Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Öksürünce Oluşan Baş Ağrısı Nedeni – Baş Ağrısına İyi Gelen Yöntemler

Öksürük vücutta bazı sistemlerde zorluklar yaratabilir. Bunlardan biri de baş ağrısı yapmasıdır. Hangi nedenle öksürük olursa olsun, öksürme esnasında vücuda gerekli oksijenin alınamamasından dolayı baş ağrısı gelişebilir.

Akciğerlerdeki havanın, beyinden gelen öksürme refleksi ile uyarılarak ani dışarı atılması öksürük olarak tanımlanır. Akciğer hastalıkları, akciğer solunum yolları tıkanmaları, üst solunum yolu enfeksiyonları öksürük yapabilir. Alt ve üst solunum enfeksiyon hastalıklarında öksürük belirtisine eşlik eden ateş ve/veya dönem dönem yüksek ateş baş ağrısı yapar. Kişiler, öksürük sonrasında baş zonklaması şeklinde ağrısı olduğunu ifade eder. 

Baş Ağrısı ve Öksürük İlişkilendirilmesi

Öksürük fizyolojisi incelendiğinde; kişinin solunum yollarındaki var olan yabancı maddeyi dışarı atmak için beyinden gelen refleks uyarıyla, akciğerlerdeki havayı yabancı maddeyle dışarıya atması olarak tanımlanabilir. Akciğerlerdeki havanın dışarıya çıkarken ses tellerine çarpması ile öksürük sesi ortaya çıkar ki bu da hastalığın ayrıcı tanısında kullanılabilir. 

Öksürük ile akciğerlerdeki havanın dışarı atılacağı için, öksürüğün şiddetli ve uzun sürmesi vücudun oksijensiz kalmasına neden olacaktır. Özellikle beyin için önemli olan oksijen, kan yoluyla organlara taşınamaz ve dokulardaki oksijen açlığı nedeniyle baş ağrısı görülür. 

Hücrelerin temel besin kaynaklarından biri oksijendir. Oksijen alamayan hücreler ölür. Beyin ve sinir hücrelerinin herhangi bir nedenle oksijensiz kalması ise sinir sistemi üzerinde hasarlara neden olur. Öksürdükten sonra kişiler bu nedenle kendilerinde tüm vücutta halsizlik ve yorgunluk hissederler. 

Öksürükte Baş Ağrısına İyi Gelen İlaç ve Alternatifler

Baş ağrıları incelendiğinde primer (birincil) ve sekonder (ikincil) baş ağrıları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Birincil baş ağrıları grubuna giren öksürüğe bağlı baş ağrılarında, kişilerin oksijen açlığına bağlı baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk gibi tüm belirtileri gösterdiği tespit edilmiştir. Bu hasta gruplarında temiz havaya çıkmak iyi gelecektir. Öksürük şiddetli ve krizler halinde geliyorsa hastaya ”Antitusif” yani öksürük baskılayıcı ilaçlar verilebilir. 

Antitusif ilaçlar geçici çözümdür. Alt ve üst solunum yollarındaki vücuda yabancı cismin atılamaması daha büyük sağlık sorunlarına sürükleyebilir. Bu nedenle hastanın öksürük altında yatan neden araştırılmalı ona göre yol izlenmelidir. 

Öksürük nedeni balgam ise, kişiye balgam söktürücüler verilerek balgamı daha kısa sürede atması sağlanabilir. Bunun yanı sıra, günlük en az 2-2,5 litre ılık su tüketilmelidir. Bitki çayları, ballı ılık süt, toz zencefil-bal karışımı, kara turp-bal kürü de öksürük için iyi gelen çareler arasındadır. Balgam atılması için beyin öksürük merkezini devreye sokacaktır. Bu nedenle balgam söktürücü tıbbi tedavi veya bitkisel tedavi kullanan kişilerin öksürüklerini baskılamaması gerekir.

Kuvvetli bir öksürük, öksürük krizinden koruyabilir. Kriz anında akciğerlere iki öksürük arasında fazla bir hava alınamadığı için aslında çok da etkili değildir. Bu nedenle solunum egzersizleri yapılarak, akciğerlerin gelişmesi için nefes egzersizleri uygulayarak, akciğer kapasitesi arttırılır ve kriz anında kuvvetli öksürüklerle yabancı maddenin daha kolay çıkması sağlanır. 

Öksürük ve Baş Ağrısı Hakkındaki Öneriler

Öksürüğün seslerine göre hastalığın hangi sisteme ait olduğu anlaşılabilir. Yani diğer bir tabirle ‘Ciğerden öksürüyor’ denilmesinin sebebi akciğer hava akımının ses tellerine çarpması ve çıkan sestir. Daha tok ve kalın çıkan seslerde akciğer kaynaklı olduğu söylenmektedir. 

Kriz halinde gelen öksürükte kişinin açık havaya çıkarılması, sıkan kıyafeti varsa rahatlatılması, herhangi bronş daralmasına bağlı solunum yolu hastalığı var ise bronş genişletici ilacının kullandırılması sağlanmalıdır. Kişide şiddetli ve aralıksız süren krizlerde, morarma, halsizlik, yorgunluk görülür ve bazen hasta baygınlık geçirebilir. Bu tamamen beynin oksijensiz kalmasına bağlıdır. 

Öksürük sonrası baş ağrısı için, şakak bölgesine masaj uygulaması, beyin kan damarlarındaki kan akımını hızlandıracağından daha hızlı oksijen taşır ve baş ağrısı rahatlamış olur. Bu masaj rahat bir ortamda gözler kapalı şekilde 3-4 dakika kadar uygulandığında daha etkili olacaktır. Saçlı deriye yapılan 5 dakikalık el parmakları ile masaj da yine kan akımını arttıracaktır. 

Bu dönemde alınan ağrı kesici ilaçlar, baş ağrısının hafiflemesini sağlayabilir. Ancak içerisinde Sodyum iyonu bulunduran analjezik grubu ilaçlar, vücutta su tutulumuna neden olabileceği için balgamın atılmasında içilen suyu tutabilir.   

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 oy, ortalama: 3,33 puan
Loading...