Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Gece Öksürüğü Nedenleri ve Yapılması Gerekenler

Öksürüğün birçok nedeni olabilir: Akciğer ve solunum yollarında iltihaplanmalar, soğuk algınlığı, grip ya da sigara kullanımı.. Hepsinin ortak özelliği ise dakikalarca geçmeyen öksürük yüzünden gece uykusunun bölünmesidir. Peki, hiç düşündünüz mü öksürük geceleri neden artar?

Gece Öksürüğü Neden Olur? 

Öksürük Gece Neden Artar

Akciğerler, dolaşım ve solunum sisteminin önemli bir parçasıdır. Nefes alış verişi sırasında depoladığı oksijeni, kirli kanı temizlemek için kullanır. Böylelikle temiz kan yeniden dolaşım sistemi içine girerek hücre yenilenmesinde kullanılır. Yeterli oksijenin sağlanamadığı durumlarda ise dolaşım sistemi etkilenerek tıkanıklıklar meydana gelir. Bu tıkanıklıklar dolaşım sistemi hastalıklarına neden olurken solunum sistemi alarm vermeye başlar. Öksürük, yeterli oksijen sağlanamadığı durumlarda ilk ortaya çıkan belirtilerden biridir. 1 yaşından küçük bebeklerde akciğer gelişimine bağlı olarak zaman zaman öksürük görülmesi normaldir. Yetişkinlerde ise akciğer gelişimini tamamlamıştır. Fakat uzun süre kirli hava solumak, sıcak havadan soğuk havaya çıkmak, alerjenlere maruz kalmak ya da tozlu ortamlarda bulunmak akciğerlerin daha fazla çalışmasına neden olur ve mukus üretimini arttırır.

Peki, öksürük neden gece artar? Bu sorunun cevabı yer çekimidir. Gece uyumak için yatağa girdiğinizde sırt üstü uzanırsınız. Böylelikle fazla salgılanmış olan mukus otomatik olarak solunum yollarını tıkar. Öksürmek, artmış mukus salgısını vücuttan atmanın doğal bir yoludur. Daha yüksek bir yastık kullanmak, uyuma şeklini değiştirmek ve odayı havalandırmak gece öksürüğünü azaltılabilir. İyi havalandırılmayan yatak odaları ihtiyacınız olan oksijeni almanızı engeller. Bunlar herhangi bir hastalığınız olmadan öksürmenize neden olan geçici rahatsızlıklardır. Uzun süreli değildir. Vücudunuz yeterli oksijeni aldığında akciğerleriniz yeniden normal çalışma sistemine döner. Bu durum 3 haftadan daha uzun sürmez ve başka bir semptom görülmez. Bu gibi durumlarda öksürmek faydalı bile sayılabilir. Fakat geceleri artan öksürük ile birlikte aşırı terleme, baş dönmesi, mide bulantısı, renkli balgam gibi sıkıntılarınız varsa gerekli tahlilleri yaptırarak altta yatan sebebi öğrenmeniz gerekir. 

Gece Öksürüğüne Neden Olan Hastalıklar

Gece Öksürüğü Nedenleri

Mevsim geçişlerinde görülen soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar gece öksürüğüne neden olan yaygın nedenlerdir. Öksürükle birlikte terleme, yüksek ateş, kas ağrıları ve genel halsizlik hali görülebilir. Zamanında müdahale edilmeyen bu enfeksiyonlar ilerlediği zaman akciğerleri tahrip ederek akciğer damarlarında tıkanmalara, iltihaba ve aşınmalara neden olurlar. Aşırı terleme ve yüksek ateş ile kendini gösteren zatürre gibi hastalıklar ilerlemiş soğuk algınlığına bağlı olarak ortaya çıkarlar. Bu yüzden soğuk algınlığı ve gribal hastalıklar basite alınmamalıdır. Kulak ve boğaz iltihabı; yutkunma güçlükleri, terleme ve gece öksürüğünün birlikte görüldüğü diğer bir hastalıktır. İlerlediği durumlarda sinüzit ve beyin iltihabına sebep olan menenjit gibi hastalıklar görülür. Gece öksürüklerinin kronik olarak görüldüğü hastalıklar; Astım, bronşit, sinüzit, pnömoni, reflü ve Koah’tır.

Ne yapmak gerekir?

İlaçlarınızı düzenli kullanmak, alerji ve enfeksiyona neden olan ortamlardan uzun durmak, Koah gibi hastalıklarda sigarayı bırakmak gece öksürüklerinin azaltılmasına yardımcı olur. Gece öksürüğü ile birlikte terleme ve baş ağrısı görülüyorsa sıcak bir duş almak vücudunuzun rahatlamasına yardım eder. Yatmadan önce bol sıvı aldığınızdan emin olun. Bol su içmek boğazınızın arınmasını sağlar. Bitki çayları ve çorbalar mukusun aşırı salgılandığı durumlarda mukusu incelterek vücuttan atılmasını kolaylaştırırlar. Terleme genelde enfeksiyona bağlı hastalıkların habercisi olduğundan bol C vitamini almak enfeksiyonun temizlenme sürecini kısaltır.

Doktora Ne Zaman Gitmeliyim? 

  • Öksürüğünüz 3 haftadan uzun süredir devam ediyorsa;
  • Balgam renkli ya da kanlıysa; 
  • İlk haftanın sonunda hafiflemek yerine sıklaştıysa;
  • Göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, ses kısıklığı mevcutsa;
  • Mide bulantısı, kusma, yüksek ateş, aşırı terleme eşlik ediyorsa; 
  • Baş ağrısı, baş dönmesi, denge kaybı, işitme kaybı, çift ya da bulanık görme gibi semptomlar mevcutsa;
  • Nabzınız normalden hızlı ya da yavaşsa;
  • Solunum hırıltılı ise; 

Sağlık kontrollerinizi yaptırarak, gerekli tahlilleri doktorunuzdan isteyiniz. 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...