Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına Neden Olan Faktörler ve Tedavi Yöntemleri

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı veya bir diğer adıyla KOAH akciğerleri etkileyen ve hastaların yaşam kalitesini oldukça düşüren bir hastalıktır. Özellikle uzun süreli veya pasif içici şeklinde sigara kullanımıyla ortaya çıkar.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı yani bir diğer adıyla KOAH özellikle 40 yaş üzeri bireylerde ortaya çıkan bir nefes yolu hastalığıdır. Genellikle kötü hava koşullarına veya zehirli gazlara uzun süreli maruz kalma sonucunda kronik bir hal alarak ileri yaşlarda kendini göstermeye başlar. Koah tedavisi olan bir hastalıktır ancak tedavi olanaklarının uygulanabilmesi için hastalığı erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir. 

koah

Koah başlangıç seviyesinde kendini çok belli etmemekle birlikte alerjik astım gibi hastalıklar ile belirtiler bakımından benzerlik gösterebilir. Bu nedenle hastalar çoğu zaman şikayetlerinin sebebinin KOAH olduğunu anlayamıyor ve bu durumda tedavi için çok geç kalınabiliyor. 

Koah aslında amfizem ve kronik bronşitin bir arada görüldüğü durumlara verilen isimdir. Amfizem akciğerlerdeki hava odacıklarının tahribatı olarak ifade edilir. Bu tahribat sonucunda esnek yapıdaki odacıklar nefes esneklik özelliğini yitirdiği için alıp verirken güçlük çekilmesine yol açar. Bu zorluk kronik bronşit ile birlikte seyrettiğinde ölümcül boyutlarda nefes darlığına yol açmaktadır. Zamanında teşhis ile birlikte tedavisi mümkün olan bu hastalık sinsice ilerlediği için başlangıç seviyesinde fark edilmesi oldukça zordur. 

Sebep Olan Faktörler ve Belirtileri 

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı nedenleri arasında en bilindik olanı uzun süreli sigara kullanımı veya sigara dumanına pasif olarak maruz kalma olarak bilinmektedir. Bu tabir doğru olmakla birlikte buna ek olarak özellikle sanayi bölgelerindeki hava kirliliği ve karbonmonoksit gibi sağlığa zararlı gazlara uzun vadede maruz kalınması da sebepleri arasındadır. 

akciğer

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde sigara kullanımının yaş ortalamasının gittikçe düşmesiyle birlikte yaklaşık üç milyon kişinin kronik obstrüktif akciğer hastalığına yakalandığı bilinmektedir. 

 En önemli sebeplerinden biri de iş yeri ortamındaki kimyasal gazların kişisel koruyucu donanım malzemeleri olmadan solunmasıdır. Ayrıca ısınmada kullanılan odun veya kömür gibi doğal yakıtların havaya bıraktığı dumanın solunması da bu hastalığa etken olarak tespit edilmiştir. Bu hastalık üç aşamaya sahiptir. Bunlardan başlangıç seviyesi olan hafif KOAH olarak adlandırılır. Hızlı yürüme gibi efor harcanan işlerde gecici nefes darlığıyla birlikte öksürük ve balgam da görülebilir. Orta şiddetli KOAH da ise öksürük ve balgam şikayetlerinde artış gözlenirken hasta günlük işlerini yapmakta da zorlanmaya başlayacaktır. Yüksek şiddetli KOAH da ise hasta günlük işlerini yapamaz hale gelirken özellikle akciğer enfeksiyonlarında artış ve iyileşme sürecinde anormal artışlar görülür. Bu aşamada tedavi olanakları da oldukça kısıtlıdır. 

Tedavi Yöntemleri

Hastalığın tedavi edilebilmesi için erken tanı şarttır. Bu hastalık başlangıç aşamasında gerekli testler yapılmazsa veya doktora başvurmakta geç kalınırsa sinsice ilerleyen bir hastalık olma eğilimindedir. Bu durum da hastaların belirtileri dikkate almamalarına ve sebep olan faktörleri hayatlarından çıkarmayarak hastalığın ilerlemesine davetiye çıkarmalarına sebep olmaktadır. Hastalığın tedavisinde doğru yol izlenebilmesi için öncelikle bulguların takibi yapılarak hastalığın hangi aşamada olduğu doğru tespit edilmelidir. 

J44 kronik obstrüktif akciğer hastalığının tedavisinde öncelikle sebep olan faktörler belirlenir. Bu belirlemenin ardından hastanın bu faktörleri hayatından tamamen çıkarması gerekmektedir. Hastalık tedavi edilirken alevlenmelerle birlikte etkiler tekrar ortaya çıkabilir. Bu durumda hastaların vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekmektedir. 

Hastalığın seyrini etkileyen en önemli faktörlerden biri de kilodur. Hastalığın ilerleyişini durdurabilmek ve hastanın nefes alabilmesini kolaylaştırmak adına hastaya özel diyet programı uygulanarak ideal kilosuna düşmesi hedeflenir. İlaç takviyeleriyle birlikte ileri seviyedeki hastalarda bronkodilatatör de akciğerdeki hava miktarını attırmak adına uygulanabilecek tedaviler arasındadır. Hastalığın tedavisinde öncelikle hastanın yaşam tarzında değişiklikler yapılarak başlanır. Ardından hastalığın ilerleme hızına ve hangi seviyede olduğuna bakılarak gerekli dozlarda nefes yollarındaki tahribatı azaltıcı ilaçlar ile tedaviye devam edilir. Tedavinin başarılı olabilmesinde en önemli etken hastanın hastalığa sebep olan etkenleri hayatından uzaklaştırmada göstereceği kararlılıktır. Aksi takdirde tedaviden olumlu bir yanıt alınması mümkün değildir. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...