Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Şiddetli Öksürük Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Şiddetli öksürük; yabancı partiküllerin, mikropların, tahriş edici maddelerin ve mukusun solunum yollarını tıkaması ve ya tahrip etmesi sonucu gelişen istem dışı bir harekettir. Bu hareket esnasında hava, akciğerlerden dışarı büyük bir hızla bırakılır.

Şiddetli Öksürük Nedenleri 

Akciğer enfeksiyonları öksürüğe neden olur.

Şiddetli öksürük, akciğer ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişebileceği gibi göğüs bölgesine alınan şiddetli darbeler, yoğun dumana maruz kalma ve yabancı cisim yutma gibi akut sebeplerle görülebilir. Akciğerler üzerinde ne kadar büyük bir basınç oluşursa öksürüğün şiddeti ve sesi o kadar yüksek olur. Akciğerler üzerinde basıncın artması birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Gerekli tetkiklerin yapılması ve tetkikler tamamlanıp altta yatan sebepler öğrenilene kadar öksürüğü bastırmamaya çalışmak önemlidir. Şiddetli öksürüğü tutmaya çalışmak kusmaya, baygınlığa ve hatta çok şiddetli durumlarda kaburga kırıklarına neden olabilir. 

Tütün kullanımı, tozlu ortamlarda ve maden ocakları gibi ortamlarda uzun süre çalışma, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, kullanılan bazı ilaçların akciğerler üzerindeki olası yan etkileri, astım, bronşit ve reflü gibi kronik hastalıkların varlığı bu süreci tetikleyebilir. Akut nedenler arasında en yaygın olanlar kazaya bağlı olarak göğüs bölgesine alınan darbeler, boğaza katı bir şey kaçması ve yoğun dumana maruz kalmaktır. 

3 Haftadan Uzun Süren Şiddetli Öksürüğün Olası Sebepleri 

Postnazal damlalar; Sinüslerde aşırı mukus üretildiğinde fazla mukus boğazın gerisine damlar. Özellikle sinüzit hastalarında daha yaygın olarak görülen bu durum üst solunum yolu öksürük sendromu (UACS) olarak adlandırılır. Boğazın gerisine ne kadar fazla mukus birikirse öksürük o kadar şiddetli olur. Öksürük dışında diğer belirtiler burun akıntısı ve baş ağrısıdır. 

İlerlemiş reflü hastalığı; Mide asidinin nefes borusuna kadar çıktığı ve solunum yollarını tahrip ettiği durumlarda görülür. Nefes borusu ne kadar çok tahrip olursa öksürük şiddeti o kadar artar. Öksürük ile birlikte görülen diğer belirtiler; kusma, ağız kokusu, göğüs bölgesinde şiddetli yangı hissi, nefes alırken boğulacak gibi hissetme ve öksürürken yüzün kızarmasıdır.

Enfeksiyonlar; Soğuk algınlığı, grip, pnömoni, boğaz iltihabı, çocukluk döneminde görülen ve bakteriyel bir enfeksiyon olan boğmaca iyileştikten sonra bile bir süre öksürüğe neden olabilir. 

Kan basıncını düzenleyen ilaçlar; Yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği için reçete edilen anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri (ACE) akciğerler üzerinde basınca neden olabilir. Ayrıca, konjestif kalp yetmezliği hastalığının ilk belirtilerinden biri göğüs ağrının eşlik ettiği öksürük nöbetleridir.  

KOAH; Kronik bronşit ve amfizem hastalığının birlikte görüldüğü kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan KOAH’ın başlangıç döneminde ve sonrasında şiddetli öksürük nöbetleri görülür. 

 Daha az yaygın olan hastalıklardan bazıları şöyledir; 

  • Bronşektazi,
  • Kistik fibroz,
  • Akciğer kanseri,
  • Sarkoidoz.

Şiddetli Öksürükte Tedavi Yöntemleri

Bal, doğal bir öksürük kesicidir. 

Etkili bir tedavi yöntemi ancak öksürüğe neden olan faktörlerin belirlenmesi ile yapılabilir. ACE inhibitörü kullanan hastalarda kullanılan ilaç muadili başka bir ilaçla değiştirilebilir. Doktorunuz bol sıvı tüketmenizi ve işlenmiş, asitli gıdalardan uzak durmanızı isteyebilir. 

Bu süreçte kullanılan bazı ilaçlar şöyledir;  

Antihistaminikler, glukokortikoidler, dekonjestanlar; Bu ilaçlar alerjiler ve postnazal damla tedavisinde kullanılır.

Enflamasyonu azaltan burun inhaleleri; Astım ve bronşit benzeri hastalıklarda solunum yollarını rahatlatmak için kullanılır.

Antibiyotikler; Enfeksiyona bağlı hastalıkların tedavisinde reçete edilmektedir. 

Asitblokerlar; Reflü tedavisinde diyetle birlikte reçete edilir. Diyete uyulmadığı takdirde ilaçlar etki etmez ve ilerleyen süreçte cerrahi operasyon gerektirebilir.

Antitüsifler; Bunlar tedaviye yönelik olmaktan çok öksürüğü baskılamak için kullanılan ilaçlardır. 

Doktorunuzla görüştükten sonra evde uygulayabileceğiniz ve akciğerler üzerindeki baskıyı azaltan bazı doğal tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bunlar tek başına bir tedavi yöntemi olmaktan çok anlık olarak rahatlamanıza ve bu süreci daha kolay olarak atlatmanıza yardımcı olurlar.

Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bitkisel tedavi yöntemlerinden bazıları şöyledir; 

Ballı bitki çayları; Bal, antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahip bir gıdadır. 1 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinlerde öksürük şurubundan daha etkili olduğu kanıtlanmıştır.

İltihabı atmaya yardımcı olurken akciğer üzerindeki dokuların iyileşmesini sağlar. Öksürük nöbeti sırasına bir kaşık bal yemek boğaz ağrısına iyi gelir.  Elma, zencefil, ekinezya ve papatya çayları ile birlikte daha etkilidir. 

Tavuk çorbası; Enfeksiyonları atmaya yardımcı olur. Öksürüğü keser. 

Elma ve muz püresi; Tahriş olmuş yüzeylerin iyileşmesini sağlar.

Uyarı; Zencefil, papatya gibi bitkiler ilaçlarla etkileşime girebileceğinden kullanmadan önce doktorunuza danışınız. 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...