Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Koah Bakım Planı Nasıl Olmalı ? – Hemşirelik Bakım Planı Nedir ?

Hemşirelik bakım planı koah hastaları için profesyonel bir ekip tarafından uygulanan hastanın iyileşmesi noktasında oldukça etkili bir planlama sistemidir.

Koah Hastaları İçin Bakım Planı Önemi 

    Koah hastalığında tedavi ve bakım uygulamalarının doğru şekilde gerçekleştirilebilmesi için koah hastalığı tüm detaylarıyla bilinmelidir. Edinilen bilgi birikimi hastalığı en az zararla atlatabilme noktasında oldukça önemlidir. Zararlı mikroorganizmalar, hava kirliliği ve sigara gibi nedenlerle hava yollarının tıkanmasıyla oluşan koah tehlikeli olduğundan ve hala çok fazla can kayıplarına sebebiyet verdiğinden hasta bakımı ve bakımda hemşirelik planları oldukça önem arz etmektedir. Uygulanan hemşirelik bakımı diğer hastalıklarda  olduğu gibi koahta da yaşama tutunabilmeyi oldukça güçlendiren önemli etmenler arasında yer alır. Bakım yalnızca ayakta tedavi edilen hastalarda değil yoğun bakımda ve yatarak tedavi edilen hastalarda da uygulanır. Öksürük, balgam, kanlı balgam, göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayetleriyle kendini gösteren koahta uygulanacak hemşirelik bakımı hastalık evresine göre değişiklik gösterir.

Koah Hastaları İçin Bakım Planı Hazırlığı 

  • Hastanın alerji durumu kontrol edilir.
  • Sekresyon rahatlığı için buhar tedavisine başlanır.
  • İstirahat bilgilendirmesi yapılır.
  • Sigara, sigara dumanı, zararlı partiküller, zehirli mikroorganizmalar ve hava kirliliği gibi durumların hastalığı tetikleyeceğinden uzak durulması noktasında hasta bilgilendirmesi yapılır.
  • Protein ağırlıklı beslenme uygulanır.
  • Ventilasyon sağlanır.
  • Hastanın hava yolları yoğun deformasyona uğradığından açık tutulmaya çalışılır.
  • Solunum egzersizlerine başlanır.
  • Hasta enfeksiyonlardan (Sekonder) uzak tutulur.
  • Balgam kilitlenmesi yaşayan ve çıkaramayan hastalar için postüral drenaj başlatılır.
  • Semi- Fowler pozisyonu ile hastanın rahat solunumu sağlanır.
  • İlaç kullanımı ve ilaç kontrolü için gerekli bilgilendirme yapılır.

Koah Hemşirelik Bakım Planı 

   Hemşirelik bakım planı yoğun olarak gerçekleştirilirken tek kanal üzerinden ilerleme yapılmaz. Hasta bakımı 5 farklı koldan paralel olarak şekilde ilerler. Profesyonel bir ekip tarafından gerçekleştirilen uygulamanın ilk aşaması hastaya benimsetmektir. Daha sonra çeşitli eğitimler ve müdahalelerle bakım planı devam ettirilir. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı bakımında hemşirelik planı oldukça önemlidir. Ve tedavi- bakım aşamasında hemşirelere önemli görevler düşmektedir.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığında Beslenme Planı

    Koah hastalarının büyük çoğunluğu hastalığa yakalandıktan sonra kilo kaybı yaşamaktadır. Kilo kaybına ilerleyen aşamalarda kas kaybı da eşlik etmekte olup hasta beslenme problemleri yaşamaya başlamaktadır. Beslenme desteği hasta için oldukça önemlidir çünkü zamanla hastada egzersiz yapma gücünde azalma ve yaşam kalitesini kaybetme gibi durumlar kendini göstermeye başladığından hastanın toparlanması adına beslenme kontrolü ve beslenme desteği  oldukça önemlidir. Protein bakımından zengin besinler tüketmek solunum kaslarını güçlendireceğinden ve dayanıklılığını arttıracağından proteinlerce yoğun besinler hastalara tavsiye edilir. Ayrıca günlük kalori ihtiyacı hesaplanarak hemşirelik örnek beslenme planı oluşturulur ve hastaya uygulanır.

KOAH Uyku Planı

   Sağlıklı bireylerde olduğu gibi kronik obstrüktif akciğer hastalığı hastalarında da uyku sırasında solunum hacmi azalmaktadır. Koah hastalarında gündüz uykularında kabus görme, in-somnia ve uyku apnesi sağlıklı bireylere göre daha fazladır. Bu nedenle hastalığın sebebi belirlenerek  slayt halinde hastabilgilendirmesiyle uygun plan çalışmaları yapılmalıdır. Böylece istirahat durumu sağlanacak ve hasta daha kolay toparlanacaktır.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığında Solunum Egzersizleri 

   Uygulanan ve planlanan solunum egzersizlerinde temel amaç solunum iş yükünü ve dispneyi olabildiğince azaltarak diyafragmayı maksimum etkinlikte kullanabilmektir. Alınan derin nefes dudakları büzerek adeta ıslık çalıyormuş gibi verilerek hastaya ekspirasyon yaptırılır ve bronşlardaki basınç arttırılır. Yapılan bu uygulama bronşlardaki basınç ile bronşların daha erken kapanmasını önleyerek nefes alımı sağlar. Burundan alınan hava dudaklar büzülerek ağızdan verilir. Bu yöntem günlük aktivitelerde ve egzersizlerde solunum ihtiyacının artmış olduğu anlarda dispneyi azaltarak rahatlamak adına Kronik obstrüktif akciğer hastalığında hastalar tarafından oldukça çok yapılmaktadır.

KOAH Psikolojik, Sosyal ve Davranışsal Girişimler

   Kronik obstrüktif akciğer hastalığının sebep olduğu dispne hastalarda anksiyete ve depresyon gibi oluşumlar meydana getirmektedir. Bu nedenle hastalarda psiko- sosyal ve davranış terapileri uygulanmakta olup sakinleşme, kas gevşeme ve kontrol eğitimleri verilmektedir.Bu nedenle hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve oluşabilecek komplikasyonları önlemek amacıyla uygulanan bakım diğer uygulamalarda olduğu gibi psiko-sosyal açıdan da oldukça önemlidir.

 

 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...