Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Küçük hücreli akciğer kanseri genelde erken dönemde teşhis edilmez. Geç fark edilen bu hastalık için gerekli olan tüm tedavi detayları uzman hekim tarafından en ince ayrıntısına kadar belirlenir.

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri

Akciğer kanseri akciğer hücreleri anormal hale geldiğinde başlar ve kontrolden kısa süre çıkmaya başlar. Kanser hücresi geliştikçe bu bir tümör oluşturabilir ve vücudun diğer alanlarına yayılabilir.  Üç tip küçük hücreli akciğer kanseri vardır. Üç tip kanserde farklı hücre tiplerini içermektedir. Kanser her tür hücrelerin büyümesine ve farklı şekillerde yayılır. Kanser mikroskop altında bakıldığı zaman;

  • Küçük hücreli karsinom
  • Karışık küçük hücreli/ büyük hücreli karsinom
  • Kombine küçük hücreli karsinom

Sigara kullanımı küçük hücreli akciğer kanseri geliştirme konusunda başlıca risk faktörüdür. Sigara akciğer kanseri en önemli nedenleri arasında yer alır.  Bu kanser türünün olası ve sık meydana gelen belirtileri içinde nefes darlığı, göğüs ağrısı ve öksürük yer alır. Bu belirtiler dışında;

  • Hırıltı
  • Sürekli olarak devam eden hırıltı
  • Ölecek gibi meydana gelen öksürük
  • Ses kısıklığı
  • Kan tükürme
  • Alışılmadık yorgunluk
  • Açıklanamayan kilo kayıpları
  • İştah kaybı
  • Boyun ve yüz bölgesinde şişme

Teşhis Etmek

Akciğer kanserinin teşhis edilebilmesi adına yapılması gereken prosedürler ve testler arasında;

Göğüs röntgeni; göğüs içinde bulunan organ ve kemiklerin röntgen filmi alınır. Bir röntgen ışını vücuda girer ve film ile gerekli veriler elde edilir.

Fizik muayene ve geçmişi; genel belirtileri kontrol etmek adına vücudun muayenesi ve alışılmadık muayeneler yapılır. Hasta kişinin sağlık alışkanlıkları, geçmiş hastalıkları ve tedavilerin geçmişi de bu kapsamda dikkate alınır.

Balgam sitolojisi; balgamdan alınacak olan örnek bir mikroskop altında incelenir ve kontrol edilir.

Laboratuar testleri; vücutta bulunan doku, idrar, kan ya da diğer maddelerinin numunelerinin test edildiği tıbbi bir uygulamadır. Bu testler, hastalığın teşhis edilmesine, planlamasına ve kontrol edilmesine yardımcı olur. Ayrıca hastalığın zaman içinde izlenmesine de olanak sağlayacaktır.

Bronoskopi; anormal bölgeler için trakea ve akciğerdeki büyük hava yollarının içine bakmak için kullanılan bir prosedürdür. Bronoskop ince ışıklı bir tüptür. Ağız ile burundan akciğerlere ve trakea sokulur. Bu uygulamada biyopsi için doku örneği alınır.

İnce iğne aspirasyonu biyopsi; ince bir iğne kullanarak bir yumru, şüpheli doku veya sıvı bir kısmın çıkarılması işlemleri yapılır. Bir patolog kanser hücrelerini aramak adına doku veya sıvıyı mikroskop altında görüntülenecektir. Bu işleme bir ile yapılan iğne biyopsisi adı da verilir.

Torasentez; kaburgalar arasına yerleştirilen bir iğne aracılığı ile plevral boşluğun (akciğerler ile göğüs duvarı arasındaki boşluk) sıvının çıkarılması uygulaması yapılır.

Tedavi

Akciğer kanseri vücuda hızlı bir şekilde yayılım sağladığından dolayı tedavi de her daim damar yolu ile verilecek olan öldürücü ilaçlar ( kemoterapi ) kullanılır. Radyasyon ve kemoterapi ile yapılacak tedavi vücuda yayılan kanserin öldürülmesine olanak sağlamaz. Yani radyasyon ve kemoterapi uygulaması semptomların ortadan kaldırılması yardımcı olur ve ömrü uzatır. Radyoterapi cerrahi mümkün olmadığında kemoterapi ile beraber kullanılabilir. Radyoterapi de kanser hücrelerini öldürmek adına güçlü X-ışınları diğer radyasyon formlarında kullanır. Radyasyon aşağıdakileri yapmak adına kullanılabilir;

  • Ameliyatın mümkün olmadığı durumlarda kanseri uzman hekimler kemoterapi ile beraber tedavi eder.
  • Solunum ile alakalı problemler ve şişme gibi kanserden kaynaklı olarak meydana gelen semptomların hafifletilmesi konusunda yardımcı olur.
  • Kanser kemiklere yayılırken yapılacak olan uygulama kanser ağrısını hafifletmeye yardımcı olur.

Genellikle akciğer kanseri beyne yayılmış olabilir. Beyinde meydana gelen herhangi bir semptom ya da diğer kanser bulguları bulunmuyorsa bile bu sorun ortaya çıkabilir. Sonuç olarak daha küçük kanserlere sahip olan ya da kemoterapinin ilk turunda iyi tepki gösteren bazı hastalar beynin radyasyon tedavisini alabilir. Bu terapi kanserin beyne yayılmasını önlemek adına yapılır. Cerrahi uygulama akciğer kanseri olan hastalara az düzeyde olsa bile yardımcı olur. Çünkü hastalık genelde tanı edildiği zamana kadar çoktan yayılmış olur. Yayılmayan tek bir tümör olduğu zaman cerrahi uygulamalar yapılır. Cerrahi uygulama yapılsa bile radyon ve kemoterapi tedavileri sonrasında halen gereklidir.

 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...