Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Kuru Öksürük Sorunu Neden Olur ve Tedavisi Neye Göre Planlanır?

Kuru şekilde meydana gelen öksürüklerin birçok nedeni bulunur. Bu sorunun tedavi edilmesi içinde altında yatan neden detaylı şekilde belirlenmelidir.

Kuru Öksürük Nedenleri

Kuru öksürük neden olur, bu sorun bir insana acı veren durumlar ortaya çıkartan sağlık problemidir. Boğazda kopma hissi yaratır, normal nefes alma konusunda ve konuşma konusunda zorluklar ortaya çıkartır. Kuru öksürük sorunun kurtulmak ilerlemişse ve altında yatan neden bir hastalıksa çok zor olabilir. Boğazda gıcık ve kuru öksürük nedenleri zararlı bir soğuktan hem de çok daha ciddi hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir.

Kuru öksürüklerin birçok nedeni bulunur. En sık karşılaşılan ve en olası nedenleri arasında;

  • Soğuk algınlığı durumu, soğuk algınlığının ilk zamanlarında öksürük genelde kuru, tahriş edici şekilde ortaya çıkar.
  • Larenjit, boğazdaki mukoza zarının iltihaplanması, balgam deşarjı olmaksızın kuru ve havasız öksürüğe sebep olur.
  • Tracheitis, trakeada bulunan mukoza zarının iltihaplanması sonucunda bronşta tahriş ve göğüs kafesinin arka kısmında ağrı  ve bunun eşliğinde kuru öksürük olur.
  • Pleuri, plevra iltihabı balgam oluşmasında nadiren sebep olur ama bronşların tahrişine ötürü yüksek düzeyde öksürükler gözlemlenir.
  •  Pnömoni, bu hastalık nadir şekilde balgam oluşumu ve tükürmesi ile birlikte üretken ıslak öksürüğün ortaya çıkmasına neden olacaktır ama hastalığın gelişimiyle az düzeye ve kuru öksürüklerde ortaya çıkabilir.
  •  Bronşit, öksürüklerde kuruluk erken dönemlerde gözlemlenir ama büyük miktarda balgamın ortaya çıkmasına neden olur.
  • Boğmaca, çocuklarda daha sık görülen bir rahatsızlıktır. Hastalarda genelde zayıflayan bir bağışıklık sistemi, yorgunluk gibi sorunlar ortaya çıkartır. Boğmaca atağı geçiren kişilerde öksürükler kuru ortaya çıkar ve kusmaya sebep olur.
  • Kızamık, cildin yüzey kısmında kızarıklıkları neden olan bu hastalık öksürüklerin meydana çıkmasına sebep olabilmektedir.
  • Tüberküloz, öksürüğün zor şekilde ortaya çıktığı bir hastalıktır. Hasta kişiler tüberkülozdan kaynaklı olarak öksürüklerin çeşitlerinin yakalanabilir. Bu hastalıktan 1 aydan fazla süren Ateş gözlemlenebilir.
  • KBB hastalıkları, rinit, sinüzit tarzında organlarda oluşan iltihaplı hastalıklar  mukus oluşumuna yol açabilir. Ayrıca bu tarz hastalıklar  öksürük merkezlerini de tahriş eder. Bu durumda bronşlarda iltihaplanma ile  mukus oluşumu ortaya çıkar. Bu sebeplerden kaynaklı olarak da öksürükler oluşabilir.
  • Tümörler, bronşiyal bölgelerde kanser de dâhil olmak üzere bazı tümörlerin meydana gelmesi öksürük merkezlerinin tahriş olmasına neden olacaktır. Bu tarz sorunlarda balgam ve mukus oluşumları mevcut olmayabilir. Öksürükler ise gün boyunca veya gece boyunca çok güçlü, sık ve şiddetli şekilde uzayarak devam edebilir.
  • Alerjiler, alerjik olarak meydana gelen reaksiyonların bazı türleri ( kimyasal maddeler, tüy, hayvan kılı, toz, bitki poleni ) ağrılı ve kuru bir şekilde öksürük sorununa neden olabilmektedir.
  • Bronşiyal astım, kompleksi şekilde ortaya çıkan hastalık alerjenlere karşı tepki yaratmak adına öksürüğe neden olabilmektedir.
  • Parazit enfestasyonlar, nadir şekilde vakalarda ascarids enfeksiyonu, larvalarının küçük bir kan dolaşımı çemberinde bronş içine nüfuz etmesine sebep olur. Bunun sonucunda da tahriş ve öksürme meydana gelir.
  • Reflü, bu hastalık meydana geldiğinde safra,  gastrik sıvı özofagustan solunum yollarına atılarak tahriş edici sorunlar ortaya çıkar.
  • Meslekler, bazı iş yerlerinde tozların ve tehlikeli maddelerin teneffüs edilmesi sonucunda rahatsız edici öksürmeler meydana gelir.
  • İlaçlar, bazı ilaçlar öksürme merkezini tetikleyebilir. Bunun nedeni bölgenin tahriş olmasıdır. Kan basıncını normalleştirme adına kullanılan ACE inhibitörleri bu tarz etkiye sahiptir.
  •  
  • Kardiyovasküler hastalıklar, bazı kalp hastalıkları öksürmeye hem de kuru şekilde meydana gelmesine sebep olabilir.
  • Solunum sistemine yabancı cisimlerin girmesi, küçük çocuklarda oluşan durumdan kaynaklı olarak öksürük ortaya çıkar.
  • Sigara kullanmak, sigara kullanımı zaman kısa süre içinde öksürük çeşitlerinin hepsini meydana getirir ve tetikler. Sigara ve alkol insanların genel sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Sigara kullanımı tamamen bırakılmalıdır. Alkol ise hafta en fazla 2 bardak ile sınırlanmalıdır.

Tedavisi

Yukarıda bulunan hastalıkların her biri kuru şekilde öksürüğe neden olabilir. Bundan dolayı hastalığın sonucundan çok uzman hekimler sorunun temelini tamamen yok etmeye yönelik tedaviyi hedeflerler. Örneğin; bakteriyel şekilde meydana gelen enfeksiyonlar geniş spektrumlu antibiyotikler ya da belirli türde ilaçlar ile ortadan kaldırılır. Alerjik reaksiyonların provakasyon faktörünü ortadan kaldırmak önemlidir ve aynı zamanda bu süreçte antihistaminikler reçete edilerek tedavi edilir.

Özellikle öksürükler ile mücadele etmeye yönelik ilaçlar da vardır. Bu ilaçlar beyin bölgesinde bu reaksiyona sebep olan merkezleri ya da yerel reseptörleri engelleyebilir. Bundan dolayı hastaların kendi bildiklerine ilaç kullanımı yapmaması gerekir. Uzman tarafından yapılacak olan detaylı muayenelerden sonra ilaç reçete edilir. İlaçların yanı sıra öksürüklerin tedavi edilmesi için halk yöntemleri yani bitki destekleri kullanmak da mümkündür. Öksürmeler konusunda evde kullanılacak olan sıcak bitki çayları oldukça faydalıdır. Bu çayların ve diğer bitkisel desteklerin önerilen dozda ve düzenli kullanımı hastalığın seyri açısından önemlidir. Aksi takdirde hastalığa kesinlikle fayda sağlamaz.

 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...