Sabahları Nefes Darlığı Nedenleri
Hastaların tedavi edilmesi için, öncelikle sabah meydana gelen nefes darlığının altında yatan nedenlerin belirlenmesi gerekir. Hastada meydana gelen endişe halinin giderilmesi ve kişinin rahatlatılması sağlanmalıdır.
İçindekiler
Sabahları Nefes Darlığı İle Uyanmak
Nefes darlığı çeşitli şekillerde ortaya çıkabiliyor. sabahları nefes darlığı nedenleri arasında birçok sebep aranabilir. hareket ederken, istirahat ederken ve gece uykudan uyandırarak sabah uykudan uyandırarak kendini gösterebilir. Nefes darlığı gece düz yatıldığında uyandırıyor ve yüksek yastıkta yatmayı gerektiriyorsa daha çok kalp yetmezliğini sabaha karşı göğüste hırıltı ya da hışırtı ile uyandırıyorsa astımı gösteriyor olabilir. Spor aktivitesi sonrasında nefes sayısında artış yaşanması normal kabul edilir. Sağlıklı bireyler istirahat sırasında, ev işleri ya da sportif aktivite yaparken nefes darlığı yaşamazlar. Nefes darlığı, bireyin soluk alıp vermesini fark ettiği an ortaya çıkar ve daha çok kendini hissettirir.
bu durumlarda Alerjenler, toz ve toksit maddelerle temastan kaçınılmalıdır. Günlük aktiviteler de olması gerekenden çok nefes darlığı yaşanıyorsa, gün içinde molalar vererek kendinizi dinlendirmeniz gerekir. Havalandırılmış ve açık ortamlarda vakit geçirmeye çalışmakta yararlı olacaktır. Fazla kiloları vermeye ve ağır yemekler yememeye özen göstermek nefes darlığı için etkilidir. Sabahları Eğer nefes darlığınız aniden başlıyor, uzun sürüyor ve rahatsızlık verecek kadar şiddetli oluyorsa, vakit geçirmeden doktorunuza başvurmak gerekir. Birazdan geçer dediğiniz nefes darlığı, hayatınızda kalıcı olabilecek hasarlar bırakabilir. Sabahları ani nefes darlıkları astım krizi de olabilir. Bu hava yolları daralmış demektir ve Hırıltı, öksürük oluşumu mukus üretiminin fazla olmasından kaynaklı olabilir. Ve bu kapsamda daralmış olan hava yollarından nefes alışverişi daha zor olacak ve hastayı daha çok telaşlandıracaktır.
Sabahları Nefes Darlığının Geçmesi İçin Öneriler
Psikolojik nefes darlığı, sabahları nefes darlığı ile ilgili olarak çoğu insanın şikayetçi olduğu rahatsızlıklardan biride bu olabilir. Aniden gelişen ve geçici olan nefes darlığı problemlerinin yanında, ciddi bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkan nefes darlığı problemleri de vardır. Nefes darlığı fizyolojik sebeplere bağlı olabildiği gibi psikolojik kökenli de olabiliyor. Hava açlığı da denilen psikolojik nefes darlığı daha çok sabahları ve gençler arasında görülmektedir. Hastalar nefes alamadıkça panikleyip daha fazla nefes almak isterler ve bu durum kısır döngüye girer.hasta nefes almakta zorlanır.
Nefes darlığının daha kötüye gitmesini engellemek ve sabahları daha rahat uyanmak için birkaç öneri;
- İlk olarak sigara kullanılıyorsa Sigarayı hemen bırakmak gerekir Sigarayı bırakmanın nefes için faydaları sizleri olumlu anlamda etkileyecektir. Eğer sigara içilmezse nefesimiz daha temiz olacak ve nefes daralması gözle görülür şekilde azalacaktır. Kalp hastalığı, akciğer hastalığı ve kanser riskleri de azalmaya başlar.
- Kirleticilere maruz kalmaktan kaçınılmalı, mümkün olduğunca alerjen etkenler ve çevresel toksinleri teneffüs etmekten kaçınılmalıdır.
- Aşırı kilolu ise kişiler bir an önce sağlıklı bir şekilde verilmelidir.
- Eğer altta yatan bir sağlık sorunu varsa, bunun için gereken önlemleri alınmalıdır.
- Belirtiler kötü olursa ne olacağı konusunda doktora danışılmalıdır
- Yüksekliklerden kaçınılmalı hatta sabah saatlerinde yüksek bir yerde uyanılmamalıdır.
- Oksijen kullanılıyorsa ekipmanların yeterli ve düzgün çalıştığından olduğundan emin olunmalı ve kolay ulaşılabilir yerde olmalıdır.
- Balgam üretimini artıran süt ürünleri, tuz, şeker, yağlı ürünler ve kızarmış besinler tüketilmemelidir.
- Boğazda balgam zaman zaman bulunuyorsa dağılması için akşam narenciyeler, sarımsak, biber ve zencefil mutlaka tüketilmelidir.
- Sıvı tüketimi artırılmalıdır.
- Nane, zencefil, papatya, biberiye veya ginseng gibi çayların içerisine biraz bal eklenerek içilmeli
- Düzenli olarak ve nefesi yormadan egzersiz yapılmalıdır.
- Alkol tüketimi varsa son verilmelidir.
- Düzenli uyunmalı ve dengeli beslenilmelidir.
- Kirli hava ortamından uzak durulmalıdır.
- Havası temiz ve kuru olan yerlerde uykuya geçilmemelidir.
- Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanılmamalıdır.
Hardal: Bir çorba kaşığı kuru hardala su eklenerek hamur haline getirilir. Biraz da zeytinyağı uygulanarak göğüs bölgesine masaj yaparak kullanılır.
Çörek Otu: Genellikle alerjik reaksiyonlar sonucun da kullanılan çörek otu solunum yolunu açarak rahat nefes alıp vermeyi sağlar.
Maydanoz: Maydanozun için de bulunan apioller solunum yolunu açarak nefesi açmakta yardımcıdır.
Bitkisel yöntemler daha çok nefes darlığı yaşayan kişiyi rahatlatmaya yöneliktir. Bitkilerin pek çok rahatsızlığa iyi geldiği bilinse de bu yöntemlere başvurmadan önce mutlaka bir doktora danışmak gerekir.
Kaynaklar
- https://www.anadolusaglik.org/blog/nefes-darligi-koah-habercisi-olabilir
- https://adrenalfatiguesolution.com/5-simple-breathing-exercises/
- http://www.care2.com/greenliving/13-health-benefits-of-deep-breathing.html
- http://www.robinskey.com/10-benefits-of-deep-breathing/
- http://uykubozuklugu.uludag.edu.tr/uykusagligi.htm
- http://dergipark.gov.tr/download/article-file/49826