Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Sigaranın Akciğere Zararları ve Görünümü

Sigara içmenin solunum sitemi üzerinde de çok büyük olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bunun nedeni tütün dumanının toksik bileşenlerden kaynaklanması ve akciğerlere ulaşması sonucunda zarar vermesidir.

Sigara ve Akciğer 

Sigaranın içerisinde yaklaşık olarak 4000 civarında kimyasal bileşik bulunmaktadır. Bunlardan 60 tanesi karsinojen olmaktadır. Bunlarda hücrelerin mutasyona uğraması sonucunda kişilerde kanser tümörlerinin oluşmasına neden olacaklardır. Sigara Akciğer üzerinde ve solunum sisteminde olumsuz etkisi dumanın içerisinde bulunmakta olan toksik bileşimlerden kaynaklanmaktadır. Sigara sadece solunum sistemi üzerinde olumsuz etkisi olmayıp diğer organlar üzerinde de son derece zararlı olmaktadır. Tütün dumanının içerisinde ki zararlı bileşenler nedeniyle kanın içine girecektir. Bu da sigara içen kişilerde kanser, iltihaplanma, kronik bornşit gibi hastalıkların daha çok oluşmasına neden olacaktır. Tütün inhalasyonu bağ dokusu bronkopulmoner sisteminin elastikiyetini kaybetmesine neden olacaktır. Nefes darlığı, öksürük, bronşun genişlemesi, akciğer apsesi gibi rahatsızlıklar görülür. 

Son zamanlarda var olan elektronik sigaraların zararsız olduğu söylenmektedir. Fakat elektronik sigaranın likit maddesinde bulunan zararlı kimyasallarda akciğerlere son derece zarar vermekte olduğu solunum yollarının üzerinde olumsuz etkisinin olacağı da söylenmektedir.

Yapılan araştırmalara göre her 6 saniye de bir insan sigara yüzünden hayatını kaybetmektedir. Sigara içen kişilerde sıklıkla akciğer kanseri görülmektedir. Akciğerlerin yüzeysel dokularında oluşan tümör yaklaşık olarak %90 uzun süreli sigara içilmesinden kaynaklanmaktadır. Günde bir ya da daha fazla, 20 yıl boyunca sigara içen kişilerle içmeyen insanlar kıyaslanması durumunda akciğer kanser riskinin %70 oranında arttığı da bilinmektedir.

Sigaranın Zararları

Sigara dumanı kişilerin solunum yollarına zarar verecek olan kimyasal maddeleri içermektedir. Sigaranın içerisinde bulunan siyanürik asit, akrolein, formaldehit, amonyak gibi maddeler bronşun mukus zarlarının büyük oranda kapanmasına neden olacaktır. Akciğerin zararlı maddeleri engellemekte olan hücrelerine de çok zarar verecektir. Sigaranın içerisinde nikotinin en önemli bileşeni olan katran bulunmaktadır. Solunum yolu, ağız, boğaz ve ses tellerinde kanserojen etkiye sahip olmasına neden olacaktır. Karbonmonoksit Hemoglobine bağlanması nedeniyle insan kanının organlarına aktarılan oksijen miktarında ciddi oranda azalma meydana gelecektir.

Sigara içerisinde bol miktarda kurşun ve nikel bulunmaktadır. Hava yolu hastalıklarına neden olmaktadır. Zehirli maddeler arasında benzen renksiz bir hidrokarbondur. Kanserojen içermektedir. Arsenik sigara dumanında bulunan bir kimyasal zehir olmaktadır. Amonyak kişilerin astım hastalığına yakalanmalarına neden olacaktır. Kadmiyum maddesi böbrek hastalıklarına neden olurken, kinolin göz hasarına neden olacaktır. Ayrıca sigara içerisinde bulunan toluen, karbonmonoksit, nikotin kişilerin üreme sistemini de çok ciddi oranda etkilemesi ile bilinmektedir.

Sigaraya Bağlı Akciğer Hastalıkları

Sigara insanların akciğer hastalıklarının oluşmasında çok etkili biçimde rol oynamaktadır. İnsan ömrünü 10 ile 15 yıl arasında kısaltmaktadır. Sigara içerisinde bulunan nikotin, insan solunum sistemi üzerinde çok büyük yıkıcı bir etkisi olması ile bilinmektedir. Bu nedenle de tütün içilmesi sonucunda kişilerde akciğer fonksiyonel bozukluklarına neden olur ve pulmoner patolojilerin de gelişmesinde ana etken olmaktadır.

  • Pnömoni;
  • Amfizem;
  • Kronik bronşit;
  • Astım;
  • Öksürük;
  • Akciğer kanseri.

Sigara içmekte olan kişilerde sıklıkla kronik bronşit ve amfizem çok yaygın olarak görülmektedir. Solunum yollarında bulunan açıklığın bozulması sonucunda KOAH gelişmesi de mümkün olmaktadır. Bu gibi bir hastalığa yakalanmakta olan kişilerde akciğer hastalıklarının iyileştirilemez olması nedeniyle hayat kalitesi de çok büyük oranda artmaktadır.

2 yıl ya da 4 yıl sigara içmekte olan kişiler bu sürenin kısa olması nedeniyle bir hastalık yaşayamayacaklarını sıklıkla düşünmektedir. Fakat sigaranın içerisinde ki yabancı ve zararlı olan maddeler sonucunda oluşan bakterilerin özellikle de alt solunum yollarına yerleşmesi sonucunda birçok kişi 2 ya da 4 sene sigara kullansa bile solunum sistemi hastalıklarının oluşmasına neden olacak, akciğer enfeksiyonlarına daha hızlı yakalanacaklardır. Özellikle bayanlarda meme kanseri riskinin hızlanmasına neden olacak, boğazda balgamlı öksürük oluşmasına da sebebiyet verecektir.

15 yıl boyunca sigara içen tütün bağımlılarında KOAH hastalığının görülmesi akciğer fonksiyonlarının bozulması nedeniyle karşılaşılabilecek bir sorun olmaktadır. Kişilerde sigaranın kan kolesterol düzeylerinin yükselmesine neden olacağından kan damarlarına ciddi oranda da zarar verecektir. Bu durumda da kalp rahatsızlıkları 15 yıl boyunca tütün kullanan bir kişide görülmesi mümkün olacaktır. Koroner kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve ateroskleroz gibi hastalıkların görülme riskini arttırmaktadır. 15 yıl boyunca her gün düzenli olarak sigara içmekte olan bir kişinin kansere yakalanma riski her zaman için daha fazla olmaktadır. Kişilerin sigarayı bıraktıkları zaman ciğerleri temizleme görevi 1 yıldan daha uzun sürecektir. Sıklıkla kişilerin ağız, boğaz, pankreas, mide, böbrek ve rahim kanserine neden olacağı da bilinmektedir.

20 yıl boyunca her gün sigara içen sigara tiryakilerinin artan basınç sebebi ile kalp krizi riskinin daha çok olduğu bilinmektedir. Kişilerde sigara kullanımına bağlı olarak erken yaşlanma olacaktır. Ciltleri üzerinde kırışıklıklar, vücut sarkmaları gibi dış etkenlerin de görülme olasılığı çok fazla olmaktadır. 20 yıl boyunca sigarayı kullanan bir kişilerin ağız sağlığı da derinden etkilenecektir. Bu konuda dişlerin sararması söz konusu olur. 20 yıl sonucunda sigaranın içerdiği kimyasal ve zararlı maddeler sonucunda hava yollarına bu maddelerin yerleşmesi sonucunda tahriş olacaktır. Balgam üretimi artacaktır. Nikotin sebebi ile ses telleri tahriş olacak, farenjit, larenjit ve ses değişiklikleri görülecektir. Siliyoner epitelin atrofisi, Akciğere yeteri kadar oksijen gitmemesi nedeniyle vücudun diğer organlarına da yeteri miktarda oksijen ulaşmayacaktır. 

Sigara Bırakımı

Sigarayı bıraktıktan sonra akciğer kişilerde yaklaşık olarak 2 saat içerisinde nikotin vücuttan atılmaya başlayacaktır. Birkaç saat sonrasında karbon monoksitler vücuttan atılır. 2 gün sonrasında değişen damak tadı normale döner, koku duyusu değişir. 3 hafta içerisinde vücuda daha fazla oksijen girmeye başlayacak ve organlara da ulaşacaktır. 2 ay sonrasında kanın organlara akışında artma söz konusu olacaktır. 1 yıl sonrasında kardiyovasküler hastalığın riskinin yarıya inmesi söz konusu olacaktır. Sigarayı bırakmış olan bir kişide akciğer kanserinin riski de oldukça azalacaktır.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...