Tüberküloz ( TB ) Belirtileri Nelerdir ve Nasıl tedavi Altına Alınır?
Tüberküloz yani vere hastalığı belli başlı semptomlar ile kendini belli eder. Bu belirtiler meydana geldiği zaman vakit kaybetmeden kısa süre içinde uzman hekime başvurmak gerekmektedir.
Verem ( Tüberküloz ) Belirtileri
Tüberküloz ( Verem ), ciğerleri ağırlıklı bir şekilde etki altına almış olan bulaşıcı ve oldukça ciddi bir hastalık türüdür. Tüberküloza yol açan bakteriler öksürükler ve hapşırmalar yolu ile havaya salınmakta olan küçük damlalar aracılığıyla bir kişiden diğerine yayılır. İnsan vücudunda tüberküloza neden olan bakteriler barınabilir. Bağışıklık sistemi bu sorundan gelecek olan hastalıkların genelde önüne geçer. Bundan dolayı uzman hekimler bir ayrım yapar;
Gizli Tüberküloz; Bu sorunda bir TB ( tüberküloz ) enfeksiyonu bulunur ama bakteriler insan vücudunda aktif olmayan bir durumda kalarak hiçbir belirti ortaya çıkartmaz. Aktif TB veya TB enfeksiyonu olarak da adlandırılan Latent TB, bulaşıcı değildir. Hastalık aktif TB’a dönüşebilir, bu sebeple latent TB sorunu olan kişi açısından tedavi önemlidir. Tüberküloz yani verem hastalığı belirtileri ve yayılımını kontrol etmeye yardımcı olur.
Aktif Tüberküloz; bu sorunda kişi hasta olur ve başkalarına bu hastalığı bulaştırır. TB bakterileri ile enfekte olduktan sonra ilk birkaç hafta içinde ortaya çıkabilir ya da yıllar sonra ortaya çıkabilir.
Verem hastalığının belirtileri yani tüberküloz belirtileri kendini aşağıdaki gibi belli eder;
- Öksürük süresi 3 veya daha fazla sürer.
- Kan tükürme
- Göğüs ağrısı veya nefesle veya öksürük ağrıları
- İstenmeyen kilo kayıpları
- Yorgunluk
- Ateş
- Gece terlemeleri
- Titreme
- İştah kaybı
Tüberküloz yani verem böbrek, omurga ya da beyin gibi vücudun diğer bölümlerini de etki altına alabilir. Tüberküloz akciğerlerin dışına çıktığı zaman belirtiler ile semptomlar ilgili organlar açısından değişi gösterir. Örneğin; omurganın tüberkülozu kişiye verem belirtileri açısında sırt ağrısı ortaya çıkartabilir. Böbreklerdeki tüberküloz idrar yaparken kan ortaya çıkartabilir.
- Verem kan dolaşımı yolu ile vücudun diğer bölgelerinde yayılma gösterebilir.
- Kemiklere bulaşan verem omurga ağrısı veya eklem yıkımını ortaya çıkartabilir.
- Verem beyine bulaşan TB menenjitlere sebep olabilir.
- Karaciğer ve böbrek de enfekte eden verem atık filtrasyon işlevlerini bozabilir. İdrar içine kan bulaşmasına sebep olabilir.
- Verem kalbe enfekte olur ise kalbin kan pompalama yeteneğinde bozulmalara neden olabilir. Kalpte tampon ismi verilen ve ölümcül olan bir durum meydana gelebilir.
Tüberküloz belirtileri nelerdir kapsamında yukarıda bilgiler verilmiştir. Bu bilgiler ışığında vakit kaybetmeden uzman hekime başvurmak gerekir. Uzman gerekli olan muayenelerden, test ve tetkiklerden sonra gerekli tedavi planlama sürecine geçer. Tedavi sürecinde hasta kişilerin uzman hekimin söylediği her detaya en ince ayrıntısına kadar uyması oldukça önemlidir. Bu sayede kısa sürede tedavi başarılı sonuçlar verir.
Tüberküloz Tanısı
Verem belirtileri nelerdir kapsamında uzman hekimler öncelikli olarak akciğerleri dinlemek adına stetoskop kullanır ve lenf bezlerinde şişme olup olmadığını kontrol eder. Ayriyeten belirtilerin ve hastaların tıbbi hikâyelerinin yanında hasta kişinin TB’ye maruz kalma risklerini değerlendirmek testler ister. Verem teşhis yöntemleri arasında, tüberküloz bakteri özütü olan küçük bir PPD tüberkülin enjeksiyonunun ön kolun hemen altında yapılan bir deri testi yer alır. Enjeksiyon bölgesinde 2 ila 3 gün sonra kontrol yapılması gerekir. Bölgede sert, kırmızı renkli bir şişme belirli bir boyuta kadar gelmişse TB bulunması olası bir durumdur. Cilt testi yüzde yüz doğruluk yöntemleri içinde bulunmaz. Bu testte de bazen yanılmalar ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra tüberkülozu tanımlamak adına mevcut olan diğer testler de bulunur. Kan testleri, balgam testleri ve göğüs röntgeni tüberküloz bakterilerinin varlığının test edilmesi için kullanılabilir. Çocuklarda ise düzenli tüberkülozun tanısının koyulması oldukça zordur. Çocuklarda neler yapılacağı konusunda uzman hekimler ailelere gerekli bilgileri verecektir. Çocuklarda tedavisi konusunda önceden planlamalarda yapılır.
Tedavileri
Verem vakalarının birçoğunda en doğru ilaç kullanıldığında ve doğru uygulamalar yapıldığında iyileşmeler ortaya çıkar. Antibiyotik tedavisinin tipi ve uzunluğu kişilerin yaşlarına, genel sağlık durularına, uyuşturucuya potansiyel dirençlilik durumuna, TB’nin latent ya da aktif olup olmadığına ve enfeksiyonun yer aldığı bölgeye (akciğer, beyin, böbrek ) bağlı olarak değişir. Gizli TB’li insanlarda yalnızca bir tür antibiyotiklere ihtiyaç duyulurken, aktif TB hastaları sık sık birden daha çok ilaç kullanımı yapar. Antibiyotik ilaçların uzun döne alınması gerekir. Tıbbi açıdan antibiyotiklerin alı süreleri 6 aydır. Kullanılan ilaçlar toksit olabilir, yan etkiler nadir şekilde meydana gelse bile bazı durumlarda ciddi şekilde ortaya çıkabilir. Olası yan etkiler uzman hekime bildirilmeli ve aşağıdakileri içermelidir;
- Sarılık
- Koyu idrar
- Ateş
- İştah kaybı
- Kusma
- Mide bulantısı
Tüberküloz ortadan kalksa bile yapılacak olan tedavi planının tamamının tamamlanmış olması çok önemlidir. Tedavi sürecini sağlık bir şekilde tamamlayan herhangi bir bakteri kullanılan ilaçların desteği ile dirençli hale gelebilir. Bundan dolayı ilerleyen zaman diliminde ÇİD-TB’nin gelişmesi ortaya çıkabilir. Aktif veremin yayılımını önlemek adına birkaç genel önlem alınmalıdır. Bunlar;
- Okula gitmemek gerekir.
- İş yaşamına ara vermek gerekir.
- Diğer kişiler ile aynı odada uyumamak gerekmektedir.
- Maske kullanmak gerekmektedir.
- Ağız bölgesini kapatmak gerekir.
Veremin Aşısı
Bazı ülkelerde çocuklarda aşılama yapmak adına BCG enjeksiyonları verilir. ABD’de ise genel kullanım açısından tavsiye edilmez. Özellikle aşılama yetişkin kişilerde etkili sonuçlar vermez ve deri testini olumsuz yönde etkiler. Yapılması gereken en önemli detay uzman tarafından reçete ile verilen ilaçların düzenli, önerilen dozda ve aksatılmadan kullanılmasıdır. Tedavi aşamasında hasta kişilerin olası yan etkiler, farklı semptomlar ve durumlar ile karşılaşması halinde hemen uzman hekime başvurması gerekir. Bu sayede daha sağlıklı şekilde tedavi süreci geçirilir.
Kaynaklar
- https://www.cdc.gov/features/tbsymptoms/index.html
- https://www.thetruthabouttb.org/do-i-have-tb/
- https://www.nhs.uk/conditions/tuberculosis-tb/symptoms/
- https://www.tbfacts.org/tb/
- https://www.medicinenet.com/tuberculosis_tb_facts/article.htm
- https://www.webmd.com/lung/tc/tuberculosis-tb-symptoms
- https://www.emedicinehealth.com/tuberculosis/page3_em.htm