Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Tüberkülozu ve Kanseri Arasındaki Farklar, Tedavileri

Tüberküloz, akciğere yerleşen bir bakteri tarafından oluşan akciğer enfeksiyon hastalığıdır. Akciğer kanseri ise, akciğer hücrelerinin anormal çoğalması ve solunumu etkileyen bir rahatsızlık olarak tanımlanabilir.

Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis basili tarafından oluşan bir enfeksiyon hastalığı iken, akciğer kanseri, hücrelerin başkalaşım geçirerek anormal çoğalması, çoğalma sonucunda kitle meydana gelmesidir. 

Akciğer Tüberkülozu ve Akciğer Kanseri Arasındaki Fark

  Akciğer Tüberkülozu Akciğer Kanseri
Etkeni Mycobacterium tuberculosis En büyük etken sigara
Ateş Hastalık ortaya çıkınca var. Ateş yok.
Kanlı Balgam Var Var
Bulaşıcılık Var Yok
Nefes darlığı Var (lezyonların arttığı zaman) Var
Kitle Bakterinin oluşturduğu kese kitleleri Kanser hücreleri kitleleri
Akciğer dışı organa geçme ihtimali Başka organlara geçmez. Evet, Akciğer kanserinde risk daha fazla.

Verem akciğer kanseri arasındaki farklar yukarıda sıralandığı gibidir. Her iki hastalık içinde akciğer filmi, balgam örneği, bronkoskopi gibi yöntemlerle kullanılarak tanı koyulur. 

Akciğer Tüberkülozu Belirtileri

  • Öksürük
  • Balgam: İlerleyen dönemde kanlı balgam görülebilir.
  • Sırt ve göğüs yan ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Ses kısıklığı: Ses tellerinin geçtiği bölgede tutulum olursa
  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı
  • Gece terlemesi
  • Çabuk yorulma
  • Ateş

Verem şüphesi var ise göğüs hastalıkları ya da verem polikliniklerine başvurmak gerekir. Hastalığın teşhisinde PPD testi, akciğer filmi, balgam örneği kullanılır. Hastalık bulaşıcıdır.

Akciğer Kanseri Belirtileri

  • Geçmeyen ve giderek kötüleşen öksürük: Kitleyi yabancı cisim olarak görür ve atmaya çalışır. 
  • Öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarma
  • Derin nefeste ya da öksürürken göğüs ağrısı
  • İştahsızlık ve akabinde kilo kaybı
  • Halsizlik, yorgunluk: Kitle sebebiyle akciğerin kanı oksijenlendirme görevini tam olarak yerine getirememesi nedeniyle
  • Nefes darlığı
  • Ses kısıklığı
  • Sürekli tekrarlayan bronşit, zatürre gibi akciğer enfeksiyon hastalıkları

Herhangi bir bulaşıcılığı olmayan kanser, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, genetik faktörler, uzun süre hava kirliliğine maruz kalmak, radyoaktif ajanlara maruz kalmak, radon gazı gibi nedenlerle oluşabilmektedir. Nedenleri arasında tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı en yüksek risktir. Sigaranın günde ne kadar çok içilirse, uzun süredir içilmesi kişi için o kadar büyük risk yaratır. İçilen sigaranın içerisindeki maddelerin, hücre yapısında yaptığı genetik bozukluk hücrelerin anormal ve biçimsiz şekilde çoğalmasına neden olur. 

Akc. kanserinin ileri evrelerinde fark edilme nedeni, kişinin öksürüğünü önemsememesi, öksürüğü sigaraya, üşütmeye ya da soğuğa bağlamasıdır. Özellikle öksürük belirtisi göz ardı edilmemeli, ileri tetkik yapılmalıdır.

 Akciğer Tüberkülozu ve Akciğer Kanseri Tanı ve Tedavisi

Akc. filminde her iki hastalık da belirtileri vermektedir. Akc. grafisi çekilen hastalarda akciğerler üzerinde beyaz kitleler kendini belli etmektedir. Akc. grafisi yanında ileri tetkik olarak bronkoskopi, balgam örneği incelemesi ile kesin tanı konuşur ve tedavisi buna göre belirlenir. 

Verem, etkeni bakteri olduğu için antibiyotik tedavisi başlanır. Tedavisi en az 6 ay, gerekirse 9,12,24 aya kadar tedavisi uzatılabilir. Tedaviyi tamamlayan aktif hastalar tamamen iyileşir. Hasta bağışıklık sistemini bitkisel yöntemlerle güçlendirebilir. Tedavisi resmi olarak yayınlanan yazılarda ve hastalık rehberleriyle desteklenmiştir.

Kanser tedavisi, kemoterapi, redyoterapi ve büyük hücreli kitlelerde kanserli bölgenin çıkarılması olarak sıralanabilir. Akciğer dışı organlarda da bazen tutulum görülebilir. Kanser tüm organı sardıysa akciğer nakli yapılabilir. Belirtileri fark edildiğinde hemen doktora başvurmak, akciğer grafisi çektirmek gerekir. Hastalar belirtileri önemsemedikleri her dakika kanser biraz daha büyür. 

Filmi çekilen hastaların grafisi dikkatli incelenmeli, kalitesine dikkat edilmeli. Konsantrasyonu uygun olmayan akciğer grafisi yanlış tanıya sebep olabilir. Aktif verem hastasının filmi çekilirken mutlaka maske takılmalı, teknisyen kendini korumalıdır. 

Kanser Akc. dışı organlarda çıkar mı?

Akc. kanseri, diğer organlara kanserin yayılma ihtimali yüksek olan kanser türlerinden biridir. Kalptan akciğere gelen kanın oksijenlenip organlara yayılması sırasında kanser diğer organlara daha çabuk yayılır. Ayrıca akciğere komşu olan lenf bezleri, altta mide, karaciğer, pankreas, bağırsak gibi organlarda görülme ihtimali vardır. Belirtileri ihmal edilmemeli, bir an önce tedavisinin yapılması gerekir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 4,00 puan
Loading...