Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Çarpıntı ve Nefes Darlığı Hangi Sebeplerden Kaynaklı Olarak Ortaya Çıkar?

Çarpıntı ile nefes darlığı sorunlarının ortadan kaldırılması için kesinlikle altında yatan nedenlerin araştırılması gerekir. Bu nedenlerin dahilinde uzman hekimler gerekli tedavi sürecinin planlamasını yapar.

Çarpıntı  Ve Nefes Darlığı

Çarpıntı insanların kendilerinin kalp sesini var olması gerekenden daha çok hissetmesidir. Çarpıntı ve nefes darlığı çoğunlukla sinirsel kaynaklı olarak meydana gelir. Çarpıntı yapılan spor sonrasında meydana gelen yorgunluk ya da farklı bir sebepten, ortaya çıkan vücut yorgunluklarından, herhangi bir olaya sinirlenmekten meydana gelir. İnsanlar arasında kalp çarpıntısı ve nefes darlığı sorunları sık şekilde rastlanılan bir durum halindedir. Bu sıkıntılar huzursuzluğa bağlı sebeplerden kaynaklı oluşabileceği gibi önemli hastalıkların habercisi olarak da karşımıza çıkabilir. Sonuçları ölüme varan, çarpıntı ile nefes darlığı sorunları olabilmektedir. Bundan dolayı bu tarz sorunlarda kısa süre içinde uzman bir hekime başvurarak altta yatan nedenlerin öğrenilmesi gerekir. Sağlıklı şekilde yaşamını sürdüren insanlarda kalp atımı 60 ila 100 atım aralığındadır. Çarpıntı başlı başına bir sorun teşkil etmeyebilir ama kalp çarpıntısı nefes darlığı titreme beraber meydana geldiğinde kalp ve damar hastalıklarına işaret ediyor olabilir. Bunun içinde şikâyetlerin başlama ve bitiş zamanları, şikâyetler ile birlikte bayılma ve baş dönmesi teşhis konulması konusunda oldukça önemlidir. Egzersiz, stres, kansızlık, korku, kalp hastalıkları, endişe, alkol ve panik atak sorunları nefes darlığı kalp çarpıntısı şikâyetlerini ortaya çıkartabilir. Kalp çarpıntısı ile nefes darlığı  şikâyetlerinin nasıl ve ne tarz koşullarda meydana geldiği son derece önemli bir ayrıntıdır. Bundan dolayı rahatsızlık yaşayan kişiler sorunların başlama ve bitme zamanlarını, devam eden sürecini ve meydana gelen diğer sorunlara dikkat etmelidir. Kalp çarpıntısı ile nefes darlığı şikâyetlerinin oluşum sebeplerinden emin olmak adına uzman doktor belli başlı durumlarda hasta kişiye ritim holder ismi verilen cihaz ile test yapar ve bu cihazı hasta bir süre üzerinde taşır. Üstte taşınan cihaz hastanın günlük rutin işlerinde aksatma olmadan yapılmasını sağlar. Cihaz kalp çarpıntısı ile nefes darlığı sorunlarının ne tarz ritim bozuklukları ile beraber meydana geldiğini kayıt altına alır.

Kalp çarpıntısı ve nefes darlığı meydana getirebilecek şikâyetler;

  • Egzersiz ile birlikte gelen yorgunluk
  • Stres, endişe ve korku tarzında hisler
  • Kansızlık durumlarının meydana gelmesi
  • Kafein, kokain, nikotin ve alkol tarzında uyarıcı nitelikte olan maddeler kalp çarpıntısı nefes darlığı sorunlarına yol açabilir.
  • Kan içinde bulunan oksijen düzeyinin düşmesi ve bu duruma bağlı derinden nefes alıp vermek
  • Kalp hastalıkları ya da panik atak hallerinde de kalp çarpıntısı ve nefes darlığı şikâyetleri meydana gelebilir.

Nefes darlığı kalp çarpıntısı şikâyetlerine yol açan uyaran etkenler bilindiğinde bu uyaranların hepsinden kaçınmak oldukça önemlidir. Hasta kişilerin kendilerin yapabileceği hallere örnek olarak;  hastanın fazla kilolarının tamamını vermeye çalışması gerekmektedir. Düzenli şekilde uyku uyumak, kolesterolü ve şekeri arttırabilecek beslenme düzeninden kesinlikle uzak durmak gerekmektedir.

Tedavisi

Kalp çarpıntısı ile nefes darlığı sorunları yaşayan kişilerin dikkat etmesi gereken detaylar bulunur. Bu detaylar arasında;

  • Bol bol su içilmesi gerekir.
  • Herhangi bir sağlık sorunu bulunmuyorsa hasta vücuduna uygun şekilde düzenli spor yapılması gerekir.
  • Uyku düzenine kesinlikle özen göstermelidir.
  • Dengeli ve sağlıklı şekilde beslenilmelidir.
  • Aşırı tuzlu ve aşırı yağlı besinlerden uzak kalınması gerekir.
  • Kafein, sigara ve alkol tarzında tüm zararlı maddelerin tüketiminin yapılması kesinlikle yasaktır. Olabildiğinde en az düzeyde tüketilmesi gerekir.
  • Stresten uzak kalınmalıdır. Huzurlu ortamların içinde zaman geçirmek gerekir.
  • Ani korku ile panik durumlarını yaşamamak gerekir.
  • Kronik bir sorun varsa diyet ve beslenmeye dikkat edilmesi gerekmektedir.
  •  Hızlı şekilde ve arka arkaya beslenme yapmaktan kaçınılmalıdır.
  • Çarpıntı ya da nefes darlığı sorunu ortaya çıktığı zaman hastanın panik yapmadan gevşemesi, rahat bir alana oturup, sakinleşerek dinlenmeye çalışması gerekir. Ayrıca hastanın soğuk bir şey içmesi ve öksürmesi de rahatlatabilir.
  •  Kalp yetmezliği bulunan kişilerde geceleri zor şekilde nefes alma, baygınlık ve çarpıntı gözlemlenir. Kalp yetmezliği ellerde ve ayakların bilek kısımlarında şişmelere, ayak, el ve yüz bölgelerinde morarma ile iştahsızlık gözlemlenir.
  •  Kansızlık sorunu nefes darlığı ile çarpıntıya neden olabiliyor. Kansızlık sorunun en önemli sebebi düzensiz şekilde beslenmedir.
  • Çarpıntılar ve nefesin alınmasında meydana gelen daralmalar yüksek tansiyon hastalığının belirtileri arasında yer alır.
  • Panik ataktan kaynaklı da ortaya çıkabilir.

Bu sorunların tedavi edilmesi konusunda önemli olan uzman hekime başvurulmasıdır. Uzman hekim gerekli test, tetkik ve muayeneleri yaptıktan sonra hasta için kişisel bir tedavi planı hazırlar. Çarpıntıların ve nefes alımında meydana gelen zorlukların altında yatan nedenler tedavi konusunda büyük önem taşır. Tedavi sürecinde hastanın uzmanın tüm söylediklerine ve tedavi sürecine uyması gerekir. Tedavi detaylarına uyulduğu sürece hastanın sağlıklı bir yaşama adım atması sağlanır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...