Gece Uykudan Uyandıran Öksürük Nedenleri ve Tedavi Kürleri
Hepimizi ara ara öksürük tuttuğu olmuştur. Akciğerleri açarak fazla mukusu dışarı atması nedeniyle bazen öksürmek sağlıklı bile sayılabilir. Fakat gece uykudan uyandıran bir öksürük sağlıklı olsa bile istenen bir durum değildir.
İçindekiler
Uykuda Öksürük Tutması Nedenleri
Gün boyunca vücudunuz birçok farklı mikroorganizma ile karşılaşır. Virüsler, bakteriler, kirli hava, kalabalık ortamlar tüm bir gün boyunca çevrenizi sarar. Sonunda akşam güzelce dinlenip, uyumak için yatağa girdiğinizde kötü bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. Uyutmayan öksürük..
Akciğerleriniz bütün gün çok çalıştı, kirli hava ve mikroorganizmalarla doldu ve şimdi kendini o da tazelemeye çalışıyor. Öksürmek böyle zamanlarda sağlıklıdır. Akciğerlerin temizlenmesine ve fazla mukusun vücuttan atılmasına yardım eder.
Akut atakların dışında uzun süreli sigara kullanımı, bazı anfeksiyonlar, akciğerlerde tümör oluşumu ve birçok farklı sebep kronik gece öksürüğüne neden olabilir.
KOAH gibi hastalıklarda gece atakları dışında uykudan kalkar kalmaz gelişen sabah atakları da vardır. Sabah atakları o kadar şiddetli olabilir ki kusmayı da tetikleyebilmektedir. Enfeksiyonlara bağlı durumlarda vücuttan atılan balgam koyu sarı ve yeşil renklerdedir. Bazen kanlı olabilir. Yine akciğer ve solunum yolu üzerinde oluşan tümörler, kanlı öksürük görülmesine neden olur.
Bazı durumlarda ise uykuda öksürük aslında anlık olarak gelişen ama alerjen ortadan uzaklaştırılmadığı için kronikleşen alerjiye bağlı olarak görülebilir. Alerjenlere bağlı öksürükte alerjenin tespit edilmesi ve ortamdan uzaklaştırılması önemlidir.
Uyutmayan Öksürüğe Ne İyi Gelir
- Alerji testi yaptırın. Yatak odası ve banyolarda yoğun olarak görülen akarlara alerjik olabilirsiniz.
- Uyumadan önce sıcak bir duş alarak mentol içerikli yağlarla göğsünüze masaj yapmak uyumanızı kolaylaştırabilir.
- Temiz çarşaf ve yastık kılıfları kullanmaya özen gösterin. Haftalık olarak değiştirdiğiniz çarşaf ve yastık kılıflarını 90 derecede kaynatın.
- Fazladan bir yastıkla başınızı daha yukarda tutmanız uyurken öksürmenizi engellemeye yardımcı olur.
- Tuzlu su ile yapılacak ağız gargarası enfeksiyondan kaynaklı gece öksürüklerinde enfeksiyonları temizleyerekdaha rahat uyumanızı sağlar. Gargaranızı adaçayı ya da elma sirkesi ile de hazırlayabilirsiniz.
- Uyuduğunuz odada fazladan toz tutabilecek nesneleri bulundurmayın. Kalabalık yatak odaları öksürüğün nedeni olabilir. Tozdan arınmış, nem dengesi düzenli sade odalar öksürüğe iyi gelir.
- Stres, duygu durum bozuklukları gece ayaklarını tetikleyebilir. Sakinleştirici olduğunu düşündüğünüz etkinlikler düzenleyin.
- 3 haftadan uzun süren durumlarda astım ve bronşit gibi hastalıkların varlığı düşünülebilir. Doktorunuzu ziyaret edin.
Uyumadan Önce Yapabileceğiniz Bitkisel Kür Tarifleri
- Ilık süt bal kürü; Ilık süt ve bal göğsünüzü yumuşatarak boğazdaki mukusu temizler. Öksürük dışında boğaz ağrısı ve göğüs ağrısına iyi gelir. Her akşam yatmadan önce 1 bardak süt içine bir kaşık bal ekleyerek düzenli olarak uygulayabilirsiniz.
- Ihlamur bal kürü; C vitamini yönünden zenginliği, yumuşak içimi ile antistres çaylardan biri olan ıhlamur, bal ile karıştırılarak içildiğinde gece öksürüğüne iyi gelir. Akciğerlerinizin temizlenmesine, solunum yolu üzerinde oluşan iltihap ve tahrişin iyileştirilmesinde önemli rol oynar. Gün içinde 3 ve ya 4 defa içibileceğiniz gibi düzenli olarak her akşam yatmadan önce de içebilirsiniz.
- Adaçayı, limon bal kürü; Antiseptik ve antiviral etkileri ile bilinen adaçayı özellikle enfeksiyonlardan kaynaklı gece öksürüğüne iyi gelir. Bal ve limonla birlikte grip gibi enfeksiyonlarda tedavi sürecini kısaltır. Gün içinde birkaç kez ılık olarak içibileceğiniz gibi uyumadan önce de düzenli olarak her gün bir bardak içebilirsiniz.
- Papatya bal kürü; Hem kokusu hem yumuşak içimiyle antistres çaylardan biri olan papatya bal ile tüketildiğinde boğaz tahrişini iyileştirir. Akciğerlerin temizlenmesine yardım eder. Ve uykuya dalmanızı kolaylaştırır. Enfeksiyondan kaynaklı durumlarda bir bardak ılık su ya da süte bir tatlı kaşığı kurutulmuş papatya, bir çay kaşığı karabiber, kaşığın ucuyla da biraz tarçın ve bal ilave ederek hem iyileşme sürecini kısaltabilir hem de daha rahar bir uyku çekebilirsiniz.
Uyarı: 1 yaşından küçük çocuklarda bal besin zehirlenmesine neden olabilir. Yukarda sayılan kürleri 1 yaşından küçük çocuklarda lütfen denemeyiniz. Sayılan kürler yardımcı terapi yöntemleridir. 3 haftadan uzun süren gece öksürüklerinde doktorunuzu ziyaret ediniz.