Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Verem (Tüberküloz) Hastalığı Öldürür mü? Belirtileri ve Tedavisi

Tedavi edilmediğinde ölüme kadar götürebilen Verem hastalığı en az 6 ay düzenli ilaç kullanımı ile kesin olarak tedavi edilmektedir.

Tüberküloz Hastalığı

Tüberküloz Hastalığı. Röntgen Çekim Sonucu.

Halk arasında verem olarak bilinen tüberküloz hastalığı akciğerlerin mikro organizmaların sarması sonucunda ortaya çıkar. Hızla iç organlara ve solunum yoluna yayılan bu hastalık bulaşıcıdır. Öksürme hapşırma sonucunda vücuttan dışarı çıkan basiller saatlerce havada asılı kalabilir. Aynı ortamda bulunan bir başka kişiye kolayca bulaşabilen tüberküloz tedavi edilmezse veya hastalığın ilk evrelerinde tedaviye başlanmazsa ölümle sonuçlanabilir. Öldürücü etkiye sahip olan bu hastalığın günümüzde birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Tüberküloz çeşidine göre değişen tedavi yöntemleri ile tam ya da kısmi bir iyileşme görülebilir. Aktif tüberküloz birçok belirti gösterirken gizli tüberküloz hiçbir belirti göstermeden tüm vücutta hızla ilerler. İki yıl içinde ölüme kadar götürebilen verem omurga, beyin, böbrek, akciğer ve sindirim sistemini olumsuz etkiler.

3 haftadan daha uzun süren öksürük, balgam, nefes darlığı, kan tükürme, göğüs ağrısı, gece terlemesi, yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi belirtiler gösteren bu hastalık ilk evresinde tedavi edilirse kesin çözüm sağlanabilir. Dünyada milyonlarca kişinin savaştığı bu hastalıktan korunmak için verem aşısının yapılması önemlidir.

Görülme Riski Yüksek Kişiler

Tüberküloz hastası olan kişiyle aynı evde yaşayan kişilere daha çabuk bulaşmaktadır. Verem hastalığına yakalanma riski yüksek olan kişiler arasında bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, AİDS hastaları, organ nakli yaptıran kişiler, şeker hastaları, böbrek hastaları, kanser hastaları, uzun süre sistemik kortizon kullanan kişiler, kilo olarak zayıf kişiler, tüberküloz basili ile 2 yıl içerisinde karşılaşmış kişiler, tedavi bırakmış eski tüberküloz hastaları, yaşlılar, 5 yaş altı çocuklar yer alır. Ayrıca alkol ve sigara kullanımı, uzun süre güneş ışınlarına maruz kalma, hava kirliliği, depresyon ve üzüntü bu hastalığı tetikleyerek hızla ilerlemesine yol açar.

Tüberküloz Çeşitleri

  • Miliyer;
  • Adenit;
  • İdrar yolu;
  • Cinsel organ tüberkülozu;
  • Menenjit;
  • Akciğer tüberküloz.

Olmak üzere birçok çeşidi bulunmaktadır. Miliyer tüberkülozu genellikle çocuklarda görülürken menenjit ve akciğer tüberkülozu en tehlikelisi olarak bilinmektedir.  Adenit tüberkülozu lenf bezlerinde ortaya çıkar. Virüsün bulunduğu organa göre farklı tedavi yolları uygulanır.

Tanı ve Tedavisi

Ülkemizde Verem Savaş Dispanseri tarafından yapılan tüberküloz hastalığını önleme ve erken tanı koyma çalışmaları sonucunda birçok kişi bu hastalıktan korunmaktadır. Tüberkülin deri testi (PPD), akciğer filmi ve balgam testi sonucunda kesin tanı konulur. Vücutta uzun süre ölmeden direnç gösteren tüberküloz virüslerini yok etmek için yoğun ilaç tedavisine uzun süre devam etmek gereklidir. Tedavi yarıda bırakıldığında virüsler hızla çoğalabildiği için hasta tamamen iyileş dahi bir süre ilaç kullanmaya devam etmelidir.

6 ay -1 yıl içerisinde İzoniazid, Etambıtol, Streptomisin,Piranizamid, Rifampisin ilaçları kullanılmalıdır. Kısa sürede ilaçlar etkisini gösterir ve iyileşme sağlanır. Ancak bazı kişilerde ilaçlar virüsleri öldüremez. Dirençli tüberküloz adı verilen bu hastalığın tedavisi için ilaçlar değiştirilir ve daha yoğun bir şekilde kullanılması sağlanır. İlaç kullanılmaya başlandığı anda çevresindeki kişilere bulaştırıcılık özelliğini yitirir ve tehlikeli olmaktan çıkar.

Ancak tedavi yersizliği olan, ilaçlara karşı dirençli olan, tedaviye uyum sağlayamayan, fazla miktarda kan tüküren, kronik hastalığı olan,ilaçların yan etkisini fazla hisseden, diyabet hastaları, karaciğer ve böbrek hastası olan kişilerin durumunu kontrol altına alabilmek ve ilaç tedavisini düzenli şekilde sağlayabilmek amacıyla kişi hastaneye yatırılır.

Hamile ve Emziren Annelerde İlaç Kullanımı

Tüberküloz hastası hamile bayanlar belirtilen ilaçları rahatlıkla kullanabilir. Annenin kullandığı ilaçlar hastalığın bebeğe bulaşmasını da önler. Kullanılan ilaçlar bulaştırıcılık özelliğini önlediğinden emzirme döneminde bebeklerini rahatlıkla emzirebilir. Mikrobun sütten bebeğe geçmesi durumu söz konusu değildir.

Ancak ilaç kullanmayan hamile annelerde bebeğe kan yolu ile emziren annelerde ise süt yolu ile bebeğe bulabilmektedir.

Çocuklarda Tüberküloz Hastalığı

Solunum yolu ile tüberküloz basili çocuklara kolayca bulaşabilir. Bağışıklık sistemi oldukça zayıf olan 5 yaş altı çocuklar ve bebeklere daha kolay bulaşabilen bu basiller öksürük ve yüksek ateş şeklinde belirtiler gösterir. Mide açlık suyu ve balgamdan alınan örneklerle test yapılarak tanı konur ve uygun tedaviye başlanır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...