Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Tüberküloz (Verem) Çeşitleri, Etkileri ve Yapılan Tedavi Yöntemleri

Hiçbir belirti veremeden sinsice ilerleyen verem hastalığının günümüzde ilaçla tedavisi bulunmaktadır.

Tüberküloz (Verem) Türleri ve Tedavi Yöntemleri

Bulaşıcı bir olması nedeniyle oldukça tehlikeli olan tüberküloz hastalığı mikrobakterilerin akciğerleri sarması sonucu ortaya çıkar. Halk arasında verem olarak tanınan tüberküloz ilk önce akciğerde başlar ancak zamanla solunum yolları ve diğer iç organlara hızla yayılarak büyür.

Gizli tüberküloz (Latent TB) ile aktif (Active TB) tüberkülozu olmak üzere iki farklı şekilde görülen bu hastalığın gösterdiği belirtilerine göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre dünyada 2 milyar kadar insanın gizli tüberküloz hastası olduğu tahmin edilmektedir.

Hiçbir belirti göstermemesi hastayı rahatsız etmediği için kolay kolay teşhisi konulamayan gizli tüberküloz hastalığı ancak yapılan testler sonucunda verem enfeksiyonuna neden olan virüslerin bulunması sonucunda ortaya çıkar. Gizli verem bulaşıcı değildir ancak uzun zaman fark edilmediği taktirde rahatsız edici belirtiler ortaya çıktığı görülmüştür.

Oldukça tehlikeli ve bulaşıcı olan aktif tüberküloz ise daha ciddi belirtiler gösterir. Tedavisi oldukça zaman alan verem erken teşhis edilmezse hasta yakınlarına bulaşabilir ya da hastanın ölümüyle sonuçlanabilir.

Dünya üzerinde her yıl milyonlarca kişide görülen aktif tüberküloz Asya ve Afrika ülke nüfuslarının %80’inde rastlanmaktadır. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf kişilere daha kolay bulaşabilen verem virüsü sinsice bulaşıp hızla ilerlediğinden hasta farkına varıp doktora gittiğinde oldukça ilerlemiş olabilir. Bu nedenle her yıl verem testi yaptırmalı ve doktorunuzun belirttiği tarihlerde verem aşısı olarak bu hastalıktan korunmalısınız.

Tüberküloz (Verem) Hastalığının Çeşitleri ve Belirtileri

Akciğer Tüberkülozu

En tehlikelisi olarak bilinen akciğer tüberkülozu akciğerlerin virüs ve bakterilerle kaplanması sonucunda ortaya çıkar.

Virüs bulaşan hastada ilk günlerde halsizlik, yorgunluk, öksürük ve yüksek ateş gibi belirtiler ortaya çıkar. İlerleyen aşamalarda ise bu belirtilere gece terlemesi, kanlı balgam, göğüs ağrısı, nefes almada zorluk ve iştahsızlık gibi belirtiler eklenir. Erken teşhis edilmesi virüsün tüm akciğeri sarmasını önler.

Menenjit Tüberkülozu

Genellikle çocuklarda daha sık görülen menenjit tüberkülozuna yakalanan hastaların çoğu ölümle sonuçlanmaktadır. Beyin ve sinir sisteminde basilin hızla dağılması sonucunda ortaya çıkan bu hastalık hastada ilk olarak şiddetli baş ağrısı ve kusma gibi belirtileri gösterir.

Yüksek ateş, kas kasılması, dalgınlık, ışığa bakamama, şaşılık, sayıklama, bilinç kaybı ve felç belirtileri gösteren menenjit tüberkülozu çocuklarda görüldüğünde huysuzluk ve sinirlilik gibi sorunlara neden olur.

İdrar Yolu Tüberkülozu

Yaşlılarda ve erkeklerde daha sık rastlanılan idrar yolu tüberkülozu kan yolu ile virüslerin böbrek ve idrar yoluna taşınması sonucunda ortaya çıkar. Ağrılı idrar, sık idrara çıkma ve kanlı idrar yapma gibi belirtiler gösteren bu hastalıkta virüslü olan böbrek alınarak virüsün vücuda yayılması önlenebilir.

Cinsel Organ Tüberkülozu

Genellikle orta yaş ve ileri yaş grubundaki kadın ve erkeklerde görülen bu hastalık mikrop ve virüslerin kan yolu ile cinsel organa bulaşması sonucunda ortaya çıkar.

Kadınlarda rahim ve yumurtalıklarda görülen bu hastalık rahim veya yumurtalığın alınması ile diğer organlara bulaşması engellenir. Erkeklerde ise prostatta görülen bu verem türü ameliyat yapılarak durdurulmaya çalışılır.

Adenit Tüberkülozu

Lenf bezlerinde ortaya çıkan adenit veremi kısa sürede lenf bezlerinin yıpranmasına, şişmesine ve deliklerin oluşmasına neden olur. Lenf bezinde oluşan iltihaplar bu oluşan deliklerden aktıktan sonra vücutta izleri kalır.

Miliyer Tüberkülozu

Basillerin hızla kana karışması sonucunda ortaya çıkan bu hastalık baş ağrısı, yüksek ateş, titreme, dalgınlık ve gece terlemesi gibi belirtiler gösterir. Genellikle çocuklarda görülen bu hastalık hızla ilerlediği için hemen doktora gidilerek ilk müdahalenin yapılması önemlidir.

Veremin Görülmesindeki Riskli Kişiler

Özellikle genetik faktörlerin etkili olduğu verem çoğunlukla bağışıklık sistemi zayıf kişilere daha kolay bulaşmaktadır. HİV virüsü taşıyan kişiler, diyabet hastaları, alkol ve sigara kullanan kişilerde daha fazla rastlanmaktadır. Ayrıca yetersiz ve sağlıksız beslenme, güneş ışınları, hava kirliliği, stres, üzüntü, depresyon gibi faktörler de veremin görülmesine etki eder.

Oldukça ağır yaşanan ve ölümle bile sonuçlanabilen bu hastalık günümüzde ilaçla tedavi edilebilmektedir. Ancak istisna durumlarda mikrobun yayılmasını önlemek için ameliyata başvurulur. Ancak hem yetişkinler hem de çocuklarınızı veremden korumak için mutlaka aşı yapmalısınız.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...