Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Öksürük Sorununa Fayda Sağlayan Bitki Çayları Nasıl Hazırlanır?

Öksürük çeşitlerini ortadan kaldırmak adına bitkilerden hazırlanacak olan çaylar oldukça faydalı ve etkili çözümler sunar. Bu çözümlerin uygulanması kapsamında düzenli şekilde kullanılması çok önemlidir.

Öksürüğe İyi Gelen Çaylar

Zencefil Çayı

Öksürük çayı çeşitleri içinde bulunan zencefil bitkisi mineraller ve vitaminler açısından oldukça faydalıdır. Sağlık deposu olan bu çay vücudun güçlenmesine olanak sağlarken bağışıklık sisteminin uyarılmasını sağlayacaktır. Zencefilden yapılacak çayın düzenli tüketilmesi ile elde edilen öksürük için çay balgamın sökülmesini kolaylaştırır ve inhalasyonların ortadan kalkmasını sağlar. Özellikle yeşil balgam konusunda etkilidir. zencefil çayını hazırlamak için;

  • 20 gram taze zencefil kökü ya da kuru toz bir çay kaşığı zencefil bitkisi
  • Bir tatlı kaşığı doğal bal
  • Bir dilim limon

Zencefil kaynar suyun içine aktarılır ve 10 dakika boyunca kaynatılır. Sonra bal ve limon eklenerek karıştırılır. Hazırlanan çay yavaş yavaş içilmelidir.  Çocuklarda bu çay tüketimi yapılacak ve çocuğun bala alerjisi bulunmuyorsa bal 1 yemek kaşığı atılmalıdır. Kullanım için bebeklerde ve çocuklarda uzman hekim görüşü alınabilir.

Meyan Kökü Çayı

Meyan kökü oldukça popüler, mucizevî ve etkili öksürük ilaçlarından bir tanesidir. Meyan kökü çayı balgamını iyileştirmekle kalmayacak, solunum yollarını koruyarak mukus üretimini de uyarır. Kurutulmuş meyan kökü parçalarından kaynatarak çay hazırlanması gerekir. Kök bulamayan kişiler hazır meyan kökü poşet çaylarını da tercih edebilir. Gün içinde 2 kez tüketilmesi faydalıdır. Bu çay öksürükleri ortadan kaldırır, mideyi korur, hazımsızlık semptomlarını hafifletir. Kök içerik bakımından oldukça şekerlidir. Bundan dolayı içine şeker ilavesi yapılmamalıdır. Ayriyeten şeker hastası olan kişiler tarafından uzman hekime sorulmadan kullanılmaması gerekir. Çayın tüketilmesi kan basıncını önemli düzeyde artırabilir. Kan içindeki hormonların dengesini bozabilir. Kan basıncı ve tansiyon sıkıntısı olan kişilerinde mutlaka uzman hekime danışarak tüketim yapması gerekmektedir. Kan basıncı yükselmelerinde kullanım yapılmaya devam edilirse daha büyük sağlık sorunları meydana gelebilir.

Etkili Farklı Çaylar

Nane Çayı

Nane mentol içeriği ve hoş kokusu ile ferahlık sağlar. Nane bitkisi bileşenleri açısından uçucu yağlar, vitaminler, sayısız fitonid, şekerler ve tuz içermektedir. Ayriyeten nane antimikrobiyal ve anti-inflamatuar özellikleri dikkat çeker. Bu sayede solunumu kolaylık sağlar ve yeşil balgam söktürmeyi uyarır. Nane çayını hazırlamak için taze ya da kuru yapraklar kullanılabilir. Sıcak suyun içinde 1 çay kaşığı nane yaprakları kaynatılır ve 10 dakika demlendikten sonra süzülerek içilir. Nane çayının içine isteğe bağlı olarak limon, bal ya da zencefil eklemesi yapılabilir. Nane çayı gebelik durumlarında aşırı düzeyde duyarlılık yaratabilir. Yetişkinler önerilen dozun üzerine kesinlikle çıkılmamalıdır. Düzenli ve önerilen dozda kullanıldığı zaman uyku kalitesini de arttıracaktır. Öksürme sorunları olmasa bile düzenli, rahat ve huzurlu bir uyku için yatmadan yarım saat önce tüketilmesi gerekir.

Çilek Çayı

Çayı hazırlamak için aktardan alınacak olan kurutulmuş çilek taneleri meyveleri kullanılır. Bir litre suyun içine 2 yemek kaşığı çilek meyvesi atılır ve 10 dakika boyunca kaynatılır. Çilek meyvesinden kaynaklı olarak bu çayın tadı oldukça lezzetli olacaktır. Çilek bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu durumda çay içimi derhal kesilmelidir. Günde 2 su bardağı tüketilmesi uygundur. Küçük bebeklerde tüketimi önerilmez. Çocuklarda ise alerjik reaksiyon göstermiyorsa kullanımına devam edilmelidir. Bebeklerde ve çocuklarda kullanım dozu gün içinde 1 çay bardağı olmalıdır. 1 çay bardağı içirildikten sonra alerji açısından gözlem yapılması gerekir.

Papatya Çayı

Mikroplar, virüsler ve bakterilerin solunum yollarından temizlenmesi konusunda yardımcı olacaktır. Antiseptik ve anti mikrobiyal özellikleri bulunur. Papatya çayı aktarlardan poşet olarak ya da ot olarak satın alınabilir. 1 su bardağı kaynayan suyun içine 1 tatlı kaşığı papatya atılır ve 10 dakika boyunca kaynatıldıktan içilir. Günde 2 su bardağı tüketilmesi uygundur.

Rezene Çayı

Her türlü öksürük çeşidinin ortadan kaldırılması adına destek sağlayan rezene vücut ağrıları konusunda da oldukça etkilidir. Rezene tohumlarının sıcak suda demlenmesi ile çay hazırlanır.  Sabah ve akşam 1 su bardağı içilmelidir. Ayrıca hazırlanan çay boğaz gargarası olarak kullanıldığında boğaz tahrişi ve ağrılarını da azaltacaktır. Gargara gün içinde 4 ya da 5 kez uygulanır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...