Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Tüberkülin Deri Testi Nedir Ve Nasıl Yapılır? Sonuçları Nelerdir? Nasıl Yorumlanır?

Tüberkülin işlemi verem hastalığını meydana getiren tüberküloz mikrobunun vücutta bulunup bulunmadığı konusunda işe yarayan bir işlemdir. Test sol üst kola iğne yardımıyla enjekte edilen sıvı ile yapılır ve sonucuna bağlı olarak mikrobun varlığı öğrenilir. sonuca göre tedavi işlemleri başlatılır.

Tüberkülin Deri Testi Ve Yapılışı

Günümüzde solunum yolları hastalıkları arasında en yaygın ve tarihi çok eskiye dayanmakla beraber sürekli olarak duyduğumuz dolayısıyla aşina olduğumuz hastalık verem hastalığıdır. Verem hastalığının meydana gelip gelmeme riskini anlamaya yardımcı olan işlem ise tüberkülin deri testi işlemidir. Tüberkülin deri testi en kısa tanımıyla vücutta vereme neden olan virüsün bulunup bulunmadığını göstermeye yardımcı olan testtir. 

Tüberkülin

Tüberkülin deri testi verem hastalığının tanısında kullanılan bir testtir. Solunum yollarıyla vücuda bulaşan tüberküloz mikrobu direkt olarak verem hastalığına neden olmaz. Vücuda bulaştıktan sonra uzunca bir süre inaktif yani aktif olmayarak ve uyur vaziyette vücutta varlığını sürdürür. Vücut direncini kaybettiğinde ve bağışıklık sistemi zayıfladığında tüberküloz mikrobu aktif hale gelir ve verem hastalığına yol açabilir. Tüberkülin deri testi de tam olarak bu mikrobun vücutta bulunup bulunmadığını anlamaya yarayan bir testtir.

Tüberkülin deri testi içerisinde vereme neden olan tüberküloz mikrobunu bulundurur. Bu mikrop testte bulunmasına rağmen herhangi bir hastalığa yol açmaz. PDD (tüberkülin) testi sol ön kolun iç kısmına yapılır. Çocuklarda ise sol omuza yapıldığı görülür. İnce küçük bir iğneyle sol ön koldan enjekte edilen sıvı çeşitli belirtilerle beraber mikrobun mevcut durumunu ortaya çıkarmaya yarar.

Sonuçları

Tüberkülin cilt testi diğer adı ile PDD deri testi yapılması verem hastalığına neden olan mikrobun varlığını ortaya çıkarmada uygulanması gereken ve tavsiye edilen testtir. sol ön kolun iç kısmına küçük bir iğneyle enjekte edilen sıvının çeşitli belirtilere yol açarak sonuçları algılamada oldukça işe yaradığı görülmüştür. Bu belirtiler ve sonuçlar kişinin yaşına ve daha önce geçirdiği hastalıklara göre değişkenlik gösterebilir. 

PDD tüberkülin testi sonuçları tedavinin seyrinde önemli bir noktadır. Çıkan pozitif ve negatif Sonuçlara göre tedavinin seyri de değişir. Sıvı iğneyle vücuda enjekte edildikten yaklaşık 2-3 gün sonra oluşan görüntü incelenmeye alınır. İncelemede kızarıklık ve şişkinlik dikkate alınır. kızarıklığın başladığı ve bittiği nokta kalemle belirli hale getirilir. şişkinlik ise şeffaf cetvel sayesinde başladığı, bittiği ve tepe noktası belirtilir. tepe noktası şişkinliğin uzunluğunu anlamaya yardımcı olur

PDD tüberkülin deri testi sonrasında yapılan incelemede meydana gelen kızarıklık ve şişkinlik kişiyi sonuca götürür. Şişkinliği eğer 5mm civarında ise ve kızarıklık mevcutsa sonuç pozitiftir fakat bu pozitiflik durumu sadece mikrobun varlığını belirler. Bu sebeple direkt olarak verem tedavisine başlanmaz. Test sonucu şişkinlik yoksa veya 5 mm’den az ise sonuç negatiftir. Bu da tüberküloz mikrobunun vücutta bulunmadığını gösterir. 

Tüberkülin Testi Sonuçlarının Yorumlanması

Tüberkülin testi özellikle çocuklarda görülme ihtimali yüksek olmakla beraber yetişkinlerde de sıklıkla rastlanan verem hastalığını meydana getiren tüberküloz mikrobunun vücutta var olup olmadığını meydana getiren gerekli bir testtir. PDD testi iğneyle Tüberküloz bulunan sıvının sol ön kola enjekte edilmesiyle yapılır. Test yapıldıktan sonra tedavi işlemlerinin gerekliliği için sonuçlar elde edilmeye çalışılır. Mevcut sonuçlara göre de mikrobun bulunup bulunmadığı ortaya çıkar ve Sonuç boyutuna göre yorumlanır.

 Tüberkülin diğer adıyla PDD testi bir aşı değildir. yalnızca tanı amaçlıdır bu sebeple testin sonuç örneği doğrultusunda verem hastalığının ilerlemesine sebep olan veya herhangi bir  hastalığın meydana gelmesine olanak gösteren bir etken meydana gelmez. Yalnızca testin yapıldığı bölge içerisinde iltihaplanma görülebilir.

Tüberkülin testi mikrobun varlığını ortaya çıkardığından dolayı ve hastalığın mevcut hale gelmesi mikrobun aktif olup olmadığına bağlı olması sebebi ile bu testin sonucunun pozitif olması verem hastalığının mevcut olduğu anlamına gelmemelidir. Testin sonucunun negatif olması ise testten sonra oluşan şişkinlik ve kızarıklığın mevcut olmayışından veya silik bir şekilde mevcut oluşundan anlaşılmasıyla beraber negatif olması sonucu herhangi bir tehlikenin olmadığı şeklinde yorumlanır. 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 3,00 puan
Loading...