Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Kanseri Cerrahisi Sonrasında Dikkat Edilecek Detaylar Nelerdir?

Akciğer kanseri ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken konusunda uzman hekim gerekli detayların tamamını hastasına anlatır.Bunların hepsine uyulması gerekir. Bu sayede tedavi sonrasında başarı sağlanır.

Cerrahi Sonrası

Akciğer kanseri ve ameliyatı sonrası neler yapılması gerektiği konusunda uzman ameliyat olmadan önce detaylı şekilde hastasını bilgilendirir. Zaten akciğer kanseri ameliyatı sonrası hastanın hastanede kalması gerekir. Ne kadar kalınacağını uzman ve aşağıdaki detaylar belirler. 

  • Kalan akciğer fonksiyonunun ne düzeyde olduğuna bakılır.
  • Ameliyat öncesi genel sağlık durumu dikkate alınır.
  • Hangi ameliyatın yapıldığı oldukça önemlidir. Bunun belirlemesi uzman tarafından yapılır.

Ameliyat yapıldıktan sonra ortaya çıkabilecek sorunlar ve bu konuda bilinmesi gereken detaylar arasında;

Ağrı

Ağrı, bu cerrahiden sonra tüm hastaların ortak bir endişe kaynağıdır. Yapılan ameliyat türü dâhilinde göğüs bölgesi ameliyattan sonra birkaç hafta ila birkaç ay boyunca  ağrıyabilir. Uzmanlar ameliyat sonrasında oluşacak ağrılar için ağrı kesici ilaçlar reçete eder. Ayriyeten ağrıyı azaltmak adına evde yapabilecekler konusunda uzmanlardan bilgi alımalıdır. 

Göğüs tüpleri

Akciğer ameliyatlarından sonra vücutta var olan sıvı ve kan dolaşım boşluğunu boşaltmak adına bir veya daha fazla göğüs tüpü kullanımı yapılır. Göğüs tüpleri ayrıca akciğerlerin hava ile doğumuna yardımcı olacaktır. Göğüs tüpleri hastanın göğüs boşluğunuza yerleştirilir. Cerrahi işlem ile aynı tarafta bulunan kaburgalar arasındaki küçük kesikler yolu ile göğüs duvarından ve ciltten dışarı doğru uzanmaktadır. Tüpler, göğüsün sızıntısının boşaltılmasına destek olan nazik şekilde oluşturan bir makineye bağlanacaktır. Sıvı göğüsten boşaltılan sıvı miktarını ölçmeye yarayan bir kabın içinde toplanır. Göğüs tüpleri, göğüsteki drenaj durduğunda zaman ve genelde birkaç gün sonra göğüs kesiğinden hava sızdırmadığı zaman çıkarılır.

Solunum tedavileri

Cerrahi işlemlerden sonra akciğer fonksiyonunu iyileştirmek adına solunum tedavileri yapılır. Tedaviler genelde derin nefes alma ve bir spirometre kullanmayı içermektedir. İlaçlar solunum yoluna yardım etmek ve daha kolay nefes almasına yardımcı olmak için kullanılır.

İşe dönüş

Ameliyat olan insanlar altı ila sekiz hafta sonra işe geri döner ama uzman hekim ağır kaldırmaktan kaçınmak gerektiği konusunda özel kısıtlamalar getirebilir. Uygulamadan sonra nefes darlığı ile alakalı sorunlar birkaç ay boyunca devam edebilir. Bundan dolayı işe dönüş süreci de uzayabilir.

 Akciğer kanseri cerrahisi iyileşme döneminde  oldukça yeni bir uygulama akciğer kanseri ameliyatlarından önce veya sonra pulmoner rehabilitasyonun, birçok insana uygun zamanda yapıldığında yardımcı olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra, kalp rahatsızlığı ve eklem replasman tedavisinin aksine kanserden kurtulanlar için terapinin yakalanması daha uzun sürmektedir, bu nedenle doktora danışmanız gerekebilir.

Lobektomiden Kurtarma 

Akciğer kanseri ameliyatı uygulamasından sonra normal yaşam tarzına geri dönmek biraz sinir bozucu bir süreçte olabilir. 

Yaşanılan yorgunluk daha önce başa çıkmış olunan yorgunluklara benzemez. Kanser yorgunluğu sinir bozucu olabilir. Özellikle yavaş hareket edemeyen kişiler için çok zordur. Eve dönüldüğünde kişiler kıpırdanma konusunda, günün erken saatlerinde zihinsel veya fiziksel enerjiyi kullanma konusunda zorluklar yaşayabilir.  İnsanların yardımcı olmasına izin vermek psikolojik açıdan zor olabilir. Bu tarz konularda karşıda bulunan kişilerin anlayışlı olması gerekir.

Bazı rutin işleri yakınındaki kişilere devretmek ve yardım almayı öğrenmek gerekir. Bu sayede daha hızlı iyileşmeye destek sağlanmış olunur. Sevdiklerinizden yardım almak psikolojik açıdan hastayı zorlamamalıdır. Oranların manevi destekleri de cerrahi işlemlerden sonra hastaya moral kaynağı olması gerekir.

Lobektomi komplikasyonları

Lobektomi uygulaması ve iyileşmeden sonra bazı kişiler çok azda olsa problem yaşar ve meydana gelen komplikasyonlar nadir değildir. Torakotomi sonrasında ağrılar ile alakalı sendrom  olarak adlandırılan kalıcı ağrılar, bazı kişiler için oldukça sinir bozucu olabilir. Pulmoner rehabilitasyona sahip olunsa bile, daha az akciğer kapasitesi ile yaşamanın öğrenilmesi de kişiler açısından zaman alabilir.

Doktor Ne Zaman Aranmalı?

Hastaneden çıkılacağı hasta eve geldikten sonra, evde kendine nasıl bir bakım yapması gerektiği konusunda verilen talimatları dikkatli şekilde uygulamalıdır. Evde yapılacak uygulamalar sonrasında semptom veya sorun ortaya çıkarsa  doktoru aramalısınız. Ateşi gelişirse, yaşanılandan farklı göğüs ağrısı yaşanırsa, kesi yerinde herhangi bir kanama veya kızarma hissi varsa mutlaka uzman hekime başvurmak gerekir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...