eğriler nefes alma konusunda destek sağlayan kasları ve kemikleri etkiler.
  • Uyuşturucu ya da alkolün aşırı düzeyde alınması, aşırı dozlar nefes alıp verme konusunda işlem gören beyin alanlarını etkiler. Aşırı dozda uyuşturucu ve alkol alımı yapıldığında nefes alma daha yavaş hale gelir.
  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, pnömoni, pulmoner emboli, akut solunum sıkıntısı sendromu ve kistik fibroz gibi akciğer hastalıklarının meydana gelmesi
  • Akciğerlerde akut şekilde meydana gelen yaralanmalar

Hangi sebepten olursa olsun nefes alma konusunda sorun yaşayan kişiler mutlaka en kısa sürede uzman hekime başvurması gerekir. Kısa sürede tedavi altına alınmazsa akciğer yetmezliği yoğun bakım sürecine geçilebilir.

Belirtiler

Kan içinde oksijen seviyesinin düşmesi sonucunda nefes darlığı meydana gelir. Akciğer yetmezliği belirtileri arasında en önemli detaydır. Ayrıca deri yüzeyinde siyanoz yani mavimsi renklenme de meydana gelir. Düşük düzeyde oksijen seviyeleri, yüksek karbondioksit düzeyleri ile kan asitliliği artış gösterdikçe beyinde karışıklık ve bedende uyku hali oluşur. Akciğerler normal şekilde çalışamaya devam etmezse solunum şekli yardımcı olmayabilir. Bunun sonucunda beyin ve kalp gibi önemli organlarda arıza meydana gelir, anormal düzeyde kalp ritimleri oluşur ve ölüm ile sonuçlanan ciddi sorunlar meydana gelebilir. Akciğerlerde meydana gelen nefes alma sıkıntılarında oluşan semptomlar nedenlere göre değişkenlik gösterir. Yabancı bir cisimin solunması nedeniyle tıkanan tıkanmış bir çocuk aniden solup nefes almak için mücadele edebilir. Akut nefes alma sıkıntısı sendromu olan kişiler birkaç saat içinde ciddi düzeyde nefes alamayabilir. Zehirlenen ya da zayıf olan bir kişi sessiz şekilde komaya girebilir. Solunum yetmezliği tedavisi kapsamında yapılacak olan plan sorunun akut veya kronik olup olmaması ile şiddetine bağlı olarak değişir. Tedavi planı ayriyeten sorunun altında yatan nedene göre de şekillenir.  Akut solunum yetmezliği tıbbi açıdan acil olabilir. Akut durumlar genelde hastanede yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınır. Kronik durumlar genelde evde tedavi altına alınır. Kronik durumlarda uzun süreli bakım yapılır.

Tedavisi

Trakeostomi

Kan içinde bulunan oksijen seviyelerin artış meydana gelmezse uzman hekim vantilatör önerebilir. Bir cihaz solunumu desteklemektedir. Artan miktarda oksijen ile havayı solunum yollarına ve ardından akciğerlere sürükler.

Oksijen Terapisi ve Vantilatör Desteği

Solunum yetmezliği olan kişiler oksijen tedavisi alabilirsiniz. Ekstra oksijen, burun kanülünden veya burun ile ağzınıza uyan bir maske aracılığıyla verilecektir.

Oksijen Terapisi

Oksijen trakeostomi aracılığı ile verilir. Bu uygulamada cerrahi olarak yapılan bir delik vardır, boynun önünden geçerek nefes borusuna girmektedir. Nefes almaya destek olması adına trakeostomi veya trake tüpü olarak da adlandırılan nefes borusu deliğe yerleştirilir.

Vantilatör

Uzman hekim vantilatörü gerektiği şekilde ayarlar. Bu sayede ciğerlerden en doğru düzeyde oksijen girişi sağlanır. Makine hasta kendi nefes alıncaya kadar kullanılır.

Nefes Almak İçin Diğer Tedaviler

  • Pozitif basınçlı havalandırma ve sallanan bir yatak, bu uygulama hastaların uyku esnasında daha iyi nefes almasını sağlar. Genelde bu uygulama kronik solunum yetmezliği olan insanlar için oldukça yararlıdır.
  • NPPV uyku esnasında nefes yollarının açık tutulması adına yapılan tedavidir. Burun ve ağza uygun bir maske ya da bir cihaz kullanılır.
  • CPAP (devamlı pozitif hava yolu basıncı) NPPV’nin bir çeşididir.
  • Sallanma özelliği bulunan yatak tedavisi, karındaki organlar ve diyaframın ve nefesin alınması adına kullanılan kasın doğru pozisyona gelmesini sağlayarak nefesin düzgün şekilde alınmasını sağlar.

Sıvılar

Vücuttaki kan akışını iyileştirme ve beslenme sağlamak adına sıvı verilebilir. Uzman hekim, doğru miktarda sıvı aldığından emin olmalıdır. Akciğerlerde fazla düzeyde sıvı olabilir ve bu durum oksijenin alınmasını zorlaştırır. Yeterli düzeyde sıvı oksijen açısından zengin kan akışını vücudun organları ile sınırlayamaz. Sıvılar genelde kan damarlarından birine yerleştirilmiş bir intravenöz ile vücuda verilir. Uzman hekim kontrolünde yapılan bir uygulamadır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...