Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Pulmoner Ödem – Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Pulmoner ödem türleri arasında akciğer ile bağlantılı olan bir ödem türüdür. Akciğer içinde sıvı oluşumu ve vücuda oksijen gitmemesi anlamı taşımaktadır. Pulmoner ödemler arasında en sık belirliler kalp yetmezliği olarak öne çıkmaktadır.

Pulmoner Ödem

Pulmoner ödem türleri arasında akciğer ile bağlantılı olan bir ödem türüdür. Akciğer içinde sıvı oluşumu ve vücuda oksijen gitmemesi anlamı taşımaktadır. Pulmoner ödemler arasında en sık belirliler kalp yetmezliği olarak öne çıkmaktadır. Akciğer de oluşan ödemin başlangıç noktası olarak kalp çalışma sorunları be ritim bozuklukları ayrıca kalp yetmezliği sorunu nedeni ile vücuda yeterli oranda kan pompalanmasının mümkün olmamasından kaynaklı olarak akciğerde sıvı birikimi oluşmaktadır. 

Pulmoner ödem arasında en sık görülen kişiler grubu olarak bir yaş ortalamasından söz etmek mümkün değildir. Pulmoner ödemlerde asıl etken ve akciğere su dolmasının nedeni kalbin çok fazla çalışmasına bağlı olarak akciğer içinde basın artarak damarlar içine akciğerin damarları rahatlatmak için sıvı göndermesi ile ortaya çıkar.

Pulmoner Ödem Nedenleri

Pulmoner ödem nedir? Sorusuna cevap vermek için öncelik ile kalp çalışma normlarına hakim olmak gerekmektedir. Konjestif kalp sorunları pulmoner ödemi konusunda ilk başlangıç noktasıdır. Yani hastalığın kalp sorunlarından kaynaklı olduğu bilimsel bir gerçektir. Fakat istisnai durumlardan kaynaklı değişik farklılık ile başlangıçlar olabilir. ,

Kalp krizi pulmoner ödem başlangıçlarının ilk oraya çıkmasına neden olabilmektedir. Pulmoner ödem için başlangıç yaşı için bu nedenle ortalama bir yaş aralığı verilmemektedir. Kapaklarında kan kaçağı olan ya da tam manası ile doğru görev yapmayan kısacası işlevlerinde bozukluk olan kalp rahatsızlıkları içinde başlangıç noktası oluşturabilir. Büyük bir adrenalin patlaması ya da kalp ritmini ansızın yükselten ilaçlar ve uyuşturucu haplar bu hastalık için başlangıç noktası oluşturabilir.

Böbrek yetmezliği hastalığı da yine akut pulmoner ödem bağlantıları ile ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca böbrek yetmezliği sorunu kan zehirlenmesine neden olabilirken yine akciğer grafisi pulmoner ödem tedavisi için oldukça büyük katkı sağlayacaktır.

Pulmoner Ödem Belirtileri

Akut pulmoner ödem kan ve akciğeri doğrudan ilişkilidir. Çünkü nefes alma işlevleri ile doğrudan ilgili olan akciğerler bu nedenle son derece dikkate alınması gerekmektedir. Çünkü nefes alabilme işlevleri düşünüldüğünde belirtiler nefes darlığı ve şiddetli öksürük gibi ilk başlıca belirtiler bulunmaktadır.

Nefes alma konusunda pulmoner ödem önemli bir belirtidir. Çünkü nefes almaya çalışan kişilerin nefes alamama hissine kapılması ve ciğerinde yeterli nefes atamama durumu ortaya çıkmaktadır. Sırt üstü yatılan durumlar başta olmak üzere solunum şikayetleri başlıca belirtiler arasında yer almaktadır. Ayrıca hışırtılı nefes alışverişi de akciğer pulmoner ödem şikayetlerinin belirtileri için etkili olmaktadır.

Öksürükte kan görülmesi de hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır. Zira kan rengi kırmızı olmayacak daha çok beyaz görünecektir. Yine aşırı terleme de hastalığın belirtileri arasındadır. Farkındalıklara verilen tepkilerde gecikmeler ve anormal derecede kalp ritminde yükselme de pulmoner kalp ritmi belirtilerindendir. Bacaklarda şişme akciğer hastalık belirtilerinden biridir.

Pulmoner Ödem Tedavi Yöntemleri

Son derece hızlı önlem alınması gerekilen hastalıklar arasında yer alan akciğer pulmoner ödem tedavisi için öncelikli olarak aspirasyon tedavi öne çıkmaktadır. Akciğer içine salınan bir tüp ile ciğerde biriken su emilmektedir. Söz konusu sıvı hortum ile dışarıya çekilmektedir. Söz konusu tedavi yöntemi cerrahi yara açmadan sonuçlandırılan bir tedavi yöntemidir.

Hastaya verilen diüretik ilaçlar da vücuttan müdahale olmaksızın sıvıyı atmak için kullanılmaktadır. Öksürük ile ciğerde bulunan sıvının dışarıya atılması için tetikleyici etki oluşturmaktadırlar. Ayrıca kalp ilaçları da hastalığın tedavisi için büyük etken oluşturmaktadır. Zira hastalığın genel olarak kalp kaynaklı olduğu düşünüldüğünde direkt olarak sorunlu bölgede yer alan sorunu ortadan kaldırmak tedavinin sonraki evreleri içinde büyük katkı sağlayacaktır.

Hastalık için en çok kaçınılan fakat yine de yukarıda sayılan tedavi yöntemleri işe yaramadığı durumlarda cerrahi tedaviler mümkündür. Göğsün açılarak ciğer içindeki sıvının çekilmesi de tedaviler arasında yer almaktadır. Fakat genel olarak tedavi için cerrahi müdahale son çare olana kadar uygulanmamaktadır. Cerrahi müdahale yapılan hastaların normal hayatlarına dönmesi ortalama 1 ayı bulabilmektedir. Zira enfeksiyon kapma riski olan ciğerler söz konusu olduğunda oksijen desteği ve temiz hava desteği mutlaka sağlanmalıdır. Pulmoner ödem hastalığı ölüme yol açmayan fakat kısa vadede tedavi edilmezse kansere yol açabilen bir hastalıktır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...