Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Astım Bronşit Hakkında Bilinmesi Gerekenler Ve Tedavi Yöntemleri

stım bronşit, bronşların (soluk borusunun akciğere inen ince dalları) iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan nefes darlığı veya hırıltılı nefes alıp vermeye neden olan iltihaplı bir hastalıktır. Bronşit, akciğerlere hava taşınmasını sağlayan boruların iltihaplanmasıdır.

 

Astım Bronşit Nedir, Nedenleri Nelerdir

Astım bronşit, bronşların (soluk borusunun akciğere inen ince dalları) iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan nefes darlığı veya hırıltılı nefes alıp vermeye neden olan iltihaplı bir hastalıktır. Bronşit, akciğerlere hava taşınmasını sağlayan boruların iltihaplanmasıdır. Normalde sadece bronşit olarak iltihaplanma oluşması söz konusu olmazken, astım ile birlikte bronşit oluşumu gerçekleşirse, nefes darlığı ve hırıltılı nefes alıp verme gibi şikayetlerle beraber iltihaplanma söz konusu olmaktadır. Astım bronşit nedenleri arasında ilk olarak, genetik yatkınlık var mı ona bakılmalıdır. Diğer etkenler çevresel nedenlerden dolayı oluşabilmektedir.

Hava kirliliği, kimyasal maddelere temas, sürekli üst ve alt solunum yolları enfeksiyonu yaşamak ve en önemlisi de sigara astım bronşit nedenleri arasında sayılabilir. Eski tarihlerde ve yerleşim yerlerindeki yaşam ortamlarına bakıldığında astım bronşit rahatsızlığı yok denecek kadar azdı. Günümüzde ise şehirleşme ve kentleşme sonucu oluşan hava kirliliği, astım bronşit hastalarının artmasına neden olmaktadır.

Sigara içen ve içmeyen kişiler arasında yapılan araştırmalar sonucunda, sigara içen kişilerin astım bronşit hastalığı oluşma riski çok daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, tozlu ve kimyevi maddelerin yoğun olarak solunduğu fabrikalarda da, astım bronşite yakalanma riski yüksektir.

Astım Bronşit Belirtileri Nelerdir

Astım bronşit hastalarındaki belirtiler bütün hastalarda aynı şekilde görülmektedir. Hırıltılı nefes alıp verme ve öksürükle seyreden ağrılı bir hastalıktır. Nefes alıp vermede güçlük, göğüste ağrı ve acıma hissi ile birlikte devam eder. Astım bronşit hastaları, hafif hastalıklara karşı çok hassas olabilmektedirler. Özellikle, astım bronşit hastalığı olanlar diğerlerinden daha ağır şikayetlerde bulunurlar. Genel olarak bronşit astım rahatsızlığı insanların en çok korktuğu hastalıklar arasında yer almaktadır. Çünkü tedavi süreci çok uzun ve zahmetlidir. Bu yüzden bronşit astıma çevirir mi? Diye korkular ortaya çıkar. Bronşit önemsenmesi gereke bir hastalıktır. Dikkat edilmediği takdirde ve yanlış ilaç kullanımı sonucu, zatürreye çevirirken, astıma çevirmez.

Tıp alanında yapılan araştırmalar sonucunda, bronşit hastalığına dikkat edilmediği takdirde, sadece zatürre hastalığı gelişebilir sonucuna varılmıştır.  Astım ve bronşit ile Kronik astım bronşitbelirtileri benzerlik göstermektedir. Aynı şekilde nefes alıp vermede daralma ve ağrı hissedilir. Tek farkı, kronik bronşitte nefes alıp verilirken ıslık sesi ortaya çıkar. Art arda gelen öksürük ve gece uykudan uyandırma gibi belirtiler, kronik astım bronşit belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Astım Bronşit Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Astım bronşit hastalığında ilk tedavi yönteminde ilaçlar kullanılmaktadır. Kişide ortaya çıkan şikayetler sonucunda, astım bronşit tanısı konulduktan sonraki süreçte, ilaç tedavisi önerilerek, hastalık takip edilir. İlk aşamada rahatlatıcı ilaçlar kullanılarak, hastalığın tedavisi yapılır. Eğer astım bronşit hastalığı yerleşmiş ve uzun süreli hale gelmişse, bu süreçte düzenli ilaç tedavisi yapılarak, önlemler alınır. Hastalık ilerlemiş olduğundan, erken tedavi yöntemindeki gibi kısa sürede iyileşme görülmez. Uzun süreli tedavi yöntemleri uygulanması gerekmektedir. Bundan sonraki aşamada da eğer astım bronşit çok ilerlemişse, acil ilaçla müdahale gerekebilir. Böyle acil durumlarda hastaya ilaçla müdahale ederek, geçici olarak o anki artan nöbetlerden kurtulması sağlanır.

Hastanın eski haline döndürülmesi sağlanır. Astım bronşitte kullanılan ilaçlar, bronşit hastalığının şiddetine göre değişiklik gösterir. Şiddetine göre ilacın dozajı ve ilaç kullanma süresi artabilir veya azalabilir. Önemli olan astım bronşit hastalığında doğru teşhis ve tanı konulmasıdır.

Kullanılacak ilaçlar hastalığa uygun şekilde ve dozda olmalıdır. Yanlış ilaç kullanımı sonucu, kişinin hastalığında iyileşme görülmediği gibi yan etkiler sonucu hastalığın artmasına neden olabilmektedir.

Astım Bronşit Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler 

Astım bronşit hastaları olumsuz ortam koşullarına dikkat ettikleri gibi tükettikleri gıdalar konusunda da dikkatli olmaları gerekmektedir. Özellikle bahar aylarının gelmesiyle, astım bronşit hastalarının daha çok dikkat etmesi gerekmektedir. Bahar aylarındaki mevsimsel alerji durumu, astım bronşit hastalarının şikayetlerini daha fazla tetiklemektedir. Hastalar, işlenmiş gıdalar tükettiklerinde, hastalık belirtisinin arttığı görülmüştür. Lifli gıdalar, sebze ve meyvelerin bol tüketilmesi, hastalık şikayetlerini azaltmaktadır. Sıklıkla balık tüketerek, bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanmalıdır.

Astım bronşit hastalarında ödem oluşumu olmaması için, tuz ve şekerden uzak durulması gerekmektedir. Bu gıdaların tüketilmesi ödemi tetikleyebilmektedir. Astım bronşit hastalıklarının çoğunun kadınlarda görüldüğü bilinmektedir.

Genel olarak evde tüketilen gıdalarda, kullanılan temizlik malzemelerinde veya ev içerisinde bulunan toz gibi etkenler sonucunda astım bronşit hastalığı oluşabilir.

Bol proteinli gıdalar, fastfood gıdalar ve özellikle dondurulmuş gıdalar tüketilmemelidir. İçerdiği kimyasal maddeler sonucu hastalık artabilir. Yiyeceklere konulan aşırı tuz ve özellikle alkol kullanımı, hastalığı tetikleyerek, tedavi sürecini zorlaştırmaktadır. Direnci arttıran A, B, C vitamini katkılı gıdaların tüketilerek, bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanmalıdır.

Astım Bronşit Hastası Malulen Emekli Olabilir Mi?

Astım bronşit hastası kişiler, hastalığın şiddetine göre tedavi olarak iyileşme göstermektedirler. Hastalığa ilk tanı konulduğunda, hastalığın başında iseniz, kısa sürede uygulanan tedavi yöntemleri ile iyileşme sağlayabilirsiniz. Hastalık ilerlemiş ve iş gücünü düşürmekte ise, çalıştığınız işyeri ortamına göre hastalığınızı tetikleyen bir durum söz konusu ise, gerekli resmi başvurular yapıldıktan sonra malulen emekli olabilirsiniz. Öncelikle, astım bronşit hastalığının 12 haftalık tedavi sürecinden geçmiş olmanız gerekmektedir. Sonrasında ise çalıştığınız prim ve gün sayısı hesaplanarak, tedavi süreci iler birlikte değerlendirme sonucunda, gerekli görülürse malulen emekli olma imkanı olmaktadır.

Eğer kişi muhtaç derecede malul ise, değerlendirme sonucunda kişinin 10 yıllık sigortalı olması koşulu ile gerekli prim sayısına ulaşmış olması gerekmektedir. Sigorta kurumundaki bu şartlar sağlandığı takdirde, emekli olabilir. Ayrıca kişi meslek hayatında yakalandığı astım bronşit hastalığından veya iş kazalarından dolayı %60 iş gücü kaybı şartını göstermesi sonucu da malulen emekli sayılabilmektedir. Merkezlerdeki sigorta kurumlarına ulaşarak, gerekli şartları taşıyıp taşımadığınız konusunda, bilgi alabilirsiniz.

 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...