Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Nefes Darlığı İçin Kullanılan İlaç Türleri ve isimleri Nelerdir?

Nefes darlığı hastalığı ile alakalı olan durumlarda kullanılacak olan ilaçlar uzman hekimin muayenesinden sonra yine uzman hekim tarafından detaylar belirlenerek ayarlanmaktadır.

Solunum Sıkıntısının Tedavisi

Tip anlamında dispene olarak bilinen hastalığa neden olan birçok sorun tedavi edilebilmektedir. Bu tarz tedavilerde genelde doğal tedavi uygulaması tercih edilir. Bunun yanı sıra birçok durumda hastalık tam olarak tedavi edilemez ve nefes darlığı, faaliyetleri sınır koyan ve acıya sebep olan günlük bir sorundur. Bu alanda yapılan araştırmalar ağrı kadar gelişmiş olmasa da, birçok insanın faydalı bulduğu bazı seçenekler vardır. Bireysel sorunların en doğru yolunu bulmak kolay olmayabilir. Sorun için adım atılması gereken yer uzman hekime başvurmaktır. Nefes sorunları tedavisinde yardım edebilecek olan kişiler konusunda uzman olan hekimlerdir. Uzman hekimler nefes darlığı konusunda yapacakları tedavilerde sorunun altında yatan nedeni bulmak ister. Altta yatan neden belirlemesi yapıldıktan sonra nefes darlığı konusunda yapılacak olan tedavinin planı değerlendirilir. Ayrıca hastaların tedaviye başlamadan önce mutlaka sigara ve alkol kullanımını bırakması gerekir. Sigara bağımlıları için bu zararlı maddeyi bırakmak kolay değildir. Sigara bırakmak için hastalar sigara bırakma servislerinden yardım alabilirler. Nefes darlığı sorunu başlı başına bir hastalık olabileceği gibi farklı bir hastalığında belirtisi olabilir. Bu hastalığın iyileşmesi için uzmanların sık şekilde reçete ettiği nefes darlığı ilaçları;

  • Salbutol 2 mg Tablet
  • Salbutam SR 4-8 mg Kapsül
  • Tutast Sanohaler 18 mcg İnhalasyon kullanımı için toz
  • Ventosal Nebulizasyon İçin İnhilasyon Çözelti içeriklik tek kullanımlık Flakon
  • Brecur 100 mcg İnhalasyonlu ve Ölçülü Dozlu Aerosol
  • Salres 100 mcg İnhalasyonlu ve ölçülüÖlçülü Dozlu Aerosol
  • Ventosal İnhaler

İlaç Tedavisi

Nefes sorunlarının ortadan kaldırılması adına kullanılan ilaçlar ile tedavi şekilleri;

Bronkodilatatör İlaçlar (örn., Albuterol, Serevent, Atrovent, Spiriva);bu ilaçlar dispnenin kısmen akciğerin solunum yollarını daraltan düz kasın daralmasından kaynaklandığı durumlarda etkin şekilde görev görür.(bronkospazm veya bronkokonstriksiyon olarak da adlandırılır) Astım ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı  olan bireylerde genellikle hızlı bir şekilde (birkaç dakika içinde) etkili olarak bu ilaçlarla ile tedavi yapılmaktadır. Kullanılacak olan ilaçlar uzman hekimin söylediği dozlarda ve ölçülerde alınması gerekir.

Anti-inflamatuar İlaçlar; astım, interstisyel akciğer hastalığı vekronik obstrüktif akciğer hastalığında (KOAH) hava yollarının iltihabı meydana gelir. Bunun sonucunda hava yolları şişer ve daralır. Bu rahatsızlıkların tedavisinin belli bir kısmında inhale ilaçlar veya inflamasyon ile şişmeyi azaltan diğer maddeler içeren kortikosteroidler  kullanılır. Kortikosteroidler oral ilaçlardır ve inflamasyonu azaltma konusunda oldukça etkilidir. Bu ilaçların düzenli kullanımı saldırıları önlemeye ve nefes darlığı azaltmaya yardımcı olmak adına gün içinde yavaş hareket eder.

Opiyatlar; morfin tarzındaki narkotik ilaçlar, bazı durumlarda ve kanser hastalarında meydana gelen dispneyi azaltmak adına çok yararlı olabilir. Bu ilaçların birçok durumda belirgin dezavantajları bulunur ama nefes darlığı hastanın dinlenmesi durumunda bile zahmetli olduğunda bu seçenek dikkate alınmalıdır.

Anti-anksiyete ilaçları; solunum sıkıntısı çeken ya da anksiyete ile alakalı durumları daha çok kötüleşen vakalarda, anksiyolitikler adı verilen sakinleştirici ilaçlar faydalı olabilir. Farmakolojik olmayan yaklaşımlar çoğu durumda çok yararlı olabilir ve istenmeyen yan etkileri daha az olur.

Tamamlayıcı oksijen; tamamlayıcı oksijen (bir maske veya burun deliğinden geçirilen ekstra oksijen desteği ) sadece kan içindeki oksijeni düşük fizyolojik ölçümlere dayanarak kullanılmaktadır. Günümüzde oksijen reçetesi için geçerli olan kriterleri karşılayan hastalar oksijenin nefes darlığını azalttığını bildirmiştir. Fizyolojik ölçümlerin sonucu önemli ölçüde düşük oksijen göstermeyen bazı kişilerde ek oksijen elde edilmek adına da kullanılabilir. Bu hastalardan bazıları oksijenlerin nefes darlığı sorunlarını azalttığını ama bunun doğruluğunu gösteren kesin bir bilimsel veri bulunmadığını bildirmiştir. Nefesi alma konusunda sorun yaşayan kişiler genellikle yeterli oksijen almadıklarını söylese bile kan içinde oksijen seviyesinin düşük olması sebebiyle dispneye neden olan sebepler bulunur.

İlaçların kullanımı sonucunda belli başlı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bunlar;

  • Baş ağrısı
  • Franjit
  • Üst solunum yolu sorunları
  • Karın ağrısı
  • Kurdeşen

 Yan etkiler çok sık şekilde meydana gelmez. Oluşan yan etkilerde kısa süre içinde ortadan kalkar.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...