Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Psikolojik Öksürük Nedir, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda 4, yetişkinlerde ise 8 haftadan uzun süren öksürükler kronik olarak tanımlanmıştır. Kronik öksürüğün nedenleri sıklıkla akciğer fonksiyon testleri ile teşhis edilir. Yapılan testlere rağmen herhangi bir hastalığın varlığı tespit edilemediğinde bu durum psikojenik olarak tanımlanır.

Psikolojik Öksürük

Öksürük Psikolojik Olabilir Mi?

Psikolojik ya da psikojenik öksürük, yapılan testlere rağmen hiçbir hastalıkla ilişkilendirilemeyen ve yetişkinlerde 8 haftadan uzun süren öksürük durumudur. Kişi, bilinçli olarak ya da kimseyi kandırmak için bu durumu yaratmaz. Temelde yatan psikolojik sorunlardan habersizdir ve gerçekten fiziksel rahatsızlıkları olduğuna inanmaktadır. Yapılan tüm detaylı testlere rağmen fiziksel bir hastalığın bulunması için yeni testler istemeye ve doktor doktor gezmeye devam ederler. Stres, öksürüğü tetikleyen en temel unsurdur. 

Amerikan Psikiyatri Koleji 2006 yılında nedeni belirlenemeyen ve stresle tetiklenen öksürükleri psikojenik öksürük olarak tanımlamıştır. 

Bu tanım 2017 yılı içinde yeniden tartışma konusu olmuş ve somatik olarak güncellenmesi önerilmiştir. Somatizasyon, psikolojik bir sıkıntının gerçek fiziksel bir semptom olarak yansıdığı durumların genel adıdır. Çocuklar, gençler ya da yetişkinlerde görülebilir. Bebeklik döneminde gerçekten hasta olan ve hastalık döneminde ilgilerin üzerine toplandığını fark eden bebekler iyileştikten sonra ilgiyi üzerine çekmek için öksürmeye devam edebilirler. Bu durum zaman içinde sönümlenir. Bebeklerde görülen bu durum psikojenik olarak adlandırılmaz.

Psikolojik ya da psikojenik öksürüğün tanı kriterleri şöyle sıralanmıştır:

  • Belirtiler kişinin yaşam kalitesini düşürecek kadar şiddetli olmalıdır. 
  • Kişinin sağlık sorunlarının ciddiyeti ile ilgili endişeleri bulunmaktadır. 
  • Kişi, uygulanan tedaviye direnç gösterir. 

Psikolojik Öksürük Belirtileri

Ayırıcı tanıda kullanılan kriterler aynı zamanda hastalığın belirtileri arasında yer alır. Öksürük dışında boğazda gıcık hissi ve boğaz ağrısı şikayetleri de görülebilir. Bu belirtiler sıklıkla 30 yaşından önce başlar. Dönem dönem daha şiddetli ataklar halinde görülür. Belirtiler hasta için endişe vericidir ve günlük yaşamını etkiler. Bazı hastalar açıkça depresyona girerler. Hastalığın en temel belirtisi yapılan tüm testlere rağmen herhangi bir hastalık ilişkisi bulunamamasıdır. Bu yüzden hastalar doktorların kendileri ile ilgilenmediklerini düşünür ve sürekli doktor değiştirirler. 

Psikolojik Öksürük Tedavisi

Öksürüğün psikojenik nedenlerden kaynaklandığını kabul aşamasına gelmiş hastalar psikolojik yardım alabilirler. Öksürüğe neden olan bilinçaltındaki sebepler ortadan kalktığında öksürük kendiliğinden kaybolacaktır. Yine bilişsel ve davranışsal terapiler ile öksürük kontrol altına alınabilir. 

Bunlar dışında normal bir öksürüğe iyi gelen bazı bitkiler psikojenik öksürük durumunda da rahatlama sağlarlar. 

Bilişsel davranışçı terapi tedavi sürecinde uygulanan temel yöntemdir. Terapi ile direncin aşılması ve hastalığın altında yer alan olumsuz duygu durumlarının anlaşılması hedeflenir. Duruma göre akılcı duygusal davranış terapisi, diyalektik davranış terapisi, kabul ve kararlılık terapisi gibi terapiler basamak yöntemi ile uygulanır. Dikkat eksikliği, obsesif kompulsif davranış bozukluğu ve depresyon gibi başka rahatsızlıkların varlığı sorgulanır. Hastaya müzik terapisi uygulanabilir. 

Psikolojik Öksürük Tedavisine Doğal Yaklaşımlar

Psikojenik Öksürük Tedavisi

Öksürük, vücudun yabancı olarak gördüğü mikroorganizmaları vücuttan atmak için geliştirdiği bir reflekstir. Psikolojik olarak ortaya çıkması beynin istemediği bir düşünceyi, olayı, gerçekleştirilmemiş bir eylemi dışarı atma çabası olarak da tanımlanabilir. Bu açıdan hem bedensel hem zihinsel arınma kürleri öksürüklerin azaltılmasına yardım edebilir. Stresi azaltan, mutluluk verici hobiler edinmek, rahatlatıcı müzikler dinlemek, uyumadan önce güzel bir duş almak, rahatlatıcı yağlar içeren buhar banyoları yapmak durumu aşmanıza yardım eder. 

Arınma kürleri için papatya, lavanta, ekinezya, melisa gibi rahatlatıcı ve bronşları açıcı çaylar kullanılabilir. Bal, boğazı rahatlatırken toksinlerin vücuttan atılmasına yardım eder. Yoga gibi aktiviteler hem fiziksel olarak dinçlik kazanmanızı hem zihinsel olarak rahatlamanızı sağlar. Stresli ortamlardan uzak durmak, sizi üzen durumlardan kaçınmak, temiz havada yürüyüşler ve nefes egzersizleri sağlığınıza katkı sağlar. 

Arınma kürü için; Öncelikle öksürüğün sizi rahatsız eden bir durumdan kaynaklandığını kabul edin ve ”beni rahatsız eden şeyleri hayatımdan çıkarıyorum” diyin. Bunu yüksek sesle tekrar edin. Sonra sizi rahatsız eden şeylerin bir listesini yaparak bunları hayatınızdan çıkarın. Sonra sevdiğiniz şeylerin bir listesini yapın. Kendinize hediye olarak bir bitki alın. Aşk merdiveni gibi çiçekler odanın havasını temizlerken nem dengesini de sağlar. Ayrıca günlük olarak bir bitki ile uğraşmak onun büyüdüğünü izlemek sizi mutlu eder ve günlük sorunlarınızdan uzaklaştırır.  

Kendinize değer atfedin. Uyandığınız zaman kişisel temizliğinizi ılık su ile yapın. Ağzınızı bol su ile çalkalayın. Ve aynanın karşısına geçerek kendinizde sevdiğiniz şeyleri yüksek sesle tekrar edin. Güzel bir gülüşüm var. Gülünce gözlerim aydınlanıyor gibi. Sabah kahvaltısından önce bir bardak elma suyu için. Elma suyu toksinleri atar, boğazınızı rahatlatır. Kendinizi dinç ve mutlu hissetmenizi sağlar. Gün içinde en az 2 litre su tüketin. Su vücudunuzu temizler, akciğerlerin aşırı mukus üretmesini engeller. Gün içinde hafif gıdalar tüketmeye çalışın. Uyurken temiz bir odada uyuyun. Bunlar kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...