Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğerde Buzlu Cam Görünümü Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Alveol adı verilen hava keseciklerinin farklı nedenlerden kaynaklı olarak sıvı ile dolması ve çekilen akciğer röntgeninde bu sıvının arkasındaki bronş ve damarların görülebildiği durumlar akciğerde buzlu cam görünümü olarak adlandırılır.

Akciğerde Buzlu Cam Görünümü 

İç kanamaya bağlı akciğerlerde buzlu cam görüntüsü

Vücudumuz her saniye bilincimiz dışında eylemlerde bulunur. Bu eylemlerden biri de nefes alıp vermektir. Bu eylemi gerçekleştirirken adına alveol denilen akciğerlerdeki minik hava keseciklerinden yardım alır. Alveollerin iltihaplanması ve şişmesi durumunda ise çekilen akciğer filmi buzlu cam görüntüsü şeklinde olur. Alveollerin iltihaplanmasına neden olan birçok faktör ve hastalık vardır.

Sigara ve alkol kullanımı bu durumu tetikleyen en önemli sebeplerdir. Fakat bazı durumlarda hiç sigara içmemiş, alkol kullanmamış kişilerde de akciğer filmi buzlu cam görünümünde olabilir.

Bunun temel nedeni göğüs bölgesine alınan şiddetli darbeler, akciğerlerde gelişen kötü huylu tümörler ile ilerlemiş viral ve bakteriyel enfeksiyonlardır. 

Buzlu Cam Görüntüsüne Neden Olan Hastalıklar ve Belirtileri

Akciğer filmleri ve bilgisayarlı tomografide ortaya çıkan buzlu cam görüntüsü akciğerleri etkileyen ya da direk akciğerlerden kaynaklanan bir hastalığın belirtisidir. Bu hastalıklar genel olarak solunum sıkıntısı ve göğüs ağrısı ile karakterizedir. 

Akciğer ödeminde buzlu cam görünümü

Akciğer ödemi; Akciğerlerde sıvı toplanması ile gelişen bir hastalıktır. Belirtileri arasında nefes darlığı, boğulma hissi, kanlı ve köpüklü balgam, göğüs ağrısı, cilt renginde solma ve düşük tansiyon yer alır. 

Akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS); Akciğer ödemi veya pnömoniye bağlı olarak gelişen akciğer hasarıdır. Buzlu cam görüntüsü her iki akciğer alanını kapsar. Belirtileri arasında ileri derecede solunum yetmezliği yer alır. 

Bronşioloalveolar karsinom; Mukusa benzer bir salgı salınmasına neden olan bronşiyal tümör hastalığıdır. Buzlu cam görüntüsüne bu sıvı neden olur. Özellikle sigara kullanmamış akciğer kanseri hastalarında yaygın olarak görülür. 

İdyopatik pulmoner fibroz; Akciğer dokusu üzerinde hasara yol açan herhangi bir durum sonrasında görülür. İlerleyici yapıdadır. Kalıcı hasara neden olur. Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara oranla daha fazladır. Sigara kullanımı, enfeksiyonlar, reflü ve kot taşlama gibi işlerde çalışmak hastalığı tetikleyebilir. Belirtileri arasına uzun süreli öksürük, nefes darlığı, kandaki oksijen seviyesindeki azalmaya bağlı olarak cilt renginde değişiklikler ve baş dönmesi yer alır. 

Hemoraji; Göğüs bölgesine alınan darbeler sonucu akciğerde gelişen iç kanama ve yaralanmalardır. Belirtileri arasında halsizlik, baş dönmesi, öksürükle birlikte kan gelmesi, soğuk ter, taşikardi, kafa basıncında artma ve kulaklarda çınlama sesi yer alır. Darbeler dışında, yüksek tansiyon, bronşlarda tümör oluşumu, kalp ve damar tıkanıklıkları gibi kronik hastalıkların ilerleyen süreçlerinde ortaya çıkabilir. 

Pnömoni; Buzlu cam görüntüsüne neden olan en yaygın hastalıktır. Gribal ve bakteriyel enfeksiyonların ilerlediği durumlarda görülür. Bu açıdan normal bir soğuk algınlığı ile başlar. Enfeksiyonun ilerlemesi ile birlikte yüksek ateş, solunum yetmezliği ve göğüs bölgesinde ağrı görülür. Erken müdahalede tedavi edilebilirken geç kalının dönemde akciğer hasarına ve alveol ölümlerine yol açar. Tetkikler sırasında buzlu cam görüntüsü ile birlikte akciğerde büyüme gözlenebilir. 

Pulmoner alveoler proteinozis (PAP); Alveoller içinde protein birikmesine bağlı olarak gelişir. Kimyasal maruziyet temel nedenlerinden biridir. Nefes darlığı, öksürük, düşük ateş ve nedensiz kilo kaybı belirtileri arasında yer alır. Türkiye’de çok nadir görülen bir hastalıktır. Şu ana kadar ki veriler 1 milyonda bir görüldüğü yönündedir. 

Sarkoidoz; Akciğerlerde gelişen otoimmün bir hastalıktır. Belirtileri arasında kuru öksürük, cilt döküntüleri, nedensiz kilo kaybı, eklem ağrıları ve gözlerde kızarıklık yer alır. 

Tetkik ve Tedavi Yöntemleri 

Akciğerde buzlu cam görüntüsüne neden olan hastalıkların tedavisinde öncelikle altta yatan hastalıkların kesin tanısı yapılmalıdır. Fiziki muayene sırasında göğüste hırıltı ya da ral adı verilen çıtırtı sesleri işitilebilir. Fiziki muayene ardından doktorunuz akciğer grafisi, akciğer fonksiyon testi, solunum fonksiyon testi, bilgisayarlı tomografi, tam kan sayımı, ekokardiyografi ve akciğer biyopsisi gibi testlerden birini ya da birkaçını isteyebilir. Akciğerde buzlu cam görüntüsü akut ve kronik nedenlerden kaynaklanabilir. Akut nedenlerden kaynaklı durumlarda akciğerlerdeki hasar kronik hastalıklara nazaran daha azdır. Bu yüzden tedavi süreci daha kolay olmaktadır. Kronik hastalıklarda tedavi sürecini belirleyen en önemli unsur akciğerdeki hasarın boyutudur. Ne kadar erken müdahale edilirse kalıcı hasar oluşması o kadar engellenebilir. Akciğer ödemi ve bronşioloalveolar karsinom gibi hastalıklarda doktorunuz sıvının alınması ya da tümörün temizlenmesi için cerrahi müdahale yöntemleri önerebilir. Her hastalıkta uygulanacak tedavi yöntemi hastalığın evresine ve hastanın fiziksel muayenesine göre değişir. 

Yukarıda adı geçen ve akciğerlerde buzlu cam görüntüsüne neden olan hastalıkların hepsi çok ciddi hasarlara yol açabileceğinden doktorunuzla işbirliği halinde olmanız ve ilaçlarınızı düzenli kullanmanız çok önemlidir. 

 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 4,50 puan
Loading...