Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Zatürre Tedavisinde Hangi Tür İlaçlar Kullanılmalıdır

Halk arasında zatürre olarak bilinen ve akciğer iltihaplanması ile oluşan hastalığa denir. Zatürre hastalığının bazı gelişmiş türlerinde sağlam kişiye bulaşma riski bulunmaktadır. Bu hastalık oldukça ciddi sorunlar meydana getirir.

Zatürre Tedavisi

Halk arasında zatürre olarak bilinen ve akciğer iltihaplanması ile oluşan hastalığa denir. Zatürre hastalığının bazı gelişmiş türlerinde sağlam kişiye bulaşma riski bulunmaktadır. Bu hastalık oldukça ciddi sorunlar meydana getirir. Akciğer de oluşan virüs ve bakteri gibi mikroplar iltihap oluşumunu sağlayarak neticesinde ağır sonuçlar meydana getirir. Bu hastalığa yakalanan kişilerin enfeksiyon kapması sonucu ölümle sonuçlanma durumu mevcuttur. Ölümle sonuçlanma olasılığı tüm hastalıklar içerisinde ilk sıralarda yer alır. Zatürre’ ye yakalanan kişilerin araştırmalara göre ölüm olasılığı %5 civarındadır. Oksijenin bol olduğu ve akciğerde bulunan temiz oksijenin salgılanmasında oluşan mikroplar bu hastalığı iltihaplanarak meydana getirir.

Zatürrenin oluşumu şiddetli baş ağrısı, üşüme, titreme, uzun süreli gribal enfeksiyon, solunum sıkıntısı, halsizlik, yüksek ateş, öksürük ve aşırı balgam atma gibi durumlarda belirtisini gösterir. Kısacası vücut direncinin kırıldığı durumlarda doktor muayenesine gerek duyulur. Bu tip belirtilerin oluşması durumunda zatürre şüphesine karşı muayene olunması gerekir. Muayene esnasında akciğer grafiği ve kan testi ile sonuç daha da netlik kazanır.

Bulaşma durumu ise hapşırık ve hasta ile aynı eşyaları kullanarak geçebilir. Sigara, alkol ve salgın gibi durumlarda zatürrenin oluşumu oldukça yüksektir.

Pnömoni Tedavisi Nasıl Yapılır

Kişi bu hastalığa ilk yakalandığı aşamada ayakta ilaç tedavisi yöntemiyle oldukça iyi sonuçlar alabilir. Bilindiği üzere tüm hastalıklarda erken teşhis daima hayat kurtarıcı olmuştur. Ancak hasta zatürreye yakalanmış ve uzun süreli tedavi görmemiş ise ağır sonuçlar meydana gelebilir. Bu ağır sonuçlar solunum sıkıntısı yaşadığı için solunum cihazına bağlanarak tedavi görebilir ya da yaşlı ve farklı hastalıklarla daha da ilerlemiş durumu gelmiş ise yoğun bakımda gözetim altına alınarak tedavisine başlanır. Bu hastalık mikroplarla oluştuğu için grip, öksürük, yüksek ateş ve hapşırma gibi durumların görüldüğü kişilere karşı maske ile önlem alınmalıdır ya da bu durumların gerçekleştiği kişiye maske takması gerektiği önerilmelidir.

Sağlam ve herhangi bir rahatsızlığı olmayan kişi de düzenli olarak zatürre aşılarını yaptırarak bu hastalığın önüne geçer ve kendine mikroplara karşı bir kalkan oluşturmuş olur. Kronik rahatsızlığı olan kişilerden ve sigara dumanının bol olduğu ortamlardan uzak durulmalıdır.

Aynı şekilde kronik rahatsızlığı, siroz, akciğer hastalığı, AIDS, böbrek hastalığı ve sürekli halsizlik şikayeti olan kişilerin bu aşıyı özellikle yaptırmasında fayda vardır. Hem kendisini hem de çevresine bulaşma riskini biraz olsun ortadan kaldırabilir.

Evde Tedavi Uygulamaları

  • Hasta evde bol su tüketerek sürekli dinlenmelidir.
  • Evde tedavi işlemi yapılırken doktorunuzun uygun gördüğü sürede kontrol için sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
  • Aşırı ilerlemiş derecede öksürük oluşması veya nefes darlığının üst seviyelerde seyrettiği durumlarda hastaneye götürülmelidir.
  • Kendinizi çok tehdit altında hissetmiyorsanız evde ilaçları kullanarak da tedavinizi sağlayabilirsiniz.
  • Doktorun uygun gördüğü diyet programına uyarak kısa sürede iyileşme imkanı sağlanır.  

İlaçlar ve Kullanım Şartları

Öncelikle bu hastalığın oluşumu sağlayan iltihap ve mikroplar antibiyotikler yardımıyla öldürülür. Zatürre için kullanılan ilaçlar genellikle öksürük ve halsizlik için kullanılan ilaçlar ile aynıdır. İlaç kullanımının amacı mikropları öldürmek olduğu için vücutta halsizlik yapan ve mikropların çoğalarak öksürük yapma gibi durumunun önlenmesi sağlanır. Kullanılacak ilaçların etkilerini iyi bilmek gerekir. Ayrıca eğer ilaç çocuğa verilecek ise yaşına ve kilosuna uygun ilaçlar kullanılmalıdır. 

Pnömoni tedavisinde kullanılan ilaçlar; Zihtromax, Zmax, Eryc, Biaxin, Doryx, Avelox, Factive, Klavon Bıd, Klamoks, Amoklavın, Ufelıx, Novarex, Enfexia ve Levaquin şeklindedir. Bu ilaçların çocuklar için kullanılması durumunda pediatrik olanları tercih edilir. Yine aynı şekilde antibiyotiklerin de çocuğa uygun olanı doktor tavsiyesi ile alınır. Zatürre ilaçları antibiyotik ağırlıklı olup düzenli ve kontrol altında kullanılması gerekir. Zatürre antibiyotik kullanımı oral yol ile sağlanır. Farklı hastalıkları olup ekstra ilaç kullanan kişiler ise kullanılan ilaçların birbirine yan etkilerinin olup olmadığını doktor gözetiminde alması gerekir. Antibiyotiklere alerjisi olan kişilerin tedavisi normale göre biraz daha geç etki gösterir. Zatürre antibiyotikleri tedavinin erken sürede iyi sonuçlar vermesini sağlar.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...