Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Öksürük Çeşitlerinden Kurtulmak İçin Hangi Bitkiler Kullanılır?

Öksürük birçok nedenden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bu nedenleri ve öksürmeleri ortadan kaldırmak adına hastalar evde bitkiler ile kendilerine doğal ilaçlar hazırlayabilir.

Öksürük Çeşitlerine Göre Doğal Tedavi

Karakteristik özellikleri dâhilinde 6 farklı öksürük çeşidi bulunur. Bunlar;

  • Kuru öksürük
  • Balgamlı Öksürük
  • Kurup öksürüğü
  • Boğmaca öksürüğü
  • Hırıltılı öksürük
  • Psikojenik Öksürük

Öksürüklerin meydana gelmesi ile birçok insan evde doğal olarak hazırlanan otlar ile çare bulmaya çalışır. Yukarıda bulunan öksürük çeşitlerine en faydalı ve en etkili çözümleri sunan karışımlar içinde;

Kuru veya Taze Ayva Yaprağı

Ayva meyvesinin yaprak kısımları uzun yıllardır öksürüklerin tedavi edilmesi konusunda faydalı çözümler sunar. İçeriğinde bulunan bileşenler boğaz yolunda bulunan enfeksiyonları ortadan kaldırılması konusunda iyi gelir. Meyvenin yapraklarının çay şeklinde demlenmesi gerekmektedir. Tedavi amaçlı hazırlanan bu karışıma kesinlikle şeker ilavesi yapılmaz. Uygulamanın gün içinde 2 ya da 3 kez tüketilmesi faydalıdır.

Soğuk Algınlığı Çayı

Öksürük nasıl geçer kapsamında kullanılacak olan bu çay hem yetişkinlerde hem de bebeklerde etkili şekilde çalışır. Soğuk algınlığı, üst solunum yolları enfeksiyonları ve karın ağrısı sorunlarını ortadan kaldıracaktır.

  • 1 çay kaşığı papatya
  • 1 tatlı kaşığı rezene tohumu
  • 300 ml kaynar su

Tüm malzemeler ocak üzerinde bulunan tencere içinde kaynatılır. Ardından demlenmesi için kenarda 10 dakika bekletildikten sonra süzülerek içilir. Yetişkin kişilerin gün içinde 2 su bardağı, bebeklerinde gün içinde 2 çay bardağı tüketmesi gerekmektedir. Hastalık ve öksürük esnasında vücudu desteklemek ve enfeksiyonlar savaşmak için güçlü kılmak için en faydalı yoldur.

Ekinazya

Ekinazya bitkisi grip, nezle ve soğuk algınlığı sorunlarından korunmak amaçlı kış aylarında düzenli şekilde tüketilmelidir. Ekinazya konusunda araştırmacıların yaptığı çalışmalar boğazda bulunan iltihabı azalttığını ortaya çıkartmıştır. Özellikle balgamlı ve ıslak öksürükler konusunda etkilidir. Ekinezya çayı demlendikten sonra içine 1 tatlı kaşığı bal eklenir. Gün içinde 2 fincan içilmesi gerekir.

Meyan Kökü Çayı

Meyan kökü öksürmeyi kolaylaştırmak için sıklıkla kullanılır. Bitki bileşenleri hücrelerin hassas zarlarını koruyacak özel incecik bir film oluşturur.  Kuru meyan kökü ocak üzerinde su ile çay demlenmelidir. Günde 2 kez tüketilir.  Meyankökün şekerden 50 kat daha tatlı olduğundan dolayı şeker ve diğer tatlandırıcılar ile birlikte kullanılmamalıdır. Özellikle tansiyon hastası olan kişilerin bu çayı tüketmemesi gerekir. Çünkü kan basıncında yükselmelere neden olur.

Hatmi Çayı

Öksürük nasıl geçer kapsamında kullanılacak olan hatmi çayı kökleri, üst solunum yollarının tedavisinde, krup, boğmaca, hırıltılı ve psikojenik öksürükler konusunda kullanılır. 2 tatlı kaşığı hatmi çiçeği 1 su bardağı süt ile kaynatılır. Ardından süzülür ve ılık şekilde hemen tüketilir. Günde 1 kez içilmesi ağrılarında azalmasına yardımcı olur.

Nane

Nane mentol içerir, balgam söktürücü ve dekonjestan olarak insan vücudunda işlev görür. Nane çayı, boğaz ağrısını hafifletir ve bronşit ile sorunu düzeltir. 1 su bardağı içme suyunun içine 1 tatlı kaşığı nane yaprakları taze ya da kuru olarak eklenir. 5 dakika kaynatıldıktan sonra süzülerek içilir. Yetişkin kişilerin bu çayı günde 5 defa tüketmesi gerekmektedir. Nane aromasından dolayı hılı şekilde solunum yollarında rahatlama sağlayacak etkilere de sahiptir.

Diğer Doğal Yöntemler

Kimyon Karışım

Kimyon özellikle annelerin mutfaklarda kullandığı bir baharattır. Kimyon içeriğinde proteinler, taninler, yağ, uçucu yağlar, reçineli maddeler, mineral tuzları, flavonoidler bulunur. Öksürüğün tüm çeşitlerinin tedavi edilmesi konusunda çözüm olanağı sunar. Öksürüğün tedavisinde kullanmak için;

1 yemek kaşığı kimyon tohumu bir su bardağı bardak kaynar suyun içine aktarılır. Ardından su bardağının ağız kısmı kapatılır ve bu şekilde soğuyuncaya kadar kenarda bekletilir. Bu içeceğin gün içinde altı kez içilmesi gerekmektedir. Bebeklerde ve çocuklarda kullanımı dozu daha farklıdır. Çocukların ve bebeklerin günde 4 çay kaşığı içmesi faydalıdır. Bebekler için bu çayın içine şeker ya da bal eklemesi yapılabilir. Bal büyük çocuklarda tercih edilmelidir. Kimyonlu çay kullanımı bronş spazmını azaltır, balgam ve mukusun dışarıya daha hızlı çıkmasına yardımcı olur. Çay antiseptik ve analjeziktir.

Çilek

Kurutulmuş çile meyvesi ve yaprakları öksürüklerden kurtulmak adına kullanılabilir. 1 yemek kaşığı kuru malzeme 1 su bardağı sıcak suyun içine eklenir. Ardından su bardağının ağız kısmı kapatılır ve bu şekilde soğuyuncaya kadar kenarda bekletilir. Ardından süzülerek içilir. Çilek çayı alerjik sorunu olan kişiler tarafından içilmemelidir. Bu konuda hasta uzman hekimden tavsiye alabilir.

Zencefil

Zencefil, soğuk algınlığı esnasında ve üst solunum yolları sorunların sık şekilde insanlar tarafından kullanılır. Bu bitkinin kökünde yararlı maddeler, faydalı elementler ve vitaminler bulunur. Bağışıklığı artırmaya, öksürükten kurtarmaya yardımcı olur. Zencefil bileşenleri sayesinde kişide bulunan balgam kısa süre içinde boğazdan atılır. Yetişkinlerde, bebeklerde ve çocuklara rahatlıkla kullanılabilir. Zencefil ile hazırlanacak çayın düzenli şekilde tüketilmesi solunumu kolaylaştırır, mukustan bronşları temizler. Çay dışında buhar solunumunda da kullanılabilir. Faydalı çayı hazırlamak için;

1 su bardağı sıcak subaşına 20 gram zencefil hazırlanır. Yani 2 su bardağı hazırlanacaksa 40 gram zencefil sıcak suyun içine ilave edilerek ocak üzerinde 20 dakika boyunca kaynatılır. Ardından ocaktan alınır ve hemen süzülür. Tadını düzenlemek ve faydasını arttırmak için yarım limon suyu ile 1 tatlı kaşığı bal eklenir. Yetişkinlerin çayı sabah ve akşam 1 su bardağı içmesi gerekir. Büyük çocuklar da 1/4 h. zencefil, 1 tatlı kaşığı kakule ve tatlı kaşığı tarçın ile hazırlanır. Çocuklara bu karışımın tadı kötü gelirse içine 1 tatlı kaşığı da bal eklemesi yapılabilir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...