Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Balgamlı Öksürük Tedavisinde Kullanılan İlaçlar ve Bitkisel Kürler

Akut ya da kronik olarak balgamlı öksürük yaşamakta olan bir kişinin bunun tedavisi için kullanacak olduğu kimyasal ilaçlar ve bitkisel doğal ilaçlar sonucunda balgamlı öksürükten kurtulacaklardır.

Balgamlı Öksürük 

Nefes yollarında oluşan ya da solunum rahatsızlıklar nedeniyle boğazın ve solunum yollarının temizlenmesi amacıyla öksürük bir refleks olarak gelişmektedir. Kişilerde kuru öksürük olacağı gibi zaman zaman öksürürken balgamlı öksürük karşılaşacak olduğu sorunlardandır. Yaşanmakta olan viral enfeksiyonlar, akut bronşit, sigara kullanımı, sinüzit, kişinin alerjisi olması, grip, akciğer hastalıkları gibi durumlardan kaynaklanmaktadır.

Balgamlı öksürük için sizlerde Dahiliye bölümüne ya da Kulak Burun Boğaz doktoru tarafından muayene edilerek, öksürük balgam gelmesine neden olan hastalığın bulunması ve reçete edilen ilaçları kullanmanız gerekmektedir. Kişilerde sinüzit bağlı olarak geniz akıntısı da öksürüğün oluşmasına neden olacak bir durumdur. Çoğu durumlarda kişilerin öksürmesine neden olan boğaz gıcıklığı ve kaşıntısı da meydana gelir.

Koyu renkli balgam genellikle solunum sistemi rahatsızlıkları sonucunda kişilerin enfeksiyon kapması neticesinde meydana gelecektir. Boğazda yanma hissi, yüksek ateş, halsizlik, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı, gıcık oluşması görülebilir.

İlaçlar

ASİST 200 mg KAPSÜL: Etkin maddesi asetilsistein olmaktadır. Kişilerde meydana gelen koyu renkli ve yoğun balgam tedavisinde, balgamın azalmasında, bronş ve akciğer sonucunda oluşan öksürüğün tedavisinde, sinüzit sonucu oluşan geniz akıntısında ortaya çıkan öksürük, bronşiyal sekresyon salgısında ve öksürük sonrasında oluşan halsizliğin tedavisi amacıyla günde sabah, öğle ve akşam tok karnına 1 tane alınmalıdır. Balgam söktürücü özelliği sayesinde balgamın yumuşamasını sağlar. Yan etkileri belirtisi olarak, mide bulantısı, kusma, kurdeşen olmaktadır.

ZIMAKS 100 mg/5ml 50 ml: Farenjit tedavisinde, sinüzit sonucunda oluşan geniz akıntısı ve balgam söktürücü özelliği olan bir antibiyotik olmaktadır. 12 yaşından büyük çocuklarda kullanılır. Günde tek doz alarak alınmalıdır. İlacın yan etkileri arasında ateş, baş ağrısı, vertigo, kan pıhtılaşma ve anemi görülmektedir. 

Şuruplar

RINOGEST 5 ml 30 mg 100 ml Şurup: Etkin maddesi psödoefedrin olmaktadır. Üst solunum yollarında yaşanan enfeksiyon sonucunda, sinüzit sonucunda oluşan geniz akıntısında, Koyu renkli balgam görülmesi, yüksek ateş tedavisinde kullanılmaktadır. İlacı en az 4 saat ara ile alınması gerekmektedir. Yaşlılarda kullanımı bazı hassasiyet sonuçlar doğurabilir. Olası yan etkileri arasında, uyku bozuklukları, baş dönmesi ve huzursuzluk görülmektedir. 

SEKROL 30 mg 150 ml Şurup: Balgam sulandırıcı özelliği bulunduğu için balgam söktürücü bir şurup olmaktadır. Ambroksol Hcl etkin maddesi bulunur. Koyu ve yapışkan olan balgam ve öksürük tedavisi amacıyla doktora gidildiği zaman reçete edilmektedir. Olası yan etkileri arasında uykusuzluk, ciltte döküntülerin meydana gelmesi, yüzde şişme ve karın ağrısı görülmektedir. 

Bitkisel Çaylar

Evde yapacak olduğunuz bazı bitki çaylarının öksürük ve balgam tedavisinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bunları hem çocuklar hem de yaşlı insanların balgamlı öksürük tedavisinde rahatlıkla kullanabilirler. Sıklıkla balgamlı öksürük tedavisinde evde kullanılan doğal tedavi yöntemleri arasında balgam söktürücü özelliğine sahip olan meyan kökü, Okaliptüs sinüzit geniz akıntısını azaltma özelliği olması nedeniyle kullanılır. Özellikle de boğazımda gıcıklık hissi var ve öksürüyorum diyen kişilerin kullanacakları bitki çayları ise hastalıkların belirtisi olan koyu ve kokulu balgamın tedavisi için doktora gittikleri zaman verilen ilaçlar ile kullanmaları gerekmektedir.

Meyan Kökü Çayı

  •  2 yemek kaşığı meyan kökü;
  • 1.5 su bardağı klorsuz su.

Devamlı öksüren kişilerin, balgam birikmesi ve çıkaramıyorum demeleri durumunda yapacak oldukları meyan kökü çayı olmaktadır. Balgam söktürücü özelliği sayesinde ve aynı zamanda boğaz ağrısı, gıcıklık ve boğazda meydana gelen yanma hissine de iyi gelecektir. 2 yemek kaşığı kadar meyan kökünü rendeleyin. 1.5 su bardağı klorsuz suyun içerisine koyup kaynatın. Daha sonra 5 dakika boyunca demlenmesi için bekleyin. Süzerek içerisine herhangi bir tatlandırıcı koymadan günde 3 defa içiniz. Yüksek tansiyon hastalarının kullanmaları sakıncalı olur. 

Zencefil Çayı

  •  1 yemek kaşığı zencefil;
  • 1 tatlı kaşığı bal;
  • 1.5 su bardağı su.

Yüksek ateşi olan kişilerin özellikle öksürüğün azalması amacıyla zencefil çayı içmeleri tavsiye edilmektedir. Soğuk algınlığı, sinüzit ve geniz akıntısı sonucunda oluşan balgamlı öksürüğün evde tedavisinde kullanılmaktadır. 1 yemek kaşığı toz zencefil. 1.5 su bardağı klorsuz suyun içerisine konularak kaynatılır. İçerisine bal ilave edildikten sonra oda sıcaklığında 5 dakika boyunca soğutulur. Çok sıcak içilmemelidir. Günde 2 defa tekrar edebilirsiniz. Zencefilin yetişkinlerde günlük kullanım miktarı çok fazla olmamalıdır. Çocuklarda ve yaşlılar yetişkinlerin kullandıklarının yarısını kullanmalıdır. 

Bitkisel Karışımlar

  • 500 gram organik bal;
  • 100 gram zerdeçal;
  • 50 gram zencefil;
  • 2 tane limon.

Yaşamakta olduğunuz soğuk algınlığı tedavisinde, sinüzit sonrasında meydana gelen aşırı geniz akıntısı, balgamlı öksürük ve solunum hastalıkları tedavisinde bu macunu her sabah ve gece uyumadan önce tüketebilirsiniz. Yapımı çok kolaydır ve buzdolabında sizlerde saklayabilirsiniz. Öksürüğün geçene kadar uygulamanız gerekmektedir. Bir kabın içerisine bal konulur. Üzerine zencefil ve zerdeçal söylendiği miktarda konularak limon sıkılır. 5 dakika boyunca karıştırılarak cam bir kavanozun içerisine konulur.  

İyi Gelen Yöntemler

Balgamlı öksürük yaşamakta olan kişiler için okaliptüs yağının faydaları saymakla bitmez. Özellikle kişilerin kuru havalarda yaşamakta oldukları öksürüğün tedavisinde kullanacakları buhar uygulamasında, kaynatacak oldukları suyun içerisine 5 damla okaliptüs yağı katmaları çok faydalı olacaktır. Ardından yüzlerinin sıcaktan etkilenmemesi için bir havlu sarıp okaliptüs yağını damlattığınız suyun buharı soluyun. Faydasını kısa süre içerisinde göreceksiniz.

Tuzlu su gargarası her zaman için boğaz ağrısının giderilmesi ve balgamı çıkarmasında yardımcı olacaktır. Mukoza zarında bulunan hücrelerin iyileşmesini sağlayacaktır. 1 çay bardağı ılık suyun içerisine 1 tatlı kaşığı tuz atarak eritilir. Su yutulmadan ağız çalkalanarak tükürülür.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 3,00 puan
Loading...