Öksürürken Kan Gelmesi Sorunları Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?
Öksürme esnasında meydana gelen kanlı durumlarda altta yatan sorunun ne olduğunu belirlemek gerekmektedir. Bu belirleme sonucunda gerekli tedavi planı hazırlanır.
İçindekiler
Öksürürken Kan Gelmesi Nedenleri
Kan dökmek (hemoptizi) oldukça ciddi bir tıbbi durumun işareti olabilir. Kan damarlarında ya da akciğerlerindeki enfeksiyon, kanser ve diğer sorunlardan kaynaklı meydana gelebilmektedir. Hemoptizi bronşit sorunundan kaynaklanmadığı sürece öksürmek genelde tıbbi değerlendirmeyi gerektirir.
Hemoptizi Nedenleri
Öksürükle kan gelmesi sorunun birçok potansiyel nedeni vardır. Bu nedenler arasında;
- Bronşit (akut veya kronik), öksürmelerin en yaygın nedenleridir ve kan meydana gelebilir. Bronşitten kaynaklı meydana gelen hemoptizi nadiren de olsa yaşamı tehdit eder.
- Bronşektazi
- Akciğer kanseri ya da malign olmayan akciğer tümörü
- Kan sulandırıcı kullanımı yapılması
- Zatürree
- Tüberküloz
- Pulmoner emboli
- Konjestif kalp yetmezliği, özellikle demitral darlık sebebiyle
- İnflamatuvar veya otoimmün koşullar
- Pulmoner arteriyovenöz malformasyonlar
- Travma geçirme, örneğin bir silah yara veya motorlu taşıt kazası tarzında
Hemoptizi akciğerlerde ve hava yolları dışındaki kanamadan da meydana gelebilir. Şiddetli burun kanamaları, kusmadan kaynaklı olarak kan mideye ve nefes borusuna kadar gider. Bundan kaynaklı ortaya çıkan öksürüklere kan gözlemlenebilir. Öksürürken kan gelmesi sorunu yaşayan kişilerde genelde sorun tespit edilemez. Bunun detaylı şekilde muayene, test ve tetkiklerin yapılması gerekir.
Ağızdan öksürme esnasında kanın gelmesi oldukça ciddi bir durumdur. Bu tarz bir sorun ile karşılaşan kişilerin en kısa sürede uzman hekime başvurması gerekir.
Hemoptizi Testleri
Kanı öksüren kişilerde testler kanama oranının ve nefes alma riskinin belirlenmesi konusuna odaklıdır. Hemoptizi nedeninin belirlenmesi çok önemlidir. Onun içinde aşağıda bulunan testler yapılır.
Tarih ve fizik muayene; konuşarak ve öksürmeler izlenerek yapılan bir muayenedir. Uzman hekim bu şekilde veri toplar.
Göğüs röntgen filmi; yapılacak bu test göğüs bölgesinde bir kitle, sıvı bölgeleri veya akciğerlerde tıkanıklık olup olmadığını tespit eder.
Bilgisayarlı tomografi ( BT taraması ); göğüsteki yapıların ayrıntılı bir şekilde görüntülerini almak suretiyle BT taraması öksürmelerin bazı nedenleri konusunda belirleme yapar.
Bronkoskopi; uzman hekim burun, ağzından nefes borusuna ve solunum yollarına bir endoskopu (ucunda bir kamera bulunan esnek boru) ilerletecektir. Bronkoskopi kullanımı ile uzman hekimler hemoptizi nedenleri konusunda belirleme yapar.
Tam kan sayımı (CBC); trombosit ( kan pıhtına yardım etmekte olan hücreler) ile beraber kanın içindeki beyaz ve kırmızı hücrelerinin sayısının belirlendiği bir testtir.
İdrar tahliyesi; hemoptizinin belirli sebepleri aynı zamanda bu basit idrar testinde anormallikler ile sonuçlanır.
Kan kimyası profili; hemoptizinin bazı sebeplerinde anormal olabilecek elektrolitler ile böbrek fonksiyonlarını ölçülecektir.
Koagülasyon testleri; kan pıhtılaşma kabiliyetinde meydana gelen değişiklikler kanamaya ve dökülmeye sebep olabilir.
Arteriyel kan gazı; kanın içinde bulunan oksijen ile karbon dioksit düzeylerinin testidir. Oksijen düzeyleri öksürük yapan kişilerin kanlarında daha düşük olabilir.
Nabız oksimetresi; bir prob kandaki oksijen seviyesini test edecektir.
Hemoptizi Tedavileri
Öksürük sonucunda kan gelmesi sorunun tedavisi kanamanın durdurulması ve altında yatan nedenin belirlemesi amacına dayanır. Öksürükler konusunda yapılacak olan tedaviler;
Bronşiyal arter embolizasyonu; bir uzman hekim kateterin bacağından akciğerlere kan sağlayan bir artere ilerletme yapılır. Uygulama video ekranında izlenir uzman hekim kanamanın kaynağını tanımlayacaktır. Bu arter daha sonra metal bobinler ya da başka bir madde kullanılarak engellenir. Kanama çoğu zaman durur ve diğer arterler yeni bloke edilen arteri telafi eder.
Bronkoskopi; endoskopun ucunda bulunan araçlar sayesinde bazı sebepler tedavi etmek adına kullanılır. Havayolu içinde şişirilen bir balon kanamanın durdurulması konusunda yardımcı olabilir.
Cerrahi; kanlı şekilde öksürmek hayatı ciddi şekilde tehdit etmeye başlarsa bir akciğer çıkarmak için cerrahi uygulama yapılmasını gerektirebilir (pnömonektomi).
Hemoptizi için yapılacak tedavilerin tamamı öksürmenin temelini oluşturacaktır. Öksürürken kanlı sorunların meydana gelmesi adına kullanılan diğer tedavi uygulamaları;
- Pnömoni ya da tüberküloz için antibiyotikler
- Akciğer kanseri tedavisi için kemoterapi ve / veya radyasyon
- Enflamatuvar durumlardan kurtulmak için steroidler
İlaç kullanımları sebebiyle derecede ince kanlı sıvı gelen kişiler kan kaybını önlemek adına kan ürünlerinin transfüzyonunu veya diğer ilaçları uzman tavsiyesi ile kullanabilir.
Doktor Ne Zaman Başvurulur
Öksürmenin en yaygın olan nedeni akut bronşittir. Genelde hastalık çok fazla tedaviye gerek kalmadan kendi kendine iyi olur. Mukusta az düzeyde kan bulunan bronşit hastaları kişilerde bir haftadan az süre ile dikkatli şekilde izleme yapmak gerekir. Bu sorunda aşağıdaki belirtiler ortaya çıkarsa mutlaka uzman hekime başvurmak gerekmektedir.
- Mukusta kan, bir haftadan daha uzun sürer, şiddetli şekilde devam eder ya da kötüye gider
- Göğüs ağrıları
- Kilo kayıpları
- Gece terlemeleri
- 38 dereceden daha yüksek ateş
- Nefes darlıkları
Öksürmelerin tedavisi gereken insanlar çoğu zaman ağız yolu ile kan gelinceye kadar uzman hekime başvurmaz. Hasta kişilerin ve öksürükleri 1 ila 2 haftadan daha uzun süren kişilerin en kısa sürede uzmana başvurması gerekir.