Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğerlerde Yanma Hissi Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Birçok insan özellikle yemekten sonra göğüs bölgesinde yanma hissinden şikayetçi olmaktadır. Akciğerlerdeki bu yanma reflü gibi asit salgısının yüksek olduğu mide rahatsızlıklarından kaynaklı olabileceği gibi kalp hastalıkları ya da panik atak nedeniyle gelişebilir.

Akciğerde Yanma Hissi Nedenleri

Akciğerde yanma hissi birçok hastalıktan kaynaklı olabilir. 

Akciğerler, göğüs boşluğunda yer alan solunum sistemi organlarıdır. Kalp, mide, dalak, pankreas gibi yakın organlardaki hastalıklar akciğerlerde yanma hissine neden olabilir. Ayrıca solunum yolu enfeksiyonlarının ilerlediği durumlarda akciğer sönmesi adı verilen durumun ilk belirtilerinden biri nefes alırken akciğerlerin yanıyor gibi hissedilmesidir. Akciğerde yanma hissine neden olan bazı hastalıklar ve diğer belirtileri şöyle sayılabilir:

Astım; Solunum sistemi üzerindeki damarlarda şişmeye neden olan kronik bir hastalıktır. Bu durum bronşlarda salgılanan mukusun miktarını arttırarak bronş duvarlarında kasılmaya neden olur. Akciğerlerdeki yanma ile birlikte öksürük ve nefes darlığı birlikte görülür.  

Gastro özofajial reflü; Akciğerlerdeki yangı hissinin en yaygın ve önemli sebebidir. İlerlemiş reflüde mide asitinin solunum yollarını yakması ile birlikte gelişen tahrişin bir sonucudur Özellikle yemekten sonra ortaya çıkar. Baharatlı, acılı, yağlı, asitli gıdalar ile tetiklenir.

Reflünün erken teşhisinde antasit türü ilaçlar etkili olurken ilerlemiş durumlarda cerrahi müdahale gerektirmektedir. 

Plevral enflamasyon; Akciğer yüzeyini saran ince zar üzerinde iltihap görülmesidir. Öksürürken artan yangı hissi plörit olarak adlandırılır. Benzer bir şekilde derin nefes almak yangıyı şiddetlendirebilir. 

Pnomani; Bakteriyel ve viral enfeksiyonların ilerlemesi ve akciğer yüzeyinde tahribata neden olmasıdır. Belirtileri arasında yüksek ateş, nefes alırken zorlanma, genel yorgunluk hali ve oksijen yetersizliğinden kaynaklı cilt renginde değişiklikler yer alır. 

Pnomatoraks; Akciğer boşluğunda hava, sıvı ve yabancı maddelerin birikmesi sonucu oluşur. Erken müdahale edilmediği durumlarda akciğer çökmesi yaşanır ve ölümcül olabilir. 

Sigara, semptomları kötüleştirir. 

Pulmoner embolizm; Kalp ve akciğeri bağlayan damarlarda pıhtı oluşmasıdır. Sıklıkla hareketsiz yaşam tarzı ve kalp hastalıklarına bağlı olarak gelişir. Obezite, yüksek irtifada sürekli seyahat etmek hastalığın risk faktörleridir. 

Bronşiyal karsinoma; Bronşlar üzerinde kötü huylu tümör oluşmasına bağlı olarak gelişen bir kanser türüdür. Kafa iç basıncında artmaya neden olduğundan denge kaybı, kulaklarda uğuldama gibi şikayetler nefes darlığı ve göğüste yanma hissi ile birlikte görülür. 

Kalp yetmezliği; Kalp kaslarında zayıflık ile birlikte gelişen bir kalp hastalığıdır. Bu hastalıkta kan pompalanırken yeterli miktarda kan pompalanamaz ve akciğer üzerindeki baskı artar. Kalp çarpıntısı, sol kolda uyuşma, kalp ağrısı ve göğüs bölgesinde yanma hissi birlikte görülür. 

Göğüs bölgesine alınan darbeler; Kazaya bağlı durumlarda akciğer dokusunda zedelenme, yırtılma ya da kanama görülmesi halinde nefes alırken göğüs bölgesinde yanma hissi oluşabilir. Belirtileri arasında öksürükle birlikte ağızdan kan gelmesi, kanamaya bağlı olarak artan basınç hissi, baş dönmesi ve baygınlık yer alır. 

Tetkik ve Tedavi Yöntemleri 

Akciğerde yanma şikayetinde doktorunuz görüntüleme testleri isteyebilir. 

Tetkik ve tedavi yöntemleri diğer belirtiler ve hastalık geçmişi göz önüne alınarak belirlenir. Duruma göre doktorunuz akciğer grafisi, akciğer fonksiyon testi, solunum fonksiyon testi, manyetik rezonans görüntüleme (MR), elektrokardiyogram (EKG), bilgisayarlı tomografi, PET tarama testlerinden birini ya da birkaçını isteyebilir. Tedavi süreci hastalığa bağlı olarak ayakta tedavi, ilaç tedavisi ya da hastane gözetimi içeren tedavi süreçlerini kapsayabilir. Kalp hastalıkları, göğüs bölgesine alınan darbeler sonucu gelişen iç kanama, pulmoner embolizm ya da bronşiyal karsinoma gibi durumlarda cerrahi müdahale söz konusu olabilir. 

Evde Uygulayabileceğiniz Doğal Terapiler 

Özellikle reflü, astım ve pulmoner embolizm gibi rahatsızlıklarda ilaçla tedavinin yanında doğal terapiler rahatlamaya yardımcı olur. Pulmoner embolizmde ayak ve bacaklara yapılacak günlük masajlar ve kan dolaşımını hızlandıracak hafif egzersizler tedavi sürecinin bir parçasıdır. Yine obeziteye bağlı pulmoner embolizm ve reflü tedavisinde diyet uygulamaları semptomların hafifletilmesinde kullanılmaktadır. Astım varlığında solunum yollarını açan rahatlatıcı bitki çayları ve buhar banyoları akciğerlerin sakinleşmesine katkı sağlar. Sigara içmek yukarıda sayılan tüm hastalıklarda semptomların kötüleşmesine yol açar. 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...