Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Kalp Çarpıntısı ile Görülen Öksürük Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Öksürük, sıklıkla akciğer ve solunum yolları hastalıkları ile ilişkilendirilen yaygın bir şikayettir. Fakat öksürükle birlikte görülen göğüs ağrısı, sol kolda uyuşma ve kalp çarpıntısı kardiyovasküler bir hastalığın habercisi olabilir.

Kalp Çarpıntısı ve Öksürük Nedenleri 

Kardiyak Öksürük ve Nedenleri 

Kalp, akciğerlerden aldığı temiz kanı vücuda dağıtan hayati bir organdır. Bu işlem yetişkin bir insan vücudunda bir dakikada 60 kez tekrar eder. Temiz kan vücuda dağıtılırken yaşanan hormonsal bir değişim, sol ventrikülün kasılma fonksiyonunda azalma, dolaşım sistemi üzerinde gelişen venöz tıkanıklıklar kan dolaşımının bozulmasına ve akciğerler üzerindeki basıncın artmasına neden olur. Bu süreç sonucu ortaya çıkan bütün öksürükler kardiyak öksürük olarak adlandırılır. Tek başına bir semptom değildir. Sıklıkla kalp çarpıntısı, göğüs bölgesinde batma ve yanma hissi, sol kolda uyuşma, nefessiz kalma gibi belirtilerden biri ya da birkaçı ile birlikte görülür. Belirtilere neden olan alttaki nedeni bulmak için kapsamlı testler uygulanmaktadır.

Uzman kardiyologlar; alkollü içecekler, tütün kullanımı, fast-food beslenme, hareketsiz bir yaşam tarzı, psikolojik rahatsızlıklar ve kullanılan bazı ilaçların kardiyak öksürüğe neden olabileceği konusunda uyarıda bulunmuşlardır. 

Kardiyovasküler hastalıklarda görülen diğer belirtiler şöyledir

  • Dudaklarda mor ve çivit mavi kan pıhtıları, sarı parmak uçları 
  • Sık ve zor solunum 
  • Göğüs ağrısı ve baskı hissi
  • Baygınlık ile seyreden bilinç kaybı
  • Boyun bölgesindeki damarlarda şişkinlik
  • Nedensiz terlemeler 
  • El ve ayak bileklerinde ödem ve şişlikler

Kalp Çarpıntısı ve Öksürükle İlişkili Hastalıklar 

Kalp Çarpıntısı ve Öksürükle İlişkili Hastalıklar 

  • Kalp ritm bozukluğu: Aritmi olarak da adlandırılır. Her yaşta ortaya çıkabilecek bu hastalık kalbin elektriksel düzenindeki bozulmadan kaynaklanır. Elektro kardiyografi ile tespit edilir. Belirtiler bazen çok hafiftir. Stres, panik atak gibi psikolojik faktörler ile fiziksel aktiviteler tarafından tetiklenir. Öksürükle birlikte göğüs ağrısı ve taşikardi adı verilen kalp çarpıntısı görülür. 
  • Atriyal fibrilasyon: 40 yaş ve üzerinde yaygın olarak görülür. Atrium adı verilen venözlerde yeterli miktarda kan toplanamadığı durumlarda düzensiz kalp ritmine neden olur. Sürekli kalp çarpıntısı, nefes darlığı, öksürük ve baş dönmesi başlıca belirtileri arasında yer alır. EKG testi ile teşhis edilir. Damarlarda pıhtılaşmaya yol açtığı durumlarda kalp krizine neden olabilir. 
  • Atriyal flutter: Kalbin düzenli ama çok hızlı attığı bir ritim bozukluğudur. Pulmoner emboli ve uzun süre tütün kullanımından kaynaklı vücuttaki oksijen dengesinin bozulmasına bağlı olarak gelişir. Holter testi ile kesin tanı konulabilir. Belirtileri arasında baş dönmesi, sersemlik hissi, taşikardi ve öksürük yer alır. 
  • Aortik anevrizma: Ana damarlardan biri olan aort üzerinde balonlaşma ve genişleme olması ve ilerleyen süreçte damarda yırtılma görülmesi durumudur. Aort üzerindeki yırtılmalar kalp krizine neden olur. Ateroskleroz ve sfiliz gibi hastalıklarla birlikte ortaya çıkar. Bu yüzden bu hastalıklara sahip kişilerin düzenli tarama testlerinden geçmeleri hayati önem taşımaktadır. 
  • Aort stenozu: Aortik anevrizmanın tam tersi olarak damarlarda daralma görülmesidir. Daralma kan akış hızını yavaşlatarak oksijen yetersizliğine ve öksürüğe neden olur. Ateroskleroz ve akut eklem romatizması ile birlikte ortaya çıkar. Belirtileri arasında öksürükle birlikte görülen göğüs ağrısı, baş dönmesi ve bayılma yer alır. 
  • Endokardit: Kalbin iç zarında iltihap oluşması durumudur. Belirtileri arasında kilo kaybı, deri altında gelişen cilt lekeleri, tırnak altlarında kanama, inatçı öksürük ve nefes darlığı görülür. 
  • Konjestif kalp yetmezliği: Kalp kaslarında zayıflık olması ve kasların yeterli çalışamamasından kaynaklı olarak kan dolaşımının bozulmasıdır. Böbrek yetmezliği, hipertansiyon, hipoksi gibi hastalıklar sonucu gelişebildiği gibi doğumsal bir anomali olarak da görülebilir. 
  • Kardiyomegali: Kalp odacıklarının genişlemesi ile gelişen kalp büyümesidir. Yüksek tansiyon, obezite, kardiyak iskemi ve endokardit gibi başka hastalıklara bağlı olarak gelişir. Kalp büyümesinin belirtileri arasında kilo alma, tiroid bozuklukları, inatçı öksürük, çarpıntı ve ödem yer alır.  
  • Ventriküler septal kusur: Kalpte delik olması ile görülen doğumsal bir anomalidir. 

Kardiyak Öksürük Tedavisi 

Kardiyovasküler hastalıklara bağlı öksürüklerde önemli olan altta yatan hastalığın tespit edilerek hastalığın tedavisinin yapılmasıdır. Bunun için doktorunuz ekokardiyografi (EKG), göğüs röntgeni, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR) gibi testlerden birini ya da birkaçını isteyebilir. Hastalığın türü ve evresine göre vazodilatörler ve diüretikler reçete edilebilir. Erken teşhiste ilaçların düzenli kullanımının yanı sıra günlük alışkanlıklarda değişiklikler yapılması ve diyet önerilmektedir. İlerlemiş durumlarda ise cerrahi operasyonlar söz konusu olabilir. 

Kardiyak öksürüğünün önlenmesi için sağlıklı yaşam kuralları uygulanmalı, sigara- alkol gibi  kötü alışkanlıklardan vazgeçilmeli ve yıllık rutin kontroller aksatılmadan yapılmalıdır. 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...