Kronik bronşit nedenleri ve tedavi yöntemleri
kronik bronşit her yaşta dikkat edilmesi gereken sürekli kontrol altında tutulması ve doktor kontrolündetedavininyapılması gereken ciddi bir hastalıktır.
İçindekiler
Kronik bronşit ve nedenleri
Kronik Bronşit sigara, kirli hava, toz ve kirli gazlara maruz kalmak gibi durumlarda ortaya çıkabilen bir durumdur. Kronik bronşit hafif ya da şiddetli olabilir ve birkaç aydan yıla kadar daha uzun sürebilir. Kronik bronşit ile bronş tüpleri kızarıklıklara (kırmızı ve şişmiş) devam eder, tahriş olur ve zamanla aşırı balgam üretmeye başlar. Kronik bronşiti olan insanlar havayolu ve akciğerlerin pnomoni gibi bakteriyel enfeksiyonlara karşı daha hassastırlar. Basit kronik bronşit hastalık grubunda akciğer korunur ve hava akımı kısıtlanmamış olur. Ancak ileri derece kronik bronşitte hava hapsi olduğu için tehlikelidir. Daha da İleri dönemde hava akımı da ileri derecede kısıtlanır ve bu daha da vücut için tehlikelidir. kronik bronşitte dönemler 4 evre olarak gruplanır. Dördüncü evrede ise kalbe daha fazla yüklenildiği için kalp yetmezliğine gidiş görülebilir. Kronik bronşit çok ciddi bir şekilde ele alınması gereken bir hastalıktır. Genellikle yetişkinler ve çocuklarda görülür ve en önemli nedeni sigara kullanmaktır. Kronik bronşit ayrıca kronik obstruktif akciğer hastalıklarından bir durumdur
Kronik bronşit belirtileri
- Baş ağrısı
- Genellikle hasta hissetmek
- Titreme
- Ateş (genellikle hafif)
- Nefes darlığı
- Hışıltı (nefesle sesli bir ıslık veya tıslama sesi)
- Öksürük
- Balgam (Balgam beyaz, renkli ve nadiren de kanlı olabilir)
- Nefes sıkışması
- Göğüs ağrısı
- Yorgunluk
Kronik bronşit genellikle normalden daha uzun sürer. Hışıltı, nefes darlığı ve öksürük günlük yaşamın bir parçası olabilir. Nefes alma güçleşebilir. Kronik bronşit en az 3 ay devam eden öksürük şikâyetinin üst üste 2 yıl tekrarlaması olarak ta bilinir. Bu durum yetişkin hastalar içindir. Eğer kronik bronşitin belirtileri başlar ve kötüleşirse kronik bronşitin üstüne akut bronşitin eklendiği de düşünülmelidir. Yetişkinlerde bronşitin en sık nedeni sigaradır. Sigara dışında hava kirliliği, toksik gazlar ve iş ortamları kronik bronşiti tetikler. Klimalar da bronşlarda hasara neden olup bronşite neden olabilmektedir. Bu nedenle klima altında uzun süre kalmamak gerekir.
Bronşit riskini azaltmak için şu önlemler alınabilir; Sigara içilmesinin engellenmesi:
- Evde oda içinde, balkonda ve mutfakta sigara içilmemelidir. Üstümüze sinen kokular bizi ve çocuğu etkiler. Çocuklarımızı seviyorsak onlar için fedakârlık yapmamız gerekir. Eve gelindiği zaman önce duş alınmalı ve kıyafetler değiştirilmelidir. Dişler fırçalanmalıdır. Bu şekilde sigara kokusundan arındıktan sonra çocukları sevmeliyiz.
- Grip aşısı: Özellikle kreşe ve anaokuluna giden çocukların, astımı olan çocukların, sık bronşit olan çocukların mutlaka grip aşısını eylül-ekim veya kasım aylarında yılda bir defa yaptırmaları tavsiye edilir.
- Pnömoni aşısı: Ayrıca astım veya kronik bronşit varsa zaturre aşısı da yapılması iyi olur.
- Ellerin Yıkanması: Ellerin düzenli yıkanması grip ve bakteriyel enfeksiyonların bulaşmasını azaltacaktır.
- Nemlendirici kullanımı: Çocuklarda nemlendiriciler çok tavsiye edilmez. Çünkü çocuklarda astım sık görülen bir hastalık olduğu için ve buhar oluşturmak ev tozu akarlarının çoğalmasına neden olduğu için tavsiye edilmez.
- Maske kullanımı:Dışarısı çok soğuksa veya hava kirliyse dışarı çıkarken maske takılması faydalı olabilir.
Tedavi kullanılan yöntemler
- Sprey kullanımı:Spreyleri ağızdan ve burundan kullanarak akciğerlerdeki hava geçişlerini rahatlatarak ya da açarak kronik bronşit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
- Antibiyotikler :Antibiyotikler, kronik bronşit hastalarında yaygın olan solunum yolu enfeksiyonlarıyla mücadelede yardımcı olabilir.
- Aşılar: Kronik bronşit hastaları, enfeksiyonları önlemek için yılda bir grip aşısı yaptırmalı ve her 5-7 yılda bir pnömoni çekilmelidir.
- Oksijen Terapisi :Bir hastanın hastalığı ilerledikçe, nefes almasının gittikçe zorlaştığı ve ilave oksijen gerektirebileceği düşünülmektedir. Oksijen çeşitli şekillerde bulunur ve evde kullanabileceğiniz ürünler de dahil olmak üzere farklı ve uygun cihazlarla birlikte verilebilir.
- Ameliyat :Kronik bronşit olan bazı hastalar için hasar gören akciğer dokusunun küçük paylarının çıkarıldığı akciğer volüm azaltma cerrahisi önerilebilir.
- Rehabilitasyon: Kronik bronşit tedavisinde önemli bir rol alan pulmoner iyileştirme eğitim, beslenme danışmanlığı, özel nefes alma tekniklerini öğrenme, sigarayı bırakma ve egzersiz rejimi başlatma konularında yardımcı olmaktadır. Kronik bronşit hastaları genellikle fiziksel olarak sınırlı olduğundan, herhangi bir fiziksel aktiviteden kaçınabilirler. Bununla birlikte, düzenli fiziksel aktivite, bir hastanın sağlık ve refah düzeyini artırabilir.
- Nefes egzersizleri:Özellikle kronik bronşit için bu egzersizler hayati önem taşıyabilir. Zaman geçtikçe kötüye gidebilecek belirtilerinizi yönetmenize yardımcı olabilirler. Nefes egzersizleri, günlük faaliyetleriniz sırasında kendinizi daha az harcamanıza ve egzersiz yaparken uygun forma dönmenize yardımcı olur.
Kaynaklar
- http://kidshealth.org/en/teens/bronchitis.html#
- http://demetkarnak.com/tr/icerik/14/kronik-bronsit-nedir
- https://www.ahmetakcay.com/cocuklarda-bronsit
- https://www.ucsfhealth.org/conditions/chronic_bronchitis/treatment.html
- https://articles.mercola.com/bronchitis/treatment.aspx
- https://www.ucsfhealth.org/conditions/chronic_bronchitis/#fragment-1