Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Hangi Durumlarda Meydana gelir? Bronşit Bulaşıcı mıdır?

Akciğer hastalıklarından biri de bronşittir. Bronşit akciğerde bulunan solunum yollarının iltihaplanmasıyla meydana gelen bir hastalık olmakla beraber hastalığın nedenine göre bulaşıcılık seviyesi belirlenir ve yine bu sebebe bağlı olarak tedavi yöntemleri de belirlenir.

Bronşit

Akciğer hastalıkları arasında en yaygın olan ve birçok kişi tarafından bilinen bir hastalıktır. Bronşit hastalığı kısaca akciğer solunum yollarının çeşitli mikroorganizmalar tarafından yenik düşürülerek iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalık olarak tanımlanabilir. Özellikle çocukluk yaşlarında meydana gelir fakat ileri ki yaşlarda da hava şartları ve daha birçok sebebe bağlı olarak karşımıza çıkan iltihabi bir hastalıktır.

Bronşit hastalığı akut bronşit ve kronik bronşit olarak ikiye ayrılır. Akut bronşit hastalığın daha ilk aşamaları olarak bilinir ve tedavisi aksatılmadığı sürece iyi sonuçlar verebilir. Kronik bronşit ise hastalığın daha gelişmiş ve ileri ki aşaması olarak karşımıza çıkar. Kesinlikle tedavi isteyen ve üzerine düşülmesi gereken bir aşamadır. Bu iki aşamanın da çeşitli ortak belirtileri vardır. Bunlar şiddetli, sürekli ve kuru öksürük ve balgam artışı olarak özetlenebilir. Bu belirtiler sezildiği anda hemen doktora başvurulup tedaviye başlanmalıdır.

 Bronşit hastalığının tedavisi mümkündür. Medikal ve bitkisel yollarla birçok tedavisi mevcuttur. Medikal tedavilerde öncelikle belirtileri aza indirgenmek için aspirin, ağrı kesici, ateş düşürücüler ve öksürük şurupları kullanılır. Sonrasında eğer gerekirse antibiyotik kullanımı sağlanır. bitkisel tedavilerde ise nane ve zencefilin öksürüğü hafifletici etkisi bulunduğundan kullanılır. Bunun dışında bal, limon ve özellikle de çam kozalağı reçeli de bu tedavide işe yarayan besinlerdir. Tedavi süresince kişinin sigara kullanmaması ve nemli ortamlarda bulunması gözardı edilmemesi gereken hususlardır. 

Bronşiti Meydana Getiren Faktörler

Bronşit hastalığına neden olan faktörlerin başında virüsler gelir. Virüsler yerleştikleri solunum yollarında iltihaplanmaya sebebiyet vererek hastalığı başlatmada oldukça kuvvetli bir etkendir. Bir diğer sebep ise sigara tüketmektir. sadece aktif olarak değil sigara içen kişinin yanında bulunarak o havayı solumak yani pasif içici olmakta etkili bir faktör olup hastalığın ilerlemesine veya durdurulamamasına neden olur.

Bronşit ve sigara

Gün içerisinde yoğun tempo ve koşuşturmadan fark edilemeyen fakat bronşit hastalığında ciddi ve güçlü bir etken olan hava kirliliği de dikkat edilmesi gereken bir husustur. bulunduğumuz ortamın havasının temiz olması bir tedavi yöntemi olarak düşünülebilir. Bronşit hastası bir kişinin önce kendi kişisel temizliğine sonrasında bulunduğu çevrenin temizliğine dikkat etmesi gerekir.

Bütün bu faktörler insan sağlığına ciddi zararlar vererek bronşitin meydana gelmesine sebep olur. kişi kendisinin ve ailesinin sağlığı için bu faktörlere dikkat etmeli ve korunmalıdır. böylelikle akciğerinde oluşacak herhangi bir hastalığında önüne geçmiş olur.

Bulaşıcılık Seviyesi

Bronşit hastalığı kişiye verdiği zararla yetinmemek ile beraber hastanın çevresinde ki insanları da etkiler. Bulaşıcı özelliği olan bu hastalık hasta kişiyle yapılan belli başlı temaslar esnasında ve sonrasında mevcut özelliğini göstermesi sonucu bronşitin yayılmasına ve bulaşmasına neden olur. Bu açıdan hasta kişi hastalığını tanımalı ve önlemlerini almalıdır.

Bronşit hastalığı

Bronşit bulaşıcı mıdır? Bronşit nasıl bulaşır? gibi sorulara bronşitin bulaşmasını iki ayrı dalda düşünerek cevap vermek mümkündür. Bunlardan biri mikroorganizmalar ve virüsler tarafından oluşan bronşitin bulaşıcılığı, diğeri ise zararlı ve kirli hava solumak ve sigara içmek, sigara dumanına maruz kalmakla ortaya çıkan bronşitin bulaşıcılığı. Her ikisi de bronşite sebebiyet verir fakat bulaşma noktasında farklılık gösterirler

Mikroorganizmalar ve günümüzde antibiyotiğin etki etmediği virüsler bronşiti oluştururlar. bu sebeple meydana gelen bronşitin bulaşıcı olduğu bilinmelidir. dolayısı ile hasta kişiyle yakın temastan olabildiğince kaçınılmalı ve kullandığı eşya ve araç gereçleri başka bir kişinin bilinçli bir şekilde davranarak temiz kullanması gerekmektedir.Zararlı maddeler soluma, sigara içmek ve kirli, tozlu hava solumakta bronşite etki edebilir fakat bulaşıcı olduğu söylenemez. sigara dumanına maruz kalan kişi eğer dikkat etmezse pasif içici olmasından dolayı bu hastalığa eğilimli olabilmesi bilinmeli ve dikkat edilmelidir.     

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...