Akciğerde Lezyon – Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Akciğerler göğüs boşluğumuzda bulunan ve nefes yoluyla alınan oksijenin dokulara ulaşarak vücutta bulunan karbondioksitin dışarı atılmasını sağlayan organlarımızdır. Bu işlevini yapısında bulunan hava kesecikleri ile yaparlar.
İçindekiler
Akciğerde Lezyon
Akciğerler göğüs boşluğumuzda bulunan ve nefes yoluyla alınan oksijenin dokulara ulaşarak vücutta bulunan karbondioksitin dışarı atılmasını sağlayan organlarımızdır. Bu işlevini yapısında bulunan hava kesecikleri ile yaparlar. Bu hava keseciklerinde ya da akciğer atardamarlarından birinin tıkanması sonucu akciğer hastalıkları ortaya çıkar. Akciğer rahatsızlıklarında çekilen akciğer grafisi sonucunda görülen, akciğer çevresinde yuvarlak ve oval şekillerde görüntülenen leke olarak adlandırılan lezyonlar bir akciğer hastalığıdır. Bu görüntülenen lezyonlar 1 cm. ve daha büyük ise nodül ismi verilir. 3cm. den büyükse kist adını almaktadır.
Akciğerde görülen her lezyon kanser değildir, bunu bilmekte yarar vardır. Ancak kanser riski taşıdığından tıbbı müdahale yapılıp tedavi edilmesi gerekmektedir. Akciğer lezyonları 50 yaş üstü kişilerde daha sıklıklar karşılaşılan bir hastalıktır. Şiddetli öksürük ile baş gösteren rahatsızlık kişinin sosyal yaşantısını olumsuz yönde etkiler. En büyük sebeplerinden biri ise sigara kullanımıdır. Akciğer lezyonu tespit edilen hastaların hastalığın ilerlememesi için acilen sigarayı bırakmaları istenir.
Akciğerde Lezyon Nedenleri
Akciğerde lezyon oluşumunun farklı sebepleri olsa da en büyük nedeni sigara kullanımıdır. Sigara akciğerin iç duvarına zarar vererek, akciğerde lezyon ve iltihaplanmalara neden olur. Akciğerlerde meydana gelen lezyonun nedenleri şunlardır:
- Sigara içilmesi.
- Sigara içilen ortamlarda bulunmak.
- Sürekli tozlu ortamlarda bulunulması (genellikle çalışılan ortam etkendir)
- Geçirilen enfeksiyonlar.
- Radon gazı ve radyasyona maruz kalmak.
- Genetik faktörler.
Akciğerlerde lezyona neden olan faktörlerden kaçınmak akciğer hastalıklarından korunma yöntemidir. Akciğer rahatsızlığı yaşamak istemiyorsanız öncelikle sigara kesinlikle içmeyiniz. Eğer sürekli sigara içilen bir ortamda bulunma zorunluluğunuz varsa ( kahvehane işletmek gibi) filtreli maske kullanmalısınız. Yine tozlu ortamda çalışan kişilerde mesleğe bağlı akciğer hastalıkları sık görüldüğünden özel maskeler kullanılmalıdır. Enfeksiyon hastalığı geçiriyor ya da daha önceden geçirmiş iseniz akciğer kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmanızda fayda vardır. Eğer ailenizde akciğer hastalığı geçiren yakınlarınız varsa mutlaka akciğer filmlerinizi düzenli çektiriniz. Zira erken teşhis hayat kurtarır.
Akciğerlerde Lezyon Belirtileri
Akciğerlerde lezyonun en çok görülen belirtisi öksürüktür. Şiddetli öksürük ile birlikte balgam görülür. Hatta ileri evrede kanlı balgam görülmeye başlar. Sırt ve bacaklarda yanma ve ağrı ortaya çıkar. Sulunum zorluğu ve nefes darlığı yaşanmaya başlanır. İştahsızlık ve halsizlik baş gösterir. Yutma güçlüğü ve kilo kaybı görülür. Bu belirtilerden biri ya da birkaçı bulunan kişi acilen doktora gitmelidir. Akciğer hastalıklarında erken teşhis çok önemlidir. Hemen müdahale edildiğinde iyileşme olasılığı daha yüksektir.
Akciğerlerde Lezyon Tedavisi
Akciğerlerden elde edilen görüntüleme sonuçlarına göre tedaviye karar verilir. Lezyon yalnızca bir leke durumunda mı, nodül ya da kist oluşumu var mı, varsa büyüklüğü ne kadardır gibi hastalığın durumuna ve gelişimine bakılarak lezyon tedavisinin nasıl yapılacağına karar verilir. Yeni başlayan akciğer lezyonunda ilaç tedavisi uygulanır. Nodül ve kist oluşumunda ameliyata karar verilebilir. Açık akciğer ameliyatında kaburga açılıp akciğer temizlenir. Kapalı akciğer ameliyatında ise 2 cm. lik bir kesiden girilerek akciğer temizlenir. Kapalı ameliyat açık ameliyat açık ameliyata göre daha kolay olmakta ve iyileşme süresi daha kısa olmaktadır. Fakat kapalı ameliyat ile temizlenemeyecek kadar büyük bir sorun varsa açık ameliyat gerekli olabilmektedir. Kapalı tek port wats ismi verilen daha teknolojik ve kolay bir yöntem ile de akciğer ameliyatı yapılabilmektedir. Hastalığın ilerleyişine ve büyüklüğüne göre tedavi yöntemine ve ameliyat durumuna karar verilecektir.
Pulmoner Ödem
Pulmoner ödem akciğerlerin sıvıyla dolması sonucu ortaya çıkan bir akciğer hastalığıdır. Pulmoner ödemin en büyük sebebi kalp yetmezliğidir. Kalp yetmezliği yaşayan hastanın kalbi vücuda yeterince kan pompalayamadığından akciğerlerde oksijen almakta zorlanır. Pulmoner ödemde kalp kanı vücuda iletmek için daha çok çalışır. Bu çalışma akciğerlerin küçük kan damarlarına basınç yapar ve artan basıncı rahatlatmak için damarlar akciğere sıvı bırakır. Pulmoner Ödem bu şekilde oluşur. Pulmoner Ödem belirtileri şunlardır:
- Nefessizlik, nefes alamıyormuş gibi olmak.
- Özellikle sırt üstü yatarken solunum zorluğu yaşamak.
- Öksürük ve öksürükte kan gelmesi.
- Aşırı terleme.
- Hışıltılı solunum.
- Bacaklarda şişme.
- Anormal kalp hızı.
Bu şikayetlerden biri ya da birkaçı bulunuyorsa kişinin acilen bir doktora başvurması gerekir.
Pulmoner Ödem Tedavisi
Pulmoner ödem ciddi bir akciğer hastalığıdır. Acilen tedavisi gerekir. Ağır Pulmoner durumlarında hasta yoğun bakımda tedavi edilir. Pulmoner ödem tedavisi için farklı yöntemler uygulanır. Aspirasyon ilk olarak uygulanan yöntemdir. Bu tedavi şeklinde akciğerlerde bulunan sıvı boğazdan aşağı bir tüp emilir. Bir diğer tedavi şekli Diüretiklerdir. Bunlar vücuttan sıvıyı almak için kullanılan ilaçlardır. Nabzını kontrol etmek ve basıncı azaltmak için de ilaçlar kullanılır. Akut pulmoner ödem daha ileri bir aşamadır. Bu durumda cerrahi müdahale ile göğsü açıp sıvıyı boşaltmada yapılabilmektedir.
Kaynaklar
- http://dergipark.gov.tr/download/article-file/223813
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/radyoloji/dr_nail_uzunlulu.pdf
- http://www.tipdergi.duzce.edu.tr/Dokumanlar/e3d39296-89a3-4dfb-9cc2-edd2983cb98a.pdf
- http://sbgoztepehastanesi.gov.tr/goztepetipdergisi/arsiv/2013/eylul/141-143.pdf
- http://www.ctf.edu.tr/stek/pdfs/58/5813.pdf