Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

KOAH Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur? – Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Bir akciğer hastalığı olan KOAH hastalığını tedavi etmek amacıyla uygulanan tedavi yöntemleri arasında ilk sırayı sigarayı bırakmak alır. İlaç tedavileri, oksijen tedavileri, dengeli beslenme ve ilaçların düzenli kullanımı da koh tedavisinin parçalarıdır.

Koah hastalığı nedir nasıl tedavi edilir sorularına cevap vermek amacıyla hazırlanan bu yazımıza; hastalığın isminin nereden geldiğine bakmakla başlayalım. KOAH; ismini kronik obstrüktif akciğer hastalığı kelimelerinin baş harflerinden alır. Kronik kelimesi devamlı, süregelen veya sürekli anlamlarına gelir. Obstrüktif kelimesi ise kapatıcı, tıkayıcı anlamındadır. İçerdiği kelimelerin anlamları incelendiğinde KOAH’ın akciğerlerde, bronşlarda (hava kanalları) veya alveollerde (hava kesecikleri) uzun süreli tıkanıklığa sebep olan akciğer hastalığı olduğu görülmektedir. Koah nedir nasıl tedavi edilir, koah tedavi edilmezse ne olur gibi bütün sorulara cevap bulmak amacıyla koah tedavisinde uygulanan tedavi yöntemlerinden bahsetmeye başlayalım.

Sigara İçmeyi Bırakın

Sigarayı bırakmak KOAH tedavisinin birinci adımıdır.

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı teşhisi koyulmuş ve hala sigara içmeye devam eden kişilerin sigarayı bırakması; KOAH ile mücadele edilirken, yaşam kalitesini arttıracak en doğru adım olacaktır. Sigara içerisinde bulunan nikotinin bağımlılık yapan bir madde olması sebebiyle kendi çabalarınızla sigarayı bırakmanız şimdiye kadar yaptığınız en zor şey olabilir. KOAH hastalığının dostu, sağlığınızın düşmanı olan sigarayı bırakmakta zorlanıyorsanız sigara bırakma polikliniklerinden destek alabilirsiniz. Ülkemizde Sağlık Bakanlığının sunduğu bir hizmet olan ALO 171 Sigara Bırakma Hattı’nı arayarak en yakın sigara bırakma polikliniğinin nerede olduğunu öğrenebilirsiniz.

Sigarayı bırakmak; KOAH ilerlemesini durduran en etkili yöntemdir.

Grip ve Zatürre (Pnömoni) Aşılarınızı Yaptırın

Pnömoni (Zatürre) Aşısı

KOAH hastalarında; grip salgınlarının görüldüğü dönemlerde koah alevlenmeleri artış gösterir. Bu nedenle grip veya soğuk algınlığı olan kişilerden uzak durmak gereklidir. Bulaşıcı hastalıklarından olduğundan dolayı ellerinizi sık sık yıkayınız. Zatürre aşısı ile grip aşısı birbirinden farklı aşılardır ancak her ikisi de bu hastalık için önemlidir. Her ikisi de kronik obstrüktif akciğer hastalığının şiddetlenmesine yol açarlar. Bu sebeple doktorunuza danışarak grip ve zatürre aşıları yaptırınız.

KOAH İlaçlarınızı Doğru ve Düzenli Şekilde Kullanın

Bronkodilatör

KOAH hastalığının tedavisi nasıldır sorusunun bir diğer cevabı; doktorunuzun reçete ettiği ilaçların düzenli kullanımıdır. Tedavide genel olarak; nefes alıp vermeyi kolaylaştıran bronkodilatörler ve bronşlarda veya alveollerde hastalığa neden olan enfeksiyonları baskı altına alan iltihap giderici ilaçlar ve antibiyotikler reçete edilir.

Bronkodilatörler

Bu ilaç grubunda; beta 2 agonist, teofilin ve antikolinerjik içerikli ilaçlar bulunur. Her biri farklı bir tedavi sağlayan bu ilaçlar genellikle hava yollarındaki kasları gevşeterek öksürük, kronik nefes darlığı ve hırıltı belirtilerini azaltmak için kullanılır.

İltihap Gidericiler

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı; bronşlarda (hava kanalları) ve alveollerde (hava kesecikleri) akciğer dokusunu bozan iltihaplanmalara neden olabilir. Bu gruptaki ilaçlar bunların önüne geçmek için kullanılır.

Antibiyotikler

Akciğerde, bronşlarda ve alveollerde oluşmuş bakteriyel enfeksiyon varsa antibiyotikler reçete edilir. Ayrıca; balgam miktarı artıp rengi koyu yeşile döndüğü zaman doktorlar tarafından reçete edilir. Antibiyotikler mutlaka doktorun reçete ettiği dozda ve saatte alınmalıdır.

Beslenmenize Dikkat Edin

Dengeli beslenme koah belirtilerini azaltır.

Düzensiz beslenme nedeniyle kilo kaybı yaşanması KOAH hastalarının sık karşılaştığı bir durumdur. Bu durumun asıl sebebi yemek yeme sırasında gerçekleşen nefes darlığıdır. Vücutta kilo kaybı yaşandığında solunum kasları da dahil olmak üzere tüm kaslar güçsüzleşir. Bu nedenle koah tedavisi sırasında düzenli bir beslenme planının takip edilmesi son derece önemlidir.

Koah tedavisi sırasında dikkat etmeniz gereken beslenme önerileri:

  • Sık sık ve az az yemek yemeye çalışın. Mide, hemen akciğerlerin altında olduğundan dolayı; bir öğünde fazla yemek yemek nefes alıp vermeyi zorlaştıracaktır.
  • Yemekleri yavaş yemeye ve iyi çiğnemeye dikkat edin.
  • Günde 2 litreden az olmamak üzere bol bol su için. Sıvı almak solunum yollarını rahatlatarak nefes darlığı gibi belirtileri azaltacaktır.
  • Posalı gıdaları bolca tüketmeye çalışın. Lahana, baklagiller ve kola gibi asitli gıdaları tüketmekten kaçının. Bunlar midenin gerilmesine neden olup nefes darlığı şikayetinizi arttıracaktır.
  • Yemek yerken dik durun.

Stresten Uzak Durun

Koah tedavisi sırasında stresten uzak durulmalıdır.

Stres; kişinin kendini kötü hissetmesine ve solunum güçlüğüne neden olur. Solunum zorlaştıkça heyecanlanıp daha da hızlı nefes almaya çalışılır. Bu durumda akciğer kasları daha çok yorulur ve nefes darlığı artar. Bu da kişinin telaşlanmasına neden olur. Koah nasıl tedavi edilir sorusunun bir diğer cevabının stresten uzak durmak gerektiğidir. Kendinizi gergin hissettiğiniz anlarda; stresi nasıl kontrol altına alacağınızı öğrenmek endişelenmenizi önleyecektir.

Rahatlatıcı müzikler dinlemek, yoga yapmak, sevdiklerinizle vakit geçirmek sizi stresten uzaklaştırır.

Oksijen Tedavinizi Uygulayın

Oksijen Tedavisi

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı sebebiyle ciddi nefes darlığı, sabahları baş ağrısı, sürekli ve sık nefes alma veya dudaklarda morarma belirtileri ile karşı karşıya kalınması solunum yetmezliği olduğu anlamına gelebilir. Bu durumda tedavisine başlanan koah, oksijen tedavisi desteği gerektirir.

Solunum yetmezliği; vücudun düzgün çalışması için gerekli olan oksijenin sağlanamaması durumudur. Hastalığın ilerlemesiyle karşılaşılan bu durum; yorgunluk ve uyku hali, kronik nefes darlığı, baş ağrısı, gerginlik ve huzursuzluk gibi durumlara neden olur. Bu evreye ulaşmış olan koah hastalığının tedavisinde sürekli oksijen tedavisi kullanılması gerekebilir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...