Bronşit belirtileri etkileri ve tedavileri
İlerleyen bronşit ciddi bir hastalık olduğu için eğer belirtiler varsa ihmal edilmeden daha ciddi evrelere gelmeden önlem alınması gerekir.bu durumda çocukların da aynı şekilde doktor kontrolünden geçirilmesi gerekir.
İçindekiler
Bronşit belirtileri ve etkileri
Her yaştan insana bronşit olabilmektedir. Sık gribe ve soğuk algınlığı geçirenler Bu duruma daha fazla eğilimlidirler. Bağışıklık sistemi zayıfsa, astımlı ve kronik bronşit gibi büyük komplikasyonlara karşı daha fazla risk vardır. Solunum hastalıklarının bir çeşidi olan bronşit belirli hastalık günlük hayatınızda olumsuz etkilere neden olmaktadır. Bronşit her an olabileceği gibi çoğu zamanlarda yani kış ve sonbahar ayların da daha sık rastlanır. Ve genellikle bu tür solunum rahatsızlıklarından etkilenenler yüksek miktarda kirli havanın bulunduğu alanlar ve genellikle büyükşehirlerde yaşayanlardır. Bebekler, çocuklar, yaşlılar ve sigara içen her yaş grubu insanlarda görülebilir. Bronşit belirtilerinden bazıları
- Hafif göğüs ağrısı
- Hafif ateş
- Nefes alırken hırıltı
- Nefes darlığı
- Kalıcı ve balgam sökmeden öksürük
- Nefes alırken göğüs titreşimi
- Doygunluk
- Boğazda hafif ağrı
- Göz çevresindeki sıkışmalar ve ağrı
- Burun tıkanıklığı, kas ağrıları,
- Ateş ve titreme, boğaz ağrısı, kötü uyku
Bronşit semptomları, Boğazın arkasında bir tahriş ile başlar ve balgamla gelebilecek öksürük bazen kanlı olabilir. Öksürük, bronşitin evrensel bir semptomudur. Buna balgam eşlik edebilir kuru öksürük görülür. Bronşitin bir virüsün mü yoksa bakterilerin mi neden olup olmadığını belirlemek zor olabilir.
Bronşit Tedavisi ve evreleri
Bunun için doktora başvurup fiziki muayene ve belirli testler yapılması gerekmektedir. Bronşit uzun veya kısa sürebilir. Hastalık bulaşıcı olabilmektedir. Bunun için evde de belli başlı önlemler almak gerekebilir. Yaşam alanını nemlendirerek ve Öksürük olduğunda ağıza nemli bir havlu ya da peçete ile hem korunup hemde çevreye bulaşmasını engelleyebilirsiniz.
Dikkat etmemiz gereken bir diğer durumda hijyendir. Hijyen hastalığın tedavisinde önemli bir kısımdır. Sıklıkla eller yıkanmalı ve temiz tutulmalıdır. Bronşitin erken belirtilerini hemen fark ederseniz, kötüye gitmesini önlemek için doktora başvurulmalı erken teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınabilir. Böylelikle bronşitten kurtulunabilinir. Bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanıyorsa, antibiyotikler kullanılması gerekebilir. Bununla birlikte, bronşit virüsün nedeniyle olduysa antibiyotik alınmamalıdır.
Kas ağrıları hastalık süresince yaşanabildiğinden, aspirin gibi ağrı kesici ilaçlar alınabilir. Ama aspirinin çocuklar ve hamile kadınlar için kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Bronşit tedavisi, durumun hafif ya da şiddetli olmasına bağlıdır. Bronşit çeşitli türlerde ve evrelerde olabilir.bunlar;
Akut bronşit
Akut bronşit grip benzeri belirtilere sahiptir ve yalnızca kısa bir süreli bir durumdur. Viral enfeksiyonlara sahip insanlar akut bronşite duyarlı olabilir. Akut Bronşit bulaşıcıdır ve genellikle kuru öksürük ile başlar. Birkaç gün içinde öksürük gelişir ve kişi acı çekebilir. Öksürük birkaç hafta sürebilir. Genellikle 10 ya da 12 gün sürer.
Doktor tarafından teşhis edilir ve tedavisine gerekli durumlarda başlanmalıdır. Akut bronşit viral veya bakteriyel enfeksiyona bağlı olabilir. Fakat mantar enfeksiyonunun da akut bronşite neden olabileceği nadir durumlarda vardır. Sürekli hırıltılı solunum ve öksürük yaşarsanız, akut bronşit olabilir ses kısıklığı yaşanabilir. Dinlenmek ve bol su içmek gerekir.
Kronik bronşit
Kronik bronşit dikkat gerektiren ve uzun süren bir hastalıktır. Kronik bronşit için başlıca etkenlerden bazıları toksik dumanlar ve özellikle sigara dumanı gibi tahriş edici zehirli maddelerdir. Kronik bronşit solunum sistemine kalıcı hasar verebilir ve günlük yaşamı zorlayabilir. Kronik bronşit üç ay boyunca sürebilir ve daha kötü durumlarda bu süre 2 yıla kadar uzayabilir. Kronik bronşit, özel bakıma ihtiyaç duyabilen uzun süreli ve dikkat edilmesi gereklidir.
Daha sonraki kronik bronşit evrelerinde hasta, ek bronşit oksijen tüpü yardımıyla kendisinin nefes almasına yardımcı olabilir. Bu oksijen tedavisi hastayı rahatlatır ve doğru nefes alıp vermesini sağlar. Daha fazla komplikasyondan kaçınmak için, hastaların bir yıllık grip aşılarının yanı sıra pnömokok aşısı her 5 ile 7 yılda bir yapılır.
Bronşitin çocuklarda belirtileri etkileri ve tedavisi
Bronşit çoğu ebeveyni korkutan ve tedirgin eden bir hastalıktır, çünkü bronşit bazı durumlarda ihmal edildiği ya da tedavi edilmediği zaman tehlikeli olabilmektedir. Bronşit çocuklarda kronik bir hastalık değildir ama öksürük başladığında ve devam eden geçmeyen bir öksürük ve halsizlik olduğunda doktora başvurup antibiyotik ilaçlarla ciddi bir evreye geçmeden tedaviye başlanması öngörülür.
Bronş ve akciğer malign neoplazma belirtileri: Akciğer kanserlerinin çoğunluğu, genellikle hastalık ilerlemeden önce belirti vermemelerine rağmen, bazı hastalarda erken dönemde belirti veya bulgulara rastlanabilir. Bu belirtilere önem verilmesi ile bazı hastalarda erken dönemde teşhis ve tedavi mümkün olabilmektedir. Belirtilerden bazıları;
- Nedeni ortaya konamayan ateş
- Bronşit veya zatürre gibi tekrarlayan enfeksiyonlar (akciğerin iltihabi hastalıkları)
- Nörolojik belirtiler (bir bacak veya kolun uyuşması, baş dönmesi, göz kararması)
- İyileşmeyen öksürük
- Derin nefes almakla ortaya çıkan göğüs ağrısı
- Ses kısıklığı
- Yeni başlayan nefes hırıltısı
- Kilo kaybı, iştah azalması
- Kanlı ya da paslı balgam
- Nefes darlığı
- Sarılık (deri ve gözlerin sararması )
Belirtilerden herhangi biri mevcutsa doktora başvurulmalıdır. Bu belirtiler akciğer kanserinin ilk işaretleri olabilir. Bu belirtilerin bazıları kanser ile ilişkili olmayan diğer bazı hastalıkların da belirtisi olabilir.